122513
15:30 23.062023

Косою, ножем, палицями: на Мукачівщині дві родини влаштували масову бійку

Події 1835

Сварка між двома родинами у селі Великі Лучки, що на Мукачівщині, мало не закінчилася страшною трагедією. Дорослі гамселили і дітей, і билися між собою всім, що потрапляло під руки. Занадто запальний норов двох сімей дещо нагадує «розбірки» між італійською мафією або сюжет американського бойовика. Утім конфліктували між собою не італійці, не гангстери зі Сполучених Штатів, а звичайні закарпатські роми. І в поселенні, як виявилося згодом, це був далеко не перший інцидент.

Тож що відбувалося між запальними учасниками цієї дивної події? Який вирок отри мали найбільш активні учасників бійки? І через що власне розпочався сам конфлікт? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Перед судом постали п’ятеро, але це – не всі

Конфлікт стався 19 грудня минулого року прямо посеред вулиці. Двом найстаршим учасникам події було по 37 років, їх одразу ж затримали і відправили до слідчого ізолятора. Наймолодшими жертвами інциденту виявилися неповнолітні діти. Четверо з потерпілих із травмами різного ступеню тяжкості опинилися у лікарні. До поліції дзвінок про сварку з застосуванням фізичної сили надійшов о 15.45.

Днями відбувся суд у справі і основним фігурантам до конфлікту довелося відповідати за свої дії, хоча точна кількість людей, що була причетною до бійки, так і залишилася невідомою.

Усі п’ятеро підсудних – а це четверо чоловіків та одна жінка офіційно не були одруженими, ніде не працювали і раніше судимостей не мали.

У суді свідчень вони не давали, але у всьому розкаялися і отримали за скоєння злочину (а це – не тільки хуліганство, але й нанесення тілесних ушкоджень, у тому числі – важких) різні терміни позбавлення волі, але жоден із них за ґрати не відправився, бо покарання усім було замінено на більш лояльне – дво-трирічні іспитові строки.

Отже, що відбувалося того дня на вулиці між двома родинами? Із етичних міркувань імена усіх учасників бійки замінено.

Почав бити і топити дітей

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, того дня приблизно о 14.40 Йосип на власному автомобілі «ВАЗ» зі своїм неповнолітнім сином повертався додому. Чоловік зупинився біля воріт свого будинку, але там… поруч із подвір’ям… бавилося двоє сусідських дітей.

Це Йосипові явно не сподобалося. Він вийшов із машини і посеред проїжджої частини дороги, яка є фактично є не його особистою власністю, а місцем загального користування, почав кричати на хлопчиків. Висловлювався на адресу дітей грубою і нецензурною лайкою. Відтак він підійшов до Михайла, одного з дітлахів, і «умисно наніс не менше двох ударів рукою, затиснутою в кулак в область тім`яної ділянки голови неповнолітнього, чим заподіяв тілесні ушкодження». Відтак чоловік попрямував і до іншого малюка – Сашка. Він «штовхнув його в канаву і намагався замочити голову у воду». Весь цей час закарпатець кричав на дітей, не реагуючи на їхні крики по допомогу.

Утім волання хлопчиків почула їхня бабуся. Вона одразу ж вибігла на вулицю і намагалася вгамувати знервованого та розлюченого Йосипа. Але він не звертав на жінку ніякої уваги і продовжував бити хлопців. А згодом добрався і до Ганни й «умисно, наніс один удар рукою, затиснутою в кулак в обличчя» сусідки, спричинивши їй «тілесні ушкодження у вигляді забійної рани правої підорбітальної ділянки, які відносяться до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я». Після цього закарпатець сів у машину і заїхав собі у двір.

Але на цьому конфлікт не вичерпався. Приблизно о 15 годині між двома родинами знову почалася сварка. Йосип із членами своєї родини прийшов до будинку Ганни і затіяв «нову серію» з’ясовування стосунків. Цього разу нецензурні крики між дорослими супроводжувалися вже більш серйозною бійкою. Тим більше, що в гості родина Йосипа прийшла не з порожніми руками, а прихопила з собою лопату. І нею знову ж таки дісталося неповнолітнім дітям. У результаті малий Михайло отримав «тілесні ушкодження у вигляді забійної рани тім`яної ділянки голови, які відносяться до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я».

Інший учасник конфлікту, Василь, також долучився до масової бійки. Своєму сусідові Павлові, якого гамселив палицею по руках та по голові, він «спричинив тілесні ушкодження у вигляді: перелому проксимальної фаланги 5-го пальця лівої кисті, що відносяться до групи тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що потягли за собою розлад здоров`я на строк понад 21 день; множинні забійно-рвані рани голови в чоловій області по центру, в тім`яній області голови зліва, в потиличній області голови зліва, які призвели до струсу головного мозку, що відносяться до групи легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я».

Тією ж палицею побив Василь і іншого сусіда Федора. Так само лупцював його по голові, руках та по спині. У результаті він спричини в чоловікові, згідно з висновками судово-медичної-експертизи «тілесні ушкодження у вигляді: перелому проксимальної фаланги 5-го пальця лівої кисті, що відносяться до групи тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що потягли за собою розлад здоров`я на строк понад 21 день; множинні забійно-рвані рани голови в чоловій області по центру, в тім`яній області голови зліва, в потиличній області голови зліва, які призвели до струсу головного мозку, що відносяться до групи легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я».

Дісталося від Василя і жінці, яку теж не пощадив чоловік під час нападу агресії. Сусідка Наталія отримала від закарпатця дерев’яною палицею тричі по голові та кілька разів по руках, через що отримала закритий перелом руки та забійні рани голови.

Наступна учасниця бійні – Марія також прийшла на «розбірки» вже підготовленою і «озброїлася» кухонним ножем. Вона завдала одній із сусідок «один удар в область грудної клітки, і в результаті спричинила їй тілесне ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани передньої задньої поверхні грудної клітки, яке відноситься до групи тяжких тілесних ушкоджень». Цього ж ножа жінка встромила і в іншу сусідку, щоправда, тихенько… позаду… аби та її навіть не бачила… і завдала їй «тілесне ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани задньої поверхні грудної клітки справа та травматичний гемопневматорекс, яке відноситься до групи тяжких тілесних ушкоджень, як таке, що небезпечне для життя в момент спричинення».

Юрій, ще один із фігурантів справи, також вступив у бійку не за допомогою кулаків, а озброївшись дерев’яною палицею. Він узяв її з собою навмисне для того, щоб боронитися і гамселити інших. Тож сусіда Миколу він так побив, що проломив йому голову, ніс, поламав щелепу та спричинив важкі тілесні ушкодження.

Ще хтось із причетних до масового побоїща прихопив із собою навіть косу, яку пізніше вилучили правоохоронці. Загалом у конфлікті постраждалими і в той же час нападниками виявилися майже всі його учасники. Майже ніхто не повернувся додому без травм. Тож тих, у кого тілесні ушкодження були найважчими госпіталізували і декого навіть прооперували.

Наразі всі одужали і уклали між собою за участю представника прокуратури угоду про примирення. Найбільше шкода у цих баталіях дітей, адже вони просто бавились на дорозі і в той же час їм дісталося взагалі без поважних на то причин.

Дорослі ж могли б хоч трохи вгамовувати в подібних ситуаціях емоції, із більшою відповідальністю ставитись до існуючих у суспільстві загальновизначених правил поведінки і моралі, а не влаштовувати у конфлікти практично на «порожньому» місці.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах