122263
14:02 15.062023

Не хотів вибачатися: 20-річний іршавчанин побив 16-річого підлітка через дівчину

Події 1775

Конфлікти між дорослими і підлітками – не рідкість, але в більшості випадків вони закінчуються просто як мінімум сварками і максимум – образами. Молодь хоч і доволі амбіційна, та кулаками розмахує перед носом у опонентів вкрай рідко.

Але дехто таки не завжди вміє тримати емоції під контролем. Один із таких випадків трапився у Іршаві в минулому році. Нещодавно суд виніс вирок у справі побиття підлітка більш дорослим хлопцем.

Тож чому закарпатець накинувся на юнака? Що йому не сподобалося? Через що почався конфлікт? Чим він закінчився? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Бив руками та ногами

15 січня 2022 року до поліції надійшов дзвінок про те, що в одному з торгових центрів Іршави 15-річного хлопчину побив 20-річний мешканець сусіднього села. Підлітка після конфлікту госпіталізували до лікарні з травмами. Нападника ж заарештували.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, інцидент трапився о 17 годині всередині ТЦ. Ігор (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) «на сходинковому майданчику між 3-4 поверхами підійшов у притул до неповнолітнього» Богдана і між ними виникла словесна суперечка, під час якої «на ґрунті неприязних відносин» старший хлопець наніс молодшому «один удар правою рукою зігнутою в кулак в область голови», після чого ще кілька разів вдарив підлітка «у область черевної порожнини». Після цього, схопивши Богдана за одяг, «штовхнув його від себе, внаслідок чого підліток впав на бетонну підлогу». Уже лежачого юнака Ігор так і не залишив у спокої, а три тричі вдарив його ногою в живіт.

Судово-медична експертиза кваліфікувала травми 16-річного закарпатця, як важкі тілесні ушкодження. У нього трапився розрив селезінки з внутрішньою кровотечею,струс мозку, а також на тілі та обличчі були синці та садна. Підлітка довелося прооперувати.

Образив маму дівчини?

Свою провину у суді Ігор визнав лише частково і запевнив, що не думав, що наслідки сутички виявляться настільки важкими.

«Наприкінці 2021 року я повернувся із заробітків із Чехії. Але ще до того, десь у кінці листопада мені зателефонувала моя дівчина. Вона повідомила, що Богдан ображав її маму і обзивав нецензурними словами. Я в той же день зателефонував йому на «вайбер» і попросив вибачитися. Але він сміявся і провокував мене, заявивши: «А що ти мені зробиш?» Приїхав додому десь 8 грудня. А 15 січня ми з товаришем сиділи в кафе, коли я раптом пригадав, що моя дівчина пішла на танці до того торгового центру. Ми поїхали туди, піднялися на 2 чи 3 поверх, ходили, чекали, роздивлялися. Десь о 18 годині я побачив, що діти спускаються вниз після занять. Тоді я побачив і Богдана. Поставив йому на плече руку і спитав, чи не хоче вибачитися перед Світланою. Він нічого не відповів, а схопив мене за комірець. Так ми трималися декілька секунд. Я сказав йому, щоб він мене відпустив, але хлопець нічого не відповів. Між нами почалася штовханина. Ми пробували, хто кого повалить. Я різко потягнув його у бік від себе і Богдан вдарився у металевий каркас. Відтак опустив його на землю, тримаючи, щоб не вдарився і він впав на плечі. Тоді я ще раз попросив хлопця, щоб він вибачився, але марно. Богдан почав вириватися і перевернувся на правий бік обличчям до стіни. Він був дуже буйним. Я двічі дав йому потиличника долонею і одного «копанця» у поперек. Тоді дівчина мені сказала, що досить його бити, тож я залишив його і відійшов. Богдан встав, почистив одяг та спустився вниз. Десь через годину чи півтора мені зателефонували і повідомили, що юнак у лікарні. Я не хотів завдавати йому сильних ударів та й не робив цього», – запевнив він.

Ігор додав, що вибачився перед Богданом та його батьками, був у лікарні, аби провідати його, проте родичі не дозволили зайти йому у палату і взагалі не бажали йти на контакт.

У свою чергу Богдан запевнив, що конфлікт почався з того, що він не хотів танцювати зі Світланою на заняттях із хореографії. Також хлопець виклав власну версію подій у день конфлікту з Ігорем.

«15 січня десь о 17-18 годині ми виходили із танців. Я спускався вниз сходами ТЦ і там зустрівся з Ігорем. Коли почав обходити його з лівого боку, відчув удар по потилиці. Ми з ним схопилися і простояли так кілька секунд чи може хвилину… точно не знаю… потім він відпустив мене і почав бити у живіт. Я намагався відійти до стіни, але знайомий схопив мене за куртку і потягнув до себе, навіть порвавши верхній одяг. Я почав спускатися на землю. Він ще кілька разів вдарив мене у лівий бік. На сходовому майданчику наносив удари кулаками і ногами по спині та потилиці», – наголосив хлопець.

За його словами, перший удар Ігор наніс йому мовчки, без слів, першим.

«Після того, як він вилив на мене всю свою агресію, я почав спускатися вниз із другом. У конфлікт ніхто не вмішувався. На вулиці я випив газований напій і мені стало дуже погано, почало дуже нудити. Я подумав, що в мене тріщина ребра і зателефонував батькові. Він забрав мене та маму і ми разом поїхали до лікарні. Швидку мені хтось викликав, але вона так і не приїхала», – заявив Богдан.

Те, що конфлікт між хлопцями стався справді через дівчину, яка незадовго до події посварилася з однокласником і звернулася по захист до свого хлопця, підтвердили й інші підлітки. Також прозвучала думка, що сутичка між іршавчанами тривала не більше п’яти хвилин.

Як же пояснила причину і суть «розбірок» між хлопцями сама Світлана?

«Раніше Богдан був моїм другом, – акцентувала вона. – У той день ми були на «танцях», готувалися всім класом перед випускним вечором виконувати вальс. Після заняття всі почали розходитися додому. У коридорі побачила Богдана з Ігорем. Ігор поклав йому руку на плече і сказав щось приблизно таке: «Навіщо ти з мене сміявся?» Точно зміст фрази не пригадую. Потім між ними почалася штовханина. Богдан впав, але не помітила, куди саме вдарився, лише почула, як завібрувало залізо на поручнях на сходовому майданчику. Після цього Богдан щось сказав Ігорю, а той відповів: «Навіщо ти таке говорив? Вибачайся!» Відтак Богдан ударив Ігоря і у відповідь отримав ляпас та два удари у задню частину голови. Згодом Ігор ще ногою дав йому по попереку. Але Богдан піднявся і вони ще про щось розмовляли, все ніби було добре. Коли я спустилася вниз, хлопець стояв там із однокласниками і ніяких ознак того, що йому погано не було помітно. Я ще сказала дівчатам, які все бачили і цікавилися причиною конфлікту, що Богдан мене ображав, висловлювався нецензурно на адресу моєї родини. Потім ми сіли з Ігорем та його товаришем у автомобіль і вони відвезли мене додому»

Згодом, як запевнила дівчина, їй стало відомо, що Богдан у лікарні та що його прооперували і додала, що приходила до нього та вибачалася як перед хлопцем, так і перед його мамою.

Утім… вибаченнями покращити підірваний стан здоров’я підлітка не можна. Добре ще хоча б, що лікарі своєчасно надали йому допомогу і зберегли життя.

Тож суд визнав Ігоря винним у нанесенні Богдану тяжких тілесних ушкоджень і засудив до 5 років позбавлення волі, утім вирок одразу ж замінив більш лояльним – трирічним умовним покаранням.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах