121918
11:37 6.062023

Російські війська підірвали Каховську ГЕС

Події 1581

Це сталося вночі на 6 червня, повідомило оперативне командування «Південь» о 6:04.

«Можу підтвердити факт підриву. Наразі уточнюються масштаби руйнувань, швидкість та обсяги води, імовірні райони підтоплення. Усі служби працюють. Ситуація відстежується. ГЕС підірвана окупантами», – заявила речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. 

Самі ж росіяни у своїх Telegram-каналах показали відео підриву гідроелектростанції. 

Інформацію підтвердили і в МВС, а також голови Херсонської ОВА та міської військової адміністрації Херсона.

Зокрема очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін закликав населення негайно зібрати документи й речі та очікувати на евакуаційний транспорт.

Пресслужба МВС додала, що потенційними зонами затоплення на правобережжі Дніпра є: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабель.

Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко зазначив, що в Каховському водосховищі вода одразу після підриву почала стрімко падати – приблизно по 15 сантиметрів за годину. 

У Херсоні з метою безпеки було знеструмлено мікрорайон Корабел та відключено газопостачання. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Роман Мрочко.  

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський через надзвичайну ситуацію скликав екстрене засідання РНБО.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав підрив греблі екоцидом і воєнним злочином. «Це екоцид. Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини та в Криму, імовірне знищення частини населених пунктів та біосфери. Також їхні дії становлять загрозу для ЗАЕС. Влада працює, як центральна, так і регіональна. Безпека людей сьогодні – пріоритет», – написав він у соцмережі.

Слід зазначити, що Зеленський ще в жовтні минулого року звернув увагу на факт розмінування окупантами Каховської ГЕС. «Дамба цієї ГЕС утримує близько 18 мільйонів кубічних метрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Сотні тисяч людей можуть постраждати», – наголосив він тоді. 

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), у свою чергу, також попереджали, що підривом Каховської ГЕС росіяни можуть прикрити відхід з правого берега Дніпра та затримати просування українських військ через річку.

Тепер Зеленський заявив, що руйнуванням дамби Каховської ГЕС російські загарбники лише підтвердили для всього світу, що їх треба вигнати з української землі. «Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну», – зазначив він.

Підрив росіянами Каховської ГЕС може мати вкрай негативні наслідки для ЗАЕС. Утім наразі ситуація перебуває під контролем. Про це повідомила Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». У її пресслужбі пояснили, що вода з Каховського водосховища використовується для підживлення конденсаторів турбін та систем безпеки ЗАЕС. Утім наразі рівень води достатній для потреб станції. 

У критичній зоні на правобережжі Херсонщини опинилося близько 16 тисяч людей та 80 населених пунктів. За інформацією Олександра Прокудіна, організовано евакуацію населення автобусами до Херсона, далі – до Миколаєва і звідти до Одеси, Хмельницького, Кропивницького, Києва. У Львові також повідомили про готовність приймати людей із затоплених територій. «Укрзалізниця» вже долучилася до проведення евакуації й запустила евакуаційні потяги. 

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, руйнування ГЕС загрожує півдню України серйозною екологічною катастрофою.

У свою чергу, в «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція зруйнована повністю і відновленню не підлягає.

У ГУР також відреагували на злочин. Там його назвали терористичним актом і повідомили, що підрив дамби підсилює загрозу ядерної катастрофи, оскільки наповнюваність охолоджувачів ЗАЕС напряму залежить від рівня води у Дніпрі.  Більше того, наразі південна частина Херсонської області та Крим повністю залишилися без води.

У Кривому Розі також забили на сполох. Як запевнив керівник військової адміністрації Олекс андр Вілкул, ситуація у місті дуже складна, оскільки 70% води подавалося від Каховського водосховища через водосховище «Південне». Мешканцям рекомендували зменшити споживання води, заборонили полив зі шлангів та ввели обмеження для підприємств. 

ГЕС знаходилася всього за кілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка на Херсонщині. Крім того, на березі Каховського водосховища розташована Запорізька АЕС, що вже 1,5 року перебуває під російською окупацією.

Каховське водосховище, яке ще називають штучним морем, – це величезне рукотворне озеро. Воно є останнім у мережі водосховищ Дніпра. З 1950-х років водойма забезпечує питною та зрошувальною водою південні регіони України – Херсонську та Запорізьку області. Востаннє підриви ГЕС на Дніпрі здійснювалися за наказом Гітлера у 1943 році перед наступом тодішньої радянської армії на правобережну Україну. 

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах