ko.net.ua

Київ пережив наймасованішу атаку дронами з початку війни

У ніч проти 28 травня росіяни вкотре атакували Україну іранськими ударними дронами Shahed-136/131 з північного (Брянська область) та південного (Краснодарський край) напрямків.

Як повідомили в Повітряних силах ЗСУ, цілями ворога стали військові об’єкти й об’єкти критичної інфраструктури в центральних регіонах країни, зокрема в Київській області. Це була одна з наймасованіших атак дронами по нашій країні.

Повітряна тривога в столиці тривала понад п’ять годин. Кияни практично всю ніч не спали.

За інформацією КМВА, унаслідок падіння уламків були жертви та руйнування в різних районах міста. Зокрема в Дарницькому в приміщенні магазину вибило шибки та пошкодило двері. У Печерському районі внаслідок потрапляння уламків збитого дрона сталося загорання даху будинку. Постраждали троє осіб.

Найбільше лиха ворожі безпілотники наробили в Голосіївському районі. Хоча прямих потраплянь в об’єкти й не було, уламки влучили в 7-поверхову нежитлову будівлю. Сталися руйнування частини стіни та пожежа, через що одна людина загинула, другу госпіталізували з травмами кінцівок. Крім того, виникли займання на даху ТРЦ, будівництві та на території підприємства, де загорілися склади готової продукції і сталося руйнування на площі в тисячу квадратних метрів. Постраждала одна людина.

На всіх об’єктах одразу ж приступили до роботи відповідні екстрені служби. За словами міського голови Києва Віталія Кличка, рятувальники залучили до ліквідації наслідків обстрілів найновіші засоби і технології.

Мер також повідомив, що в Солом’янському районі внаслідок падіння уламків БПЛА в нежитлову будівлю сталося руйнування стіни й виникла пожежа. «Там же біля приміщення однієї з АЗС госпіталізували жінку 35-років та загинув 41-річний чоловік», – додав Кличко.

ППО працювала також у Святошинському районі.

За словами начальника КМВА Сергія Попка, атакою дронів ворог вирішив привітати Київ із Днем міста.

«14-та повітряна атака на столицю з початку травня. За допомогою своїх смертоносних БпЛА росіяни вирішили привітати нас із Днем Києва. Попередньо, це була найбільш масована з початку повномасштабного вторгнення атака дронами на столицю, а саме баражуючими боєприпасами Shahed-136/131», – зазначив він.

Очільник міської військової адміністрації підкреслив, що напад здійснювався в кілька хвиль. Це підтвердили і в ОКЦСОП України.

«Ворог уже традиційно для того, щоб атакувати Україну, використовував східне узбережжя Азовського моря, – наголосила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. – Але маршрути літальних апаратів пролягали дещо нетрадиційно. Росіяни прагнули максимально обійти південне ППО. Вони шукають нові тактики, щоб розосереджувати зусилля протиповітряної оборони, і намагаються заплутувати сліди. Вороги роблять усе для того, аби приховувати напрямок руху «Шахедів». Ми ж продовжуємо вивчати їхні нові підходи і тактики, щоб працювати максимально ефективно!»

Як би там не було, а росіяни справді встановили рекорд, запустивши по Україні 54 дрони. Із них 52 наші ППО успішно збили. Лише в столиці було знищено 50 БПЛА.

Житомир

Атака в ніч проти 28 травня спричинила пошкодження і в Житомирі.

Міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що в регіоні було одне влучання дрона, але без постраждалих, за допомогою до лікарів ніхто не звертався.

Крім того, в ОВА уточнили, що росіяни завдали удару по одному з інфраструктурних об’єктів.

Черкащина

Два російських дрони були збиті й на Черкащині. В обласній військовій адміністрації повідомили, що обійшлося без жертв і руйнувань.

Миколаївщина

«27 травня о 14:03 та 21:00 ворог завдав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань не було. У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському й Баштанському районах день та ніч минули відносно спокійно», – заявили в ОВА.

«28 травня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» було знищено один ворожий ударний БПЛА Shahed-131/136», – поінформували в обласній військовій адміністрації.

Дніпропетровщина

Уночі 28 травня росіяни з важкої артилерії двічі обстріляли Нікополь. Про це повідомив голова Криворізької МВА Олександр Вілкул.

За його словами, пошкоджень зазнали 6 приватних житлових будинків, дві господарчі споруди, газопровід та ЛЕП. На щастя, обійшлося без людських жертв.

Нова атака на столицю

У ніч на 30 травня Київ вкотре атакували дронами. Українські ППО спрацювали на відмінно, одна, на жаль, є ряд ушкоджень через уламки безпілотників. Вибухи пролунали у чотирьох районах столиці.

У Подільському районі рятувальники локалізували пожежу у багатоповерхівці та будівлі. На щастя, 6 осіб врятовано.

У Дарницькому районі внаслідок падіння уламків ліквідовано пожежу господарчої споруди на площі 30 квадратних метрів.

У Печерському районі від падіння уламків відбулося загоряння 3 автомобілів. Пожежу одразу ж локалізували.

У Голосіївському районі внаслідок падіння уламків відбулося займання у багатоповерхівці – його ліквідували. Рятувальники евакуювали 30 осіб, 4 постраждали, 1 людина загинула. Також сталося падіння уламків на відкриту територію.

Марина АЛДОН