121744
13:52 30.052023

Київ пережив наймасованішу атаку дронами з початку війни

Події 1581

У ніч проти 28 травня росіяни вкотре атакували Україну іранськими ударними дронами Shahed-136/131 з північного (Брянська область) та південного (Краснодарський край) напрямків.

Як повідомили в Повітряних силах ЗСУ, цілями ворога стали військові об’єкти й об’єкти критичної інфраструктури в центральних регіонах країни, зокрема в Київській області. Це була одна з наймасованіших атак дронами по нашій країні.

Повітряна тривога в столиці тривала понад п’ять годин. Кияни практично всю ніч не спали.

За інформацією КМВА, унаслідок падіння уламків були жертви та руйнування в різних районах міста. Зокрема в Дарницькому в приміщенні магазину вибило шибки та пошкодило двері. У Печерському районі внаслідок потрапляння уламків збитого дрона сталося загорання даху будинку. Постраждали троє осіб.

Найбільше лиха ворожі безпілотники наробили в Голосіївському районі. Хоча прямих потраплянь в об’єкти й не було, уламки влучили в 7-поверхову нежитлову будівлю. Сталися руйнування частини стіни та пожежа, через що одна людина загинула, другу госпіталізували з травмами кінцівок. Крім того, виникли займання на даху ТРЦ, будівництві та на території підприємства, де загорілися склади готової продукції і сталося руйнування на площі в тисячу квадратних метрів. Постраждала одна людина.

На всіх об’єктах одразу ж приступили до роботи відповідні екстрені служби. За словами міського голови Києва Віталія Кличка, рятувальники залучили до ліквідації наслідків обстрілів найновіші засоби і технології.

Мер також повідомив, що в Солом’янському районі внаслідок падіння уламків БПЛА в нежитлову будівлю сталося руйнування стіни й виникла пожежа. «Там же біля приміщення однієї з АЗС госпіталізували жінку 35-років та загинув 41-річний чоловік», – додав Кличко.

ППО працювала також у Святошинському районі.

За словами начальника КМВА Сергія Попка, атакою дронів ворог вирішив привітати Київ із Днем міста.

«14-та повітряна атака на столицю з початку травня. За допомогою своїх смертоносних БпЛА росіяни вирішили привітати нас із Днем Києва. Попередньо, це була найбільш масована з початку повномасштабного вторгнення атака дронами на столицю, а саме баражуючими боєприпасами Shahed-136/131», – зазначив він.

Очільник міської військової адміністрації підкреслив, що напад здійснювався в кілька хвиль. Це підтвердили і в ОКЦСОП України.

«Ворог уже традиційно для того, щоб атакувати Україну, використовував східне узбережжя Азовського моря, – наголосила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. – Але маршрути літальних апаратів пролягали дещо нетрадиційно. Росіяни прагнули максимально обійти південне ППО. Вони шукають нові тактики, щоб розосереджувати зусилля протиповітряної оборони, і намагаються заплутувати сліди. Вороги роблять усе для того, аби приховувати напрямок руху «Шахедів». Ми ж продовжуємо вивчати їхні нові підходи і тактики, щоб працювати максимально ефективно!»

Як би там не було, а росіяни справді встановили рекорд, запустивши по Україні 54 дрони. Із них 52 наші ППО успішно збили. Лише в столиці було знищено 50 БПЛА.

Житомир

Атака в ніч проти 28 травня спричинила пошкодження і в Житомирі.

Міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що в регіоні було одне влучання дрона, але без постраждалих, за допомогою до лікарів ніхто не звертався.

Крім того, в ОВА уточнили, що росіяни завдали удару по одному з інфраструктурних об’єктів.

Черкащина

Два російських дрони були збиті й на Черкащині. В обласній військовій адміністрації повідомили, що обійшлося без жертв і руйнувань.

Миколаївщина

«27 травня о 14:03 та 21:00 ворог завдав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань не було. У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському й Баштанському районах день та ніч минули відносно спокійно», – заявили в ОВА.

«28 травня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» було знищено один ворожий ударний БПЛА Shahed-131/136», – поінформували в обласній військовій адміністрації.

Дніпропетровщина

Уночі 28 травня росіяни з важкої артилерії двічі обстріляли Нікополь. Про це повідомив голова Криворізької МВА Олександр Вілкул.

За його словами, пошкоджень зазнали 6 приватних житлових будинків, дві господарчі споруди, газопровід та ЛЕП. На щастя, обійшлося без людських жертв.

Нова атака на столицю

У ніч на 30 травня Київ вкотре атакували дронами. Українські ППО спрацювали на відмінно, одна, на жаль, є ряд ушкоджень через уламки безпілотників. Вибухи пролунали у чотирьох районах столиці.

У Подільському районі рятувальники локалізували пожежу у багатоповерхівці та будівлі. На щастя, 6 осіб врятовано.

У Дарницькому районі внаслідок падіння уламків ліквідовано пожежу господарчої споруди на площі 30 квадратних метрів.

У Печерському районі від падіння уламків відбулося загоряння 3 автомобілів. Пожежу одразу ж локалізували.

У Голосіївському районі внаслідок падіння уламків відбулося займання у багатоповерхівці – його ліквідували. Рятувальники евакуювали 30 осіб, 4 постраждали, 1 людина загинула. Також сталося падіння уламків на відкриту територію.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах