121504
14:05 22.052023

Запорізька АЕС всьоме перейшла в режим блекауту через обстріли

Події 12290

У ніч на 22 травня Запорізька АЕС всьоме з початку окупації перейшла у режим блекауту. Атомна станція потрапила під обстріл російських військових.

О 5:26 було відключено останню високовольтну лінію передач «Дніпровську 750кВ», з якої для власних потреб живилася АЕС.

Після втрати зовнішнього живлення дизель-генератори увімкнулися в автоматичному режимі і запасу пального для них може вистачити всього на 10 діб. Якщо зовнішнє живлення не поновити протягом цього періоду, може статися страшна аварія з жахливими радіаційними наслідками для всього світу.

«Енергоатом» відреагував на ситуацію, що склалася із тривогою і повідомив, що росіяни ставлять під загрозу ядерну та радіаційну безпеку всього світу.

«Після втрати зовнішнього живлення, яке є життєво необхідним для роботи насосів охолодження ядерного палива в басейнах витримки та ядерних реакторах енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС. Запасу пального для них вистачить на десять діб», – зазначено у повідомленні.

Також повідомляється, що подальша окупація ЗАЕС росією, перебування на станції нелегітимного та непідготовленого керівництва, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до невиправного.

«Саме тому Запорізьку АЕС негайно мають повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта», – зауважують у «Енергоатомі» і закликають міжнародну спільноту до термінових дій із попередження ядерного тероризму.

У «Енергоатомі» також заявили, що на Запорізькій АЕС наразі знаходиться більш ніж 2 тисячі 500 озброєних російських солдатів, тобто у рази більше, ніж самого персоналу атомної станції. Крім того, із 16 травня персоналу АЕС навіть заборонили спілкуватися між собою під час роботи на станції. Таким чином окупанти намагаються приховати кількість техніки та замаскувати від ЗСУ власні вогневі позиції. До того ж, довкола Енергодара росіяни викопують нові траншеї для оборони.

Інформацію про блекаут на Запорізькій АЕС підтвердив і «Росатом». У компанії зазначили, що живлення електростанції здійснюється за допомогою дизель-генератора, а також додали, що наразі радіаційний фон у нормі.

Подію прокоментував і президент України Володимир Зеленський, який саме під час обстрілу символічно знаходився у японському місті Херосіма, у якому вперше в історії людства 6 серпня 1945 року була застосована ядерна зброя.

За його словами, росія має припинити радіаційний та ядерний шантаж і передати контроль над тимчасово окупованою Запорізькою АЕС Україні та МАГАТЕ.

«Тут у Хіросімі я для того, щоб світ почув український заклик до об’єднання. росія розтоптала все цивілізоване. Понад рік вона продовжує окупацію нашої найбільшої в Європі АЕС… Україна запропонувала формулу миру, пунктом якої є радіаційна та ядерна безпека. росія повинна відмовитися від радіаційного і ядерного шантажу світу, повинна передати АЕС, яку зараз окупує, під повний контроль України і МАГАТЕ», – заявив очільник держави.

Варто нагадати, що у серпні минулого року росія обстріляла місто Енергодар, на території якого знаходиться Запорізька АЕС, саме тоді, коли туди власне мала прибути місія МАГАТЕ. Заклики повернути АЕС в українське підпорядкування досі, від 4 березня 2022 року, на жаль, залишаються безрезультатними.

Наразі генеральний директор МАГАТЕ також забив на сполох через знеструмлення ЗАЕС.

«Ситуація з ядерною безпекою на станції вкрай вразлива. Ми повинні домовитися про захист станції зараз, така ситуація не може тривати», – підкреслив Рафаель Гроссі.

Також відомо, що він просуває план щодо безпеки Запорізької АЕС і наполягає на своїй пропозиції щодо запобігання ядерній катастрофі на атомній електростанції, сподіваючись, що Радбез ООН підтримає його. Сам план складається із 5 пунктів, серед яких основним є заборона розміщення важкої військової техніки та військового персоналу на заводі, а також заборона стрілянини у бік ЗАЕС та нападів на персонал станції.

Загалом протягом неділі, 21 травня, російські військові 75 разів обстрілювали 16 населених пунктів Запорізької області.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

«Окупанти вдарили авіацією по Новоданилівці, двічі атакували з БПЛА Степове, із РСЗВ Гуляйполе та Преображенку, нанесли 70 артударів по Новоандріївці, Малій Токмачці, Червоному, Малинівці, Степовому, Кам’янському», – запевнив він.

Постраждалих, на щастя немає, але крім блекауту на Запорізькій АЕС є руйнування господарчих будівель та приватних будинків, а також пошкоджено декілька автомобілів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини