121440
12:43 19.052023

Масована атака на Україну: у Львові цілилися в об'єкт критичної інфраструктури, у Кривому Розі влучили у адмінбудівлю

Події 11701

У ніч на 19 травня повітряна тривога знову лунала по всій Україні. Тривала вона понад чотири години: з 00:01 до 04:17. За інформацією моніторингових каналів, атаки здійснювалися з північного та південно-східного напрямків ударними дронами «Shahed-136/131» та крилатими ракетами «Калібр» з кораблів у Чорному морі. Також відомо, що в росії злітав літак МіГ-31К, який є носієм гіперзвукових ракет «Кинджал».

Під час атаки було зафіксовано пуски 22 «Шахедів» та 6 «Калібрів». Загроза у західних областях тривала до 5:35.

Повітряні сили ЗСУ повідомили про знищення трьох крилатих ракет «Калібр» та 16 ударних дронів.

Загалом протягом доби, як зазначається, противник завдав 36 ракетних та 23 авіаційних ударів по Україні, а також здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військових, а також населених пунктах.

Під час тривоги повідомлялося про вибухи у Львівській, Київській, Дніпропетровській областях.

Львівщину атакували «Шахеди»

У ніч на п’ятницю, 19 травня, під час обстрілу України кілька ударних безпілотників «Shahed-136/131» долетіли до сусідньої з Закарпаттям Львівщини.

Львів’ян та мешканців області попередили про ракетну небезпеку о 02:22. Перший вибух у Львові було зафіксовано близько 03:55, повітряна тривога тривала майже три години.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький підтвердив, що Львівщина потрапила під обстріл ударними дронами.

«Між 4 і 5 годинами ранку Львівську область атакували «Шахеди». Спрацювали сили й засоби нашої ППО. Постраждалих немає», – написав Максим Козицький у своєму Telegram-каналі.

Відреагував на нічну атаку і міський голова Львова Андрій Садовий. За його словами, ціллю дронів був об’єкт критичної інфраструктури міста. Також Садовий додав, що постраждалих немає.

Трохи згодом Максим Козицький зазначив, що ПвК «Захід» знищили над Львівщиною п’ять бойових дронів «Шахед» і ще один ліквідували над іншою областю на заході України. Загалом руйнувань у Львівській області немає.

На Дніпропетровщині – суттєві руйнування

Неспокійно ніч проти п’ятниці минула й на Дніпропетровщині.

Російські війська вдарили по Нікополю з важкої артилерії. На щастя, обійшлося без жертв, але було пошкоджено 4 приватні будинки. Один із них – знищено вщент. Крім того, було пошкоджено й лінії електропередач.

Гірша ситуація у Кривому Розі. Там посеред ночі пролунало одразу декілька вибухів. Було пошкоджено пожежну частину, постраждав рятувальник. Про це повідомив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук.

Також відомо про влучання у Кривому Розі у приватне підприємство, через що зайнялося поблизу одразу кілька будівель. Постраждала 64-річна жінка. Її госпіталізовано, наразі вона перебуває у медичному закладі у важкому стані.

Внаслідок обстрілу пожежа виникла і в адмінбудівлі. Її швидко загасили, але 45-річний чоловік отримав легкі поранення.

Над Києвом працювала ППО

Атакували безпілотниками росіяни і столицю та її околиці. Повідомляється, що вночі працювала система протиповітряної оборони. На щастя, влучань немає, постраждалих – також.

Внаслідок падіння уламків у двох місцях було зафіксовано загоряння лісової підстілки, але пожежі було оперативно ліквідовано.

На Миколаївщині є пошкодження

Внаслідок нічного обстрілу 19 травня у Миколаївській області було району пошкоджено техніку та будівлю агропідприємства у одному із населених пунктів Степівської громади.

Крім того, вибуховою хвилею пошкоджено навчальний заклад та приватні будинки. Противник обстрілював артилерією по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Силами ППО було збито три російські крилаті ракети морського базування типу «Калібр».

На Рівненщині без влучань

У Рівненській області тривога тривала майже всю ніч, але руйнувань у регіоні не зафіксовано.

Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

«Затяжною виявилася нічна повітряна тривога, – написав він у соцмережі. – Дякую силам ППО, які захистили українське небо. На Рівненщині влучань не зафіксовано. З вірою в Бога і ЗСУ, йдемо в новий день.

На Волині без пошкоджень

У ніч проти 19 травня повітряна тривога минула без надзвичайних ситуацій.

Про це повідомив керівник обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко. За його словами, у області, незважаючи на те, що надходили повідомлення про вибухи у Волинській області та роботу сил протиповітряної оборони у Луцьку, усе спокійно.

«Віримо ЗСУ та офіційній інформації», – зазначив він.

На Харківщині загинув 52-річний чоловік

Загалом тиждень виявився для Харківщини дуже тривожним. На Слобожанському напрямку противник постійно здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Нестерне та Бударки.

У ніч проти 19 травня артилерійських та мінометних обстрілів на Куп’янському напрямку зазнали Кам’янка, Колодязне, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Табаївка та Берестове.

У с. Циркуни Харківського району внаслідок ракетного удару ЗРК С-300 загинув 52-річний місцевий мешканець. Крім того, ще двоє цивільних чоловіків віком 41 та 57 років було поранено. Обох госпіталізовано. Також повністю було зруйновано 2 житлові будинки, пошкоджено 13 приватних будинків та 14 господарчих споруд.

У селі Тешенківка Куп’янського району внаслідок обстрілів з «Градів» пошкоджено 2 складських приміщення, 2 вантажних автомобілі та 3 комбайни, у селі Стариця Чугуївського району сталася лісова пожежа хвойної підстилки на площі 2 гектари, а в місті Вовчанськ Чугуївського району через обстріли пошкоджено житлові будинки, паркани, лінії електропередач. Постраждалих немає.

На Сумщині зафіксовано 28 вибухів

Сумщина протягом тижня постійно потрапляла під обстріли. Тільки вночі та зранку 19 травня росіяни 7 разів обстріляли прикордонні території. Зафіксовано було аж 28 вибухів. Обстрілів зазнали Середино-Будська, Юнаківська та Путивльська громади.

А протягом 18 травня противник 10 разів атакував область. Обстрілів зазнали населені пункти Юнаківської, Білопільської, Новослобідської, Миропільської, Есманської, Краснопільської громад. Загалом зафіксували 62 вибухи.

Крім того, у Миропільській громаді в селі Миропілля було пошкоджено житловий будинок, у Есманській громаді внаслідок мінометного обстрілу пролунало 10 вибухів і було пошкоджено приватний житловий будинок, господарчу споруду, трактор. Двоє людей отримали контузії.

На Запоріжчині травмовано чоловіка

На Запорізькому напрямку також було тривожно. Всього лише за добу, 18 травня, супротивники 80 разів атакували 17 прифронтових міст і сіл області.

70 артилерійських ударів припали на населені пункти Гуляйполе, Залізничне, Степове, чотири (з реактивних систем залпового вогню) – на Оріхове, Кам’янське та Малий Щербак, один удар з авіації – на Новоданилівку. Загалом впродовж усього однієї доби (18 травня) було пошкоджено 25 цивільних об’єктів.

Внаслідок обстрілів у Гуляйполі 57-річний чоловік отримав травми у власному приватному будинку.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті судитимуть помічника лісничого, який допустив самовільну рубку ялин зі збитками на понад пів мільйона гривень
11:46
На Берегівщині 10-річний хлопчик отримав опіки під час спалювання сміття
11:38
Цигарковий контрабандист позбувся на українсько-румунському кордоні «Мерса» за півмільйона гривень
10:57
У Мукачеві демонтують ще 9 сітілайтів
10:39
За матеріалами СБУ до 10 років тюрми засуджено самопроголошеного «міністра оборони республіки підкарпатська русь», який закликав відокремити Закарпаття від України
10:32
Гірські рятувальники Закарпаття продовжують пошуки тіла людини, яке виявили напередодні в горах
09:01
На війні поліг Юрій Гончарук із Бистриці Чинадіївської громади
08:50
#NOVADAYS – перша угорсько-українська молодіжна конференція в Будапешті
08:31
Міжнародний форум волонтерів відбувся в Ужгороді
19:35
Ювілейну виставку творів презентував заслужений художник України Василь Вовчок
19:20
Всі новини