121201
16:06 11.052023

На Ужгородщині жінка підрізала чоловіка, а в Тячеві чоловік встромив ножа у живіт сусіда, прийнявши його за грабіжника

Події 1670

На Закарпатті, на жаль, час від часу конфлікти вирішуються не за допомогою залагодження протиріч чи елементарного пошуку компромісу, а кулаками та ножами. Випадки поножовщини є досить розповсюдженими у нашому краї. Вдаються до радикальних дій не лише чоловіки, але й представниці слабкої статі. Найчастіше це – сімейні сварки, але не тільки…

Про деякі з сумних випадків вирішення проблем за допомогою «холодної зброї» і розповість «Карпатський об’єктив».

Обидва випадки трапилися раніше, утім вирок суд виніс лише нещодавно.

Сімейна сварка під дією оковитої закінчилася лікарнею

Марія та Іван (імена з етичних міркувань у матеріалі замінено) полюбляли заглянути в чарчину. Тож і тієї ночі, 2 грудня 2021 року, вони були напідпитку. На утриманні жінки, яка ніде не працює, є троє малолітніх дітей, однак про їхню долю молодиця тоді навряд чи думала…

Було вже близько години ночі. Між парою, яка перед тим разом розпивала спиртне, несподівано виник конфлікт.

Ось як його описано в Єдиному державному реєстрі судових рішень: «Діючи в стані необхідної оборони, захищаючись від суспільно-небезпечного посягання з боку чоловіка, котре виразилось у нанесенні їй одного удару його головою в область чола і заподіянні, згідно з висновком експерта, легких тілесних ушкоджень, керуючись раптово виниклим прямим умислом, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки», мешканка Ужгородщини «взяла в руку кухонний ніж, яким нанесла один удар в область шиї зліва» своєму судженому.

Внаслідок удару Марія спричинила Івану «тілесне ушкодження у вигляді проникаючого колото-різаного поранення шиї зліва з ушкодженням судинного пучка (лівої підключичної артерії та вени), плеври, що ускладнилося гемо пневмотораксом, гіповолемічним шоком ІІ, ІІІ ст., постгеморагічною анемію 3 ст., що відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень». Також зазначається, що жінка своїми діями «перевищила межі необхідної оборони».

Сам травмований чоловік на момент судового засідання вже одужав і з дружиною помирився, претензій до жінки не пред’явив, навіть до суду не з’явився.

Сама ж Марія свої дії пояснила так:

«У ту ніч між мною та чоловіком виникла сварка. При цьому ми обоє перебували у стані алкогольного сп’яніння. Під час конфлікту Іван почав мене бити ногою і я впала на ліжко. Після цього чоловік схопив мене двома руками за голову і вдарив своєю головою в чоло. Від цього у мене з рани пішла крок. У відповідь я схопила кухонний ніж, який лежав неподалік на столі, та, захищаючись від побиття, ударила Івана в область шиї», – запевнила жінка.

Цікаво, що в шлюбі ця пара перебуває з 2015 року, тобто разом уже давно. Крім того, на момент судового розгляду Марія була вагітна четвертою дитиною, хоча її молодшому малюку було всього 11 місяців.

Тож суд хоч і визнав жінку винною та засудив до 1 року позбавлення волі, але від відбування покарання одразу ж звільнив, змінивши вирок однорічним іспитовим терміном.

Налякався за безпеку прикутого до ліжка батька

Інший доволі незвичний злочин із застосуванням ножа трапився у Тячеві 5 травня 2022 року і також під дією алкоголю.

Максим має інвалідність ІІІ групи, а його батько давно серйозно хворіє. Сам чоловік розлучений і ніде не працює, але до відповідальності ніколи раніше не притягався.

У той день закарпатець хильнув спиртного і знаходився вдома. Було близько 16 години.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, чоловік «на сходах будинку під час конфлікту, що виник між ним та сусідом на ґрунті раптових неприязних відносин, тримаючи в руках кухонний ніж, умисно завдав ним один удар у праву половину грудної клітки потерпілого, спричинивши останньому тілесні ушкодження у вигляді проникаючого в плевральну порожнину колото-різаного поранення правої половини грудної клітки з наявністю вхідного отвору у вигляді колото-різаної рани, що ускладнилося розвитком гемопневмотораксу та значної крововтрати, які відносяться до групи тяжких тілесних ушкоджень, позаяк являються небезпечними для життя потерпілого в момент їх спричинення».

На щастя, потерпілий Юрій вижив, навіть на суді заявив, що жодних претензій до свого кривдника не має і просить не позбавляти його волі, мовляв, трапилося все через непорозуміння, бо «із ким не буває».

Максим же свою провину визнав повністю і у всьому розкаявся, запевнивши, що з Юрієм давно помирився, а тоді, в момент нападу, прийняв чоловіка за грабіжника…

«У той день Юра таємно проник до гаражного приміщення мого дворогосподарства, – зізнався мешканець Тячева у суді. – Я злякався, що він, сильніший за мене фізично та спортивної статури, спричинить моєму батькові, який на той час був прикутий до ліжка, якісь тілесні ушкодження. Тому, коли Юрій хотів зайти до будинку, я схопив невеликий кухонний ніж і наніс йому один удар у спину. Після цього одразу ж допоміг йому витерти кров та дійти до воріт. Шкоду, заподіяну знайомому, я відшкодував і ми примирилися».

Суд визнав Максима винним у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень землякові і засудив до 5 років позбавлення волі. Утім вирок одразу ж замінив більш лояльним, звільнивши чоловіка від тюремного строку. Отже, якщо протягом одного року іспитового строку він не скоїть нових протиправних дій, житиме й надалі спокійним і безтурботним життям на волі.

На щастя, обидва випадки не закінчилися фатально для всіх учасників «розбірок», оскільки жертви вижили, а винуватці отримали «умовні» терміни. Утім далеко не всім так таланить… і надмірне вживання алкоголю укупі з амбіційним норовом нерідко призводить до великих трагедій.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах