120984
12:41 5.052023

Закарпатець підрізав переселенця з Донецька, бо не поділили лопату

Події 2438

Із початком війни до нашого краю приїхало чимало людей, яким одні допомагають, інших вони насторожують, навіть лякають. Як би там не було, а час від часу між місцевим населенням та тимчасово переміщеними виникають непорозуміння і конфлікти, які не завжди вирішуються цивілізованим шляхом.

Один із таких інцидентів трапився торік на Мукачівщині. Утім суд виніс вирок у справі лише нещодавно.

Тож що за непорозуміння трапилося між двома дорослими чоловіками біля будівлі місцевої школи, чому вони посварилися і один із них мало не загинув від ран? Яке покарання отримав закарпатець за те, що підрізав ножем донеччанина? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Волонтерство закінчилося арештом

Володимир (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) ніколи раніше не скоював протиправних дій, на той момент ніде не працював, тож вирішив поволонтерити, допомагати тим, хто втратив рідну домівку, адже характером закарпатець був добрим, охоче підтримував усіх, хто звертався за підтримкою… тим більше, що родини не в нього не було і чоловік міг більше часу приділяти саме доброчинності.

Тож 4 серпня 2022 року він теж волонтерив у одній зі шкіл області, де жили переселенці.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, у той день «близько 16 години, перебуваючи на східцях із заднього подвір`я в навчальному корпусі Великолучківської ЗОШ І-ІІІ ступенів» Володимир «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, затіяв сварку зі знайомим, під час якої умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно-небезпечних наслідків, з метою спричинити тілесні ушкодження, вийняв з кишені шортів розкладний ніж і, тримаючи його у правій руці, лезом завдав один удар в область черевної порожнини чоловіка». Денис, який власне і був жертвою в цій сутичці, отримав, згідно з рішенням судово-медичної експертизи «тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани передньої черевної стінки, яке відноситься до групи тяжких тілесних ушкоджень, як таке, що небезпечне для життя в момент спричинення».

Що не поділили чоловіки?

Отже, із нападом усе зрозуміло. А що стало його причиною? Адже розмахував ножем закарпатець явно не просто так! Щось таки мало його спровокувати! І ось що Володимир розповів у суді:

«За усним дорученням заступника сільського голови я був відповідальним за інструменти, які надавалися внутрішно-переміщеним особам для виконання певних робіт. Ці обов`язки виконував як волонтер, офіційно ніде оформленим не був. 4 серпня до мене підходив Денис, щось сказав і пішов собі геть. Що саме хотів – я так і не зрозумів. Пізніше дізнався, що він взяв лопати, тому разом з односельцем пішов до школи, де проживав чоловік, щоб забрати їх у нього. Ми зайшли у приміщення і викликали Дениса на подвір`я, де він почав говорити, що нічого не знає, розмовляв незрозуміло, почав наближатися до мене. Тоді я наніс йому один удар рукою в область черева та один удар ногою по його нозі, і відійшов. Та Денис продовжував щось говорити. Мене це розлютило і я витягнув з кишені ніж, який мав з собою, і наніс йому удар в область черева», – наголосив він.

Володимир додав, що все якось вийшло так саме собою, завдавати серйозної шкоди донеччанину він не мав наміру. Після інциденту закарпатець пішов до футбольного поля, де сховав ніж у одному з туалетів. Коли до нього прийшли працівники поліції, у всьому зізнався, розповів про всі обставини і показав, де сховав ніж, який правоохоронці вилучили.

Свою провину чоловік визнав повністю, запевнив, що дуже шкодує про вчинене, у всьому розкаюється і просить не позбавляти його волі.

А що повідомив суддям Денис? Як він пояснив свої дії?

«До початку російського вторгнення я проживав в місті Донецьк. Утім після 24 лютого вирішив виїхати звідти і як внутрішньо-переміщена особа оселився у селі Великі Лучки Мукачівського району. Мешкав у приміщенні школи, – переконував він. – У той день, коли сталася подія, до мене підходив заступник сільського голови і попросив відкопати дитячу драбину. Я погодився, однак пішов до футбольного поля, щоб попросити ще знайомих про допомогу і взяти інструмент. Там був Володимир та ще декілька людей. Вони у грубій формі мені відмовили. Тому я сам взяв тільки лопату і вирішив, що зроблю все один. Повернувшись у приміщення, де проживав, вирішив деякий час відпочили, оскільки було спекотно. Роботу, про яку мене попросили, думав виконати трохи згодом. Однак раптом до мене в кімнату зайшов місцевий хлопець і викликав на вулицю. На подвір’ї побачив Володимира. Він кликав мене на футбольне поле. Я відмовився, оскільки знав, що там є один із переселенець із Одеси. Із ним у мене раніше вже був конфлікт. Та несподівано Володимир вдарив мене ножем у живіт. Я спочатку навіть не зрозумів, що сталося. Потім почав відбиватися і бити його у відповідь. Деталі точно не пригадую, але все бачили свідки, які стояли поруч. На крики вийшли жінки, тому Володимир пішов. Деякий час я навіть не зрозумів, що він вдарив мене ножем, тільки відчував біль, поранення побачив пізніше».

Медики врятували життя Дениса і зараз із ним усе гаразд. Він також зауважив, що вибачення у нього кривдник не просив і моральну шкоду не компенсував.

Утім очевидно, що норов запальним виявився не лише у закарпатця, а в обох учасників інциденту, інакше б до бійки та поножовщини точно не дійшло…

Суд визнав мешканця Мукачівщини винним в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень і засудив до 5 років позбавлення волі, але від відбування покарання звільнив, замінивши вирок більш лояльним – дворічним іспитовим терміном.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах