120944
18:51 3.052023

Прикордонники спростували інформацію про незаконне полювання на ведмедя та озвучили свою версію подій

Події 11512

Туша ведмедя, що виявили прикордонники та ведмежа, яке прибилося до села – це дві різні історії, які не мають жодного відношення одне до одної. Про це заявили працівники Держприкордонслужби та Держпродспоживслужби під час брифінгу у Закарпатській ОВА.

Нагадаємо, на початку квітня у ЗМІ з’явилася інформація, що неподалік місця служби прикордонного наряду відділу “Стужиця” Чопського загону оселилася ведмедиця з двома ведмежатами. Відтак 16 квітня стало відомо, що одне ведмежа прибилося у гірське село Домашин на Закарпатті. Фото малюка відразу розлетілося соцмережами, але ніхто не задавався питанням, як міг дикий звір прибитися до людей і де власне його мама. Адже відомо, що ведмедиця нізащо б не покинула маля. Значить з нею щось трапилося.

Далі – більше. За два тижні після цього випадку, в Ужанському нацпарку публікують фото трьох прикордонників у лісі біля туші бурого ведмедя, стверджуючи, що начебто це і є мама того ведмежати.

За словами Василя Киви, молодшого інспектора прикордонної служби відділення “Кам’яниця”, який власне фігурує на цьому фото, виявили тушу мертвого медведя в лісі при обході території. Спершу зреагувала собака, а вже потім наряд пішов за нею слідом та натрапили на таку “знахідку”. Світлину вирішив зробити його колега, бо раніше ведмедя не бачили. А от як вона потрапила в соцмережі – не знає.

– Від туші вже смерділо. Ми зрозуміли, що він пролежав вже тиждень, а може й більше. Після знахідки одразу передали цю інформацію своєму керівництву, – зазначив Василь Кива.

Зі свого боку перший заступник начальника 94 прикордонного загону Роман Кігівчак розповів, що інформація, яку розповсюдив представник Ужанського нацпарку, що ведмедиця була знищена в результаті незаконного полювання, організованого та здійсненого посадовими особами ДПС України неправдива. Більше того, на автора обвинувального посту будуть подавати до суду за наклеп.

Після завершення зміни прикордонники здають зброю та набої. Нестачі в набоях не було, запевняють в Держприкордонслужбі.

За оприлюдненим актом, тушу ведмедя виявили 12 квітня. Як запевняють у службі, тоді ж експерти й провели огляд та склали акт. За яким, це туша самця, яка пролежала на місці вже близько тижня. Ведмедю було близько 15 років і помер від виснаження. Слідів від вогнепальної зброї на ведмедя не виявили. Після огляду туші ведмедя, його закопали на тому ж місці, де і знайшли.

Відповідний акт огляду підписали представники Ужгородського управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, Кам’яницького лісництва, голова та єгер Закарпатського товариства мисливців і рибалок «Лісівник», а також мисливствознавець Ужгородського лісового господарства.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах