120510
17:05 18.042023

25-річний закарпатець приревнував дівчину до 19-річного хлопця і вирішив його зарізати

Події 5258

Кохання творить дива! Добре, коли вони трапляються у позитивному сенсі слова. Але, на жаль, іноді ті дива мажуть мати дуже гіркий присмак… і доволі фатальні наслідки. Мова не про Шекспірівських Отелло та Дездемону, а про закарпатських леґенів, які ніяк не могли поділити між собою молодицю і вирішили з’ясувати стосунки мало не як на середньовічній дуелі… утім у хід пішли не пістолети, а ножі. І тільки дивом потерпілий після нападу суперника залишився живим.

Тож що ж відбувалося між двома уродженцями Хустщини? І що з цього приводу думає 19-річна дівчина, через яку й трапилася трагедія? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Не захотів відпустити кохану

Страшна подія трапилася 25 липня 2021 року о 18 годині 20 хвилин на центральній вулиці села Ракош, що на Хустщині. Там 25-річний житель селища Вишково вдарив ножем у живіт 19-річного хустянина.

Перед тим хлопець із дівчиною разом відпочивали на ставку, де весело проводили час та купалися. Коли ж поверталися додому, до них під’їхав автомобіль, із якого вистрибнув Іван (імена з етичних міркувань у матеріалі замінено). Він зупинив пару і напав на юнака, встромивши в нього ножа. Справа в тому, що за два тижні перед подією Іван та Ірина розійшлися, але відпускати кохану хлопець не збирався і ревнував до всіх. Це й стало головною причиною його вчинку.

Як зізналася дівчина, коли вона побачила «Жигулі», одразу попросила Мирослава втікати, бо зрозуміла, що йому загрожує небезпека, але хлопчина не встиг, оскільки Іван зупинив його і встромив ніж у живіт. Перелякавшись, Ірина сховалася у дворі сусіда. За її словами, Іван кричав за нею, погоджував і врятував її від небезпеки згодом тільки батько, який прийшов за нею. Невдовзі прибула поліція, яка забрала нападника та «швидка», яка госпіталізувала Мирослава. Стан юнака був важким, але його життя вдалося врятувати.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, інцидент між хлопцями справді стався на ґрунті ревнощів. Іван, «усвідомлюючи протиправність, карність та суспільну небезпечність своїх дій» «дістав з задньої кишені штанів, заздалегідь приготовлений розкладний ніж, яким наніс удар в область живота» Мирославу, спричинивши йому «тілесні ушкодження у вигляді проникаючого поранення черевної порожнини». У результаті нападу хлопчина «негайно був доставлений до реанімаційного відділення Хустської районної лікарні, де йому була надана своєчасна кваліфікована медична допомога».

Згідно з висновком судово-медичного експерта поранення Мирослава кваліфікуються, як «як тяжкі тілесні ушкодження, які є небезпечними для життя».

Хто що сказав у суді

Свою провину Іван визнав повністю і навіть зазначив, що раніше у нього з Мирославом були хороші взаємини.

«Все було добре, але Мирослав останнім часом перед тією пригодою почав втручатися в наші з Іриною стосунки. Ми з нею проживали разом, як співмешканці. Були випадки коли він напідпитку по телефону висловлював образи на мою адресу з різними погрозами. У той день Іра зателефонувала і попросила приїхати за нею та забрати додому зі ставка, де відпочивала. Я попросив знайомого і він на своїй машині відвіз мене в Ракош. Там на дорозі я побачив Ірину. Поруч із нею йшов Мирослав. Це мене обурило та викликало сильні почуття ревнощів. Я попросив товариша зупинити автомобіль. Вийшов та підійшов до Мирослава. Пам`ятаю, що дістав складний ніж, який мав при собі, і ним зі злості наніс удар йому у живіт. Після цього нервового збудження у мене різко піднявся рівень інсуліну, оскільки хворію важкою формою цукрового діабету. Потім у голові все запаморочилося і я не пам`ятаю, що відбувалося далі. Мені надали медичну допомогу. А згодом місце події приїхала поліція і мене затримали», – запевнив він.

За словами Івана, наразі він усвідомив, що вчинив тяжкий кримінальний злочин і що «розбірки» з супротивником могли закінчитися великою трагедією. У своєму вчинку закарпатець щиро розкаявся та попросив вибачення у всіх учасників інциденту і пообіцяв більше ніколи не дозволяти собі подібного.

А якою є думка з приводу трагедії у Мирослава?

Хлопець також заявив, що раніше товаришував із Іваном і непорозуміння між ними почалися через Ірину. Із дівчиною юнак також був знайомий раніше.

«У той день на ґрунті ревнощів Іван наніс мені ножове поранення в область живота. Таких дій із його боку не очікував. Після поранення мене доправили до лікарні, я втрачав свідомість і не пам`ятаю всіх обставин, що відбувалися. Мені надали медичну допомогу і я одужав», – наголосив юнак.

Жодних претензій до Івана Мирослав не заявив, більше того, просив суд не призначати йому суворого покарання.

Батько Ірини підтвердив, що донька проживала з Іваном і в той же час пара дружила з Мирославом.

«Коли мене повідомили про пригоду між хлопцями, я одразу прибув на місце, де побачив Івана, який поводився агресивно. Його поведінка була трохи неадекватною. Мені не відомі причин конфлікту, що виник у взаємовідносинах між ними», – заявив чоловік.

А що розповіла про конфлікт між шанувальниками сама Іра?

«Із Іваном я проживала разом незареєстрованому шлюбі. Фактично за 3-2 тижні до події ми розірвали стосунки. Із Мирославом раніше була знайомою, бо він допомагав батькові та чоловікові сестри працювати в лісі. 25 липня він ішов до сестри, аби допомогти швагеру. Ми з ним вирішили зайшли на ставки в село Ракош, щоб скупатися. У той час Іван із Мирославом розмовляли по телефону, я чула як Мирослав просив Івана від мене відчепитися. Коли вже поверталися додому, біля нас зупинився легковик. Із машини вийшов Іван. Ми намагалися втекти. Однак Іван покликав Мирослава і, коли наблизився до нього, витягнув розкладний ніж та наніс ним удар в живіт хлопцеві. Мирослава на мікроавтобусі відправили до лікарні для надання йому медичної допомоги. На місце пригоди прийшов батько, а потім приїхала поліція та затримала Івана. Під час цих подій йому ставало погано і він втрачав свідомість. У нього цукровий діабет і йому надавали лікарську допомогу», – заявила вона.

Суд Івана не помилував… незважаючи на те, що Мирослав вижив. Його визнали винним у замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15 ч.1 ст.115 КК України) та призначили йому покарання у вигляді семи років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах