120121
15:45 5.042023

Закарпатець задушив співмешканку і разом із сином три дні жив із її тілом, зачинившись у будинку

Події 3746

Зради, ревнощі, бійки… у закарпатських родинах буває всяке. Та й не тільки у закарпатських… Утім убивства трапляються рідко. Як правило, коли хтось «стрибає у гречку», люди вирішують питання цивілізовано і просто розходяться – кожен своєю дорогою. Є, звісно, й такі, що пробачають…

Проте іноді доходить до найгіршого… Зраджений намагається звести рахунки зі зрадником за допомогою насильства. І це – найгірше, бо в такому разі усе може закінчитись фатально.

Страшна трагедія сталася на Мукачівщині ще у 2019 році. Утім справа затягнулася у часі і вирок суд виніс лише днями.

Між двома співмешканцями, які виховували спільну дитину, на ґрунті ревнощів виникла сварка, у результаті якої чоловік задушив жінку. Тож що за чорна кішка пробігла між подружжям? Чи справді були підстави для підозри у невірності? Де під час конфлікту була дитина? Деталі цієї моторошної історії дізнавався «Карпатський об’єктив».

Дитина бавилася поряд із тілом мертвої матері

Усе почалося з того, що 15 січня 2019 року закарпатська поліція повідомила про вбивство у селі Великі Лучки на Мукачівщині. У повідомленні правоохоронців зазначалося, що на лінію «102» зателефонували працівники соціальної служби і заявили, що знайшли тіло жінки.

На виклик одразу ж виїхали поліціанти. Вони з’ясували, що позбавив життя нещасну її співмешканець. Між 37-річним чоловіком та 38-річною жінкою виникла сварка, причиною якої стали банальні ревнощі. Згодом почався конфлікт, під час якого закарпатець задушив дружину.

Утім убивство сталося 12 січня, тобто на три дні раніше! Чому про це ніхто не знав? Що відбувалося увесь цей час?

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «12 січня 2019 року о 07:30 на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків» Микола (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) «вчинив сварку із співмешканкою». Під час з’ясовування стосунків чоловік «діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно небезпечних наслідків, спричинив жінці ряд тілесних ушкоджень та не зупиняючись на досягнутому з метою умисного протиправного заподіяння смерті перекрив руками дихальні шляхи рота та носа, а також здавив шию, чим перешкодив доступ повітря до дихальних органів». Саме асфіксія і вказана, як причина смерті Світлани.

Сусід родини, який на той час був заступником сільського голови, у суді пояснив, що на наступний день після трагедії, про яку йому в той час ще не було відомо, його попросили сусіди навідатися в гості до Миколи, аби поцікавитися, де подівся його син.

«Це було 13 січня вранці о 8.30. П’ятирічний Денис завжди багато гуляв на свіжому повітрі, а тоді його ніхто не бачив. Я саме йшов на роботу і мене перестріли люди. Вони казали, що вже кілька днів не бачили малого і хвилювалися, чи з ним усе гаразд. Я зібрав 7 односельчан і ми пішли до Миколи. Зайшли у двір та до будинку. У кімнатах побачили безлад. У вітальній сидів Микола. Ми його покликали, але він до нас не вийшов. На запитання де дитина, через двері відповів, що спить, а Світлана, тобто співмешканка, поїхала до родичів у Ракошино. Поведінка чоловіка нам здалася дуже дивною, а у його слова ми не повірили. Тож я зразу вирішив про все повідомити службу у справах дітей, бо сім`я вважалася неблагополучною. Згодом вдалося дізнатися, що Світлана ні до яких родичів не їздила. Наступного дня ми всі разом з представниками служби у справах дітей зайшли у будинок Миколи. На цей раз він також сказав, що жінки вдома немає, але згодом усе ж зізнався, що вона у будинку, просто лежить у іншій кімнаті. Ми зайшли туди і побачили на підлозі труп, накритий матрацом, а поряд бавилася дитина. Одразу викликали поліцію», – зазначив він.

Також чоловік запевняв, що загалом Микола є непоганою людиною, раніше писав чудові ікони, порядний, чуйний, але після смерті батьків дуже замкнувся у собі, майже не спілкувався з сусідами.

«Із народженням сина у нього з`явився стимул жити, працював охоронцем фірми, як міг, заробляв на утримання родини, піклувався про сім`ю, дуже любив хлопчика. Світлана була жінкою роботящою, але зловживала алкоголем, а коли випивала, забувала водити сина до дитячого садка. Хлопчик був недоглянутим, часто сусіди бачили його одягненим невідповідно до погоди. Із розмов людей я дізнався, що Микола останні три місяці був на заробітках, а по приїзду йому стало відомо, що Світлана йому зрадила і витратила кошти, які він надіслав їй на утримання сина», – додав сусід.

Приїхав із заробітків, а в жінки – чужі чоловіки

А як пояснив свою поведінку сам Микола? Що він сказав на суді у своє виправдання? Загалом провину чоловік не визнав і у тому, що сталося, звинувачував співмешканку.

«Я їздив на заробітки та всіляко підробляв, щоб утримувати родину. Світлана ніде не працювала, сильно зловживала алкоголем, ніякі вмовляння на неї не діяли. Коли робив їй зауваження, вона не реагувала. Перед новорічними святами повернувся додому і застав жінку вдома у компанії якихось чоловіків п`яною. А 11 січня зранку пішов гуляти з сином. Ми повернулися десь о 17-й годині. Двері були зачиненими. Син сказав, що там може бути чужий дядько. Я почав стукати, щоб дружина відчинила. За 10-15 хвилин напівоголена Свєта впустила нас до хати. Я зайшов у кімнату і почув чоловічі голоси. Ми з сином пішли до іншого приміщення. Потім заглянув до дружини та побачив двох чоловіків. Вони одразу ж пішли геть. Світлана сказала: «Тільки не починай» Вона була занадто п`яною для розмови, тому я відповів: «Поговоримо завтра» і пішов із дитиною спати. Вранці, вже 12 січня, прокинувся о 7.30 та пішов на кухню. Там побачив Свєту. Вона знову напівоголена сиділа за столом та пила домашній самогон. Взяв пляшку, вилив її вміст та наказав жінці одягтися, бо поряд у кімнаті знаходився малий. Однак вона зовсім не реагувала. Більше того, почала на мене кричати та вимагати купити нову пляшку горілки. Світлана так сварилася, що прокинувся син. Він просив цукерок. Тож о 9 годині ми з ним пішли в магазин на солодощі. Коли повернулися, Денис пішов гуляти на задній двір, а я зайшов на кухню. Свєта і далі майже гола сиділа за столом. Побачивши мене, почала сваритися, вживала нецензурну лексику, всіляко ображала мене, мовляв буде робити, як хоче… і ніхто їй не указ. Не стримавшись, я кілька разів вдарив її долонею руки по обличчю, однак жінка ще більше обурилася і ніяк не припиняла сварку. Не витримавши, я наніс їй кілька ударів кулаком руки по тулубу. Та вона ніяк не могла заспокоїтись і кричала далі. Потім схопила табуретку та замахнулася на мене. Я вихопив стілець та розбив об підлогу. Ніжка залишилася в моїй руці. Нею я вдарив жінку по руках і стегнах. Вона все одно сварилася. Відтак мене знову покликав син і попросив води та солодощів. Об 11.30 ми знову пішли в магазин. Повернулися додому близько 13:30 год. На кухню не заходив, а зразу з Денисом пішов до кімнати, де на електроплитці приготував йому поїсти «бандерики» та вклав спати. Сам також задрімав. Прокинулися ми від сильного гуркоту, який донісся з кухні. Денис налякався. Я відправив його у двір гуляти, а сам пішов на кухню подивитися, що сталося. Там на підлозі біля газової плити лежала Світлана. Підійшов до неї, пощупав пульс на шиї та на руці, але він не прослуховувався. Я потягнув дружину у непрохідну кімнату, де залишив на підлозі, прикрив її матрацом з головою, зачинив двері. Чому не покликав лікаря? Не можу сказати. Так я жив із її тілом три дні – з 12 по 15 січня. Мертва Світлана лежала в кімнаті, а ми з сином були поряд, аж поки не приїхала поліція», – запевнив він.

Також чоловік додав, що до нього справді двічі приходив заступник сільського голови з родичами, які питали де син та дружина і він під час першого візиту розмовляв із ними через зачинені двері, а після другого, 15 січня, вони викликали поліцію.

Микола зізнався, що Світлану бив, але заперечував, що душив її. Пояснити, чому не звернувся по допомогу і чому три доби жив із тілом жінки в будинку, не зміг.

«Для мене було нестерпним те, що дружина весь час вживала алкоголь, була п`яною та казала, що я їй не вказівка і що вона, як хоче так і буде чинити», – на свій захист сказав він.

Утім суд визнав чоловіка винним в умисному вбивстві дружини і засудив до 10 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах