119927
09:44 31.032023

Чим закінчилася справа з валютником із Берегівщини, якого обстріляли і обікрали на 800 тисяч гривень

Події 12037

Резонансна стрілянина на Берегівщині у березні 2020 року наробила багато галасу на Закарпатті. Тоді на валютника напали двоє чоловіків із метою збройного пограбування. Невідомі були у чорному одязі, в капюшонах та з медичними масками на обличчях, аби упізнати їх було важче. Але хто вони – поліція все одно «вирахувала».

Поранений берегівчанин вижив, хоч і втратив 800 тисяч гривень. Що його врятувало? Що зараз із його нападниками? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив». Суд у цій справі відбувся саме цими днями… Тож яким же є вирок?

Що відбувалося в той день

31 березня 2022 року о 8 годині 20 хвилин Іван (із етичних міркувань імена дійових осіб у матеріалі замінено) спокійно виїхав на своєму автомобілі на вулицю. Ворота автоматично зачинилися. До нього підійшов сусід, дав йому якісь гроші, як стало відомо пізніше, повернув борг. Як лише чоловік відійшов, під’їхав автомобіль темного кольору, із якого вистрибнули двоє енергійних молодиків зі зброєю в руках. Почалася стрілянина. Усе це можна було побачити пізніше на записах камер спостереження. Нещасний берегівчанин рятувався, відстрілювався, пробував утекти від грабіжників. При цьому один із них заліз у його машину, витягнув барсетку з грошима і обидва швиденько покинули місце злочину.

За інформацією поліції Закарпатської області, особи нападників встановили. Ними виявилися мешканці Мукачівщини та Іршавщини. Утім оперативно затримати їх так і не вдалося, бо вони просто зникли. За кілька днів Миколу, нападника з Мукачівщини, затримали у Київській області.

Щодо іншого, то інформації досі немає крім тієї, що подали правоохоронці одразу після скоєння злочину про оголошення чоловіка у розшук. Як розповіла «Карпатському об’єктиву» речниця прокуратури Закарпатської області Катерина Хижняк, мешканець Іршавшини наразі перебуває у статусі підозрюваного і досі знаходиться у розшуку. Знайти його співробітникам поліції поки що так і не вдалося…

Що ж стосується мукачівця, то днями над ним відбувся суд, який і виніс нападнику вирок.

Хто у кого стріляв

Про потерпілого відомо, що він був валютником, тож ті, хто полював на нього, знали, що чоловік завжди при грошах, має «на руках» готівку. Тож напад на нього планували заздалегідь.

Як зазначили у поліції, після пограбування, автівку на словацьких номерах, на якій було скоєно злочин, закарпатці одразу ж спалили. Як використали вкрадені гроші – на жаль, невідомо.

«Аби максимально нашкодити розслідуванню та замести сліди, в одному з лісомасивів розбійники спалили автомобіль, на якому пересувалися під час скоєння злочину», – повідомили у відділі комунікації поліції Закарпатської області.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень повідомляється, що Микола є уродженцем Тернопільщини, на момент вчиненого ним грабіжного нападу ніде не працював, мав уже кілька судимостей, офіційно одруженим не був, але жив із жінкою у цивільному шлюбі.

Отже, в той день чоловік разом зі своїм спільником «озброївшись вогнепальною зброєю – самозарядним пістолетом калібру 9×18 мм з нарізним стволом, невстановленої досудовим слідством марки, з глушником, спорядженим бойовими набоями калібру 9×18 мм «ПМ», які є бойовими припасами, складним ножем господарсько-побутового призначення з маркуванням «Ganzo», який не є холодною зброєю, на легковому автомобілі марки «ВМW», чорного кольору, з реєстраційним номером Словацької республіки приїхали до будинку» мешканця села Яноші, який «у цей час виїжджав з двору свого будинку на автомобілі марки «Honda CRV».

Чоловіки заблокували Івану виїзд на головну дорогу. У той час Микола вийшов з машини та «тримаючи у правій руці вогнепальну зброю», підбіг до автомобіля своєї жертви і «через спущене скло спрямував ствол пістолета з глушником» у бік Івана, погрожуючи вбити його.

Тим часом із автомобіля вийшов Степан, інший фігурант справи. Ножем, який він тримав у руці, «пошкодив шину правого переднього колеса автомобіля марки «Honda CRV», після чого відчинив передню пасажирську дверку та намагався заволодіти матерчатою сумкою коричневого кольору з грошовими коштами в сумі 800 000 гривень, яка знаходилась в салоні».

Іван не на жарт злякався за своє життя. Тож він «схопив правою рукою сумку з грошима, натиснув педаль газу на своєму автомобілі та рушивши ним вперед, здійснивши зіткнення з правою боковою частиною автомобіля нападників, чим самим змусив останніх на деяку мить відскочити від його автомобіля, а тим часом зумів вихопити належний йому спецзасіб – пістолет «Форт-12 РМ» калібру 9 мм, що знаходився в салоні».

Але нападники знову наблизилися до машини берегівчанина. Відступити від намірів заволодіти грошима вони не збиралися. Тож Іван, аби їх відігнати, здійснив у них кілька пострілів із власного пістолета. У відповідь Микола тричі вистрелив у чоловіка, «спричинивши йому тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних кульових поранень».

Зібравшись силами, Іван вийшов із автівки і почав втікати у бік Берегова. Тим часом грабіжники спокійно проникли в салон його машини, забрали гроші і поїхали у напрямку Мукачева.

Зброю, як встановило слідство, придбали вони у невстановленої особи незаконно.

Що сказали чоловіки у суді

Свою провину у вчиненні злочину Микола так і не визнав. Він запевняв, що в той день перебував вдома, ні на кого не нападав, а згодом у справах виїхав за межі області.

«31 березня 2020 року я перебував у себе вдома. Потім зі знайомим пішов на СТО. Наступного ж дня разом із товаришем поїхав до Києва, де у мене були справи. Там я знаходився до самого моменту затримання. Жінка казала, що мене шукають правоохоронні органи, також телефонував знайомий, у якого орендував квартиру, цікавився, чому в його помешканні проводять обшук. Я не вважав себе винуватим у жодному злочині, тому і не повертався додому. Крім того, вважаю, що працівники поліції всіляко фабрикували стосовно мене кримінальне правопорушення, оскільки я раніше притягався до кримінальної відповідальності», – запевнив чоловік.

А що сказав потерпілий берегівчанин?

Він розповів у суді, як на нього було здійснено напад, а також додав:

«Коли я вистрибнув із машини, почав відстрілюватися і тікати, інший нападник використав щодо мене газовий балончик. Мені вдалося відбігти і сховатись. Коли ж повернувся до автомобіля, побачив, що викрали сумку з грошима. Грабіжники в той час саме від’їжджали. Перебуваючи у шоковому стані, я сів за кермо, бо хотів поїхати до лікарні, аби мені надали медичну допомогу. Розуміючи, що втрачаю свідомість, зупинився і зателефонував сину. Повідомив йому, що на мене напали і поранили. У лікарні перебував два тижні. Мені зробили операцію», – заявив Іван.

Незважаючи на те, що Микола свою провину не визнав, жодних доказів на підтвердження своїх доводів суду не надав. І оскільки його спільника досі не затримано, за все довелося відповідати йому одному.

Суд визнав чоловіка винним у замаху на умисне вбивство і призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах