119778
12:40 27.032023

Після резонансу у справі про зґвалтування 14-річної школярки, за дівчину заступилися впливові люди

Події 13104

Після того, як Воловецький районний суд присудив два роки умовного покарання трьом підліткам, які зґвалтували 14-річну дівчину, зняли все на відео і оприлюднили у соцмережі, Закарпаттям прокотилася хвиля обурення серед людей.

Били на сполох як небайдужі краяни, так і журналісти… Найбільше шокував громадськість не лише сам вирок, але й те, що дівчинка не мала навіть адвоката, а її інтереси представляла служба у справах дітей місцевої сільради, де мати двох із ґвалтівників, які є між собою братами, працює секретаркою. Ця ж служба видала усім трьом хлопцям позитивні характеристики, які неодноразово цитуються у Єдиному державному реєстрі судових рішень і які вплинули на пом’якшення вироку. Із психологів із дитиною також після пережитого ніхто не працював, більше того, зі школи винуватцям злочину також написали позитивні характеристики як психологиня, так і класні керівники, а дирекція учбової установи всіляко намагалася замовчати моторошну подію… Однак не вдалося, бо розголос вийшов далеко за межі не лише Воловця, але й області.

Особливо після того, як свою реакцію на злочин оприлюднила телеведуча і громадська діячка Маша Євфросиніна. Вона заявила, що знайшла для дівчинки одну з кращих психологинь України, яка абсолютно безкоштовно працюватиме з нею, аби пережити наслідки того, що з нею сталося. Крім того, відомий адвокат Масі Наєм публічно запевнив, що готовий зібрати групу адвокатів, які захищатимуть у апеляційному суді права скривдженої дитини. І це, між іншим, також виключно на громадських засадах.

Відтак один за одним почали відгукуватися впливові люди, які стали за захист збезчещеної закарпатки.

«Карпатський об’єктив» зібрав реакцію на сам злочин та вирок з боку представників влади, яких ця справа також зачепила.

Одним із перших відреагував на людське невдоволення голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

«Коментувати рішення суду не буду: це компетенція Вищої ради правосуддя, – зазначив він. – Водночас за моїм дорученням з минулої п’ятниці у Нижньоворітській громаді працюють соцслужби, відповідні департаменти ОВА й Мукачівської РВА. Вивчаються усі обставини, дії або можлива бездіяльність відповідальних посадових осіб ТГ, навчального закладу та інших. Повернути час назад неможливо, але такі випадки неприпустимі в нашому суспільстві і запобігання вчиненню таких злочинів неповнолітніми є завданням всієї вертикалі виконавчої влади й місцевого самоврядування».

Також очільник краю пообіцяв, що родині постраждалої та дитині буде надана вся необхідна підтримка й допомога. Крім того, він звернувся до посадових осіб, які відповідають за освіту та соціальний захист на усіх рівнях, яких попередив, що з його боку на всі випадки неналежного виконання обов’язків реагування буде жорстке та миттєве в межах чинного законодавства.

Не забарився з реакцією і Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він повідомив, що справа про зґвалтування закарпатської школярки перебуває на його контролі. Орсь що він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Спочатку суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки. Суд виніс вирок по ст. 153 (сексуальне насильство, без проникнення), а не 152-й статті (зґвалтування).

При цьому, як з’ясувалося, права дівчини під час судового процесу були грубо порушені – він вібувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики.

З метою встановлення обставин справи та встановлення позиції законних представників потерпілої, сьогодні представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої, в ході якого поспілкувався з батьком та бабусею, які надали згоду щодо вжиття заходів направлених на відновлення прав дитини.

Працівник висловив нашу позицію щодо відновлення прав дитини, можливості залучення представників правозахисних організацій та адвокатів, залучення міжнародних організацій щодо надання кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації.

Ми ретельно проаналізуємо дії судді. Буде направлений відповідний лист до Вищої ради правосуддя.

Ми ретельно проаналізуємо дії прокуратури. Відповідний лист буде направлено на Генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також являється працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо «неупередженості» та професійності представлення інтересів дівчинки.

До того ж, маю сумніви щодо професійності дій обласного керівництва. Адже подія трапилася ще влітку 2021 року, втім суд виніс вирок по справі лише зараз. -Справа перебуває на моєму контролі. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини мають бути поновлені!», – заявив він.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий також відреагував жорстко: «Я обіцяю спільно з колегами докласти всіх зусиль, аби довести справу до того закінчення, на яке вона заслуговує», запевнив він.

Далі ж додав: «Те, що трапилось на Закарпатті, сам факт і вирок суду стосовно цього кричущого випадку, потребують негайної синергії правозахисників, громадських активістів, освітянської спільноти і лідерів думки, аби ніякі упередження, ніякі зв’язки, ніякі стигми не стали на шляху справедливого рішення. Я як батько двох синів, як чоловік, який чимало бачив у житті, стою на думці, що винен завжди лише кривдник. Крапка.

Про що цей кейс?

Про викривлене відчуття безкарності.

Про те, що все можна вирішити і зам’яти.

І про те, що в школах ми досі не вчимо дітей тому, що важливіше за будь-які формули, підмети з присудками й нуклеїнові кислоти – взаємодії одне з одним, розумінню емоцій і повазі до особистих кордонів.

Я обіцяю спільно з колегами докласти всіх зусиль, аби довести справу до того закінчення, на яке вона заслуговує.

Ми не для того проходили болісні й жертовні трансформації, майдани й війну за цінності, аби суспільство досі толерувало принципи, які ефективно працювали в 90-х», – йдеться у дописі Міністра освіти і науки.

Цікаво, що якщо Закарпатська обласна прокуратура спочатку запевнила, що не буде оскаржувати вирок Вололовецького суду, то наразі є вже зовсім протилежна відповідь з боку Офісу Генерального прокурора.

«Прокуратура готує оскарження судового вироку щодо сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня 2023 ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку.Органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину», – йдеться у повідомленні.

Тож що ми маємо наразі?

Справа набула всеукраїнського розголосу. Відомі люди, яким небайдужа доля дитини, готові надати їй безкоштовно кращих адвокатів та психолога, але щиро радять переїхати жити із села хоча б до Ужгорода, аби уникнути в подальшому поганого ставлення до себе, неприємних емоцій та моторошних згадок. Є активісти, які навіть готові допомогти з переїздом.

Батьки дівчинки запевнили, що за такої підтримки, сміливо готові подавати апеляцію на несправедливий вирок.

Тож є надія, що причетні до цієї справи на всіх рівнях понесуть заслужене покарання.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини