119169
08:51 9.032023

На Мукачівщині 37-річний чоловік зарізав вітчина і намагався прикінчити рідну бабусю

Події 4508

Допився до чортиків?

Алкоголь, особливо надмірне його вживання до добра не доводить ніколи і нікого. Саме через вплив оковитої нерідко в закарпатських родинах стаються неймовірно моторошні трагедії.

Цього разу теж не обійшлося без спиртного, адже, за словами свідків, перед тим, як влаштувати вдома криваву різанину, винуватець непробудно пив 3-4 дні. Чи можна було зарадити злочину? Як так вийшло, що мешканець Мукачівщини з ножем напав на близьких людей? Чому не захотів давати свідчення на суді і навіть не спробував пояснити мотиви?

У деталях цієї неймовірно жорстокої історії розбирався «Карпатський об’єктив».

Вирішив поквитатися з родичами

Нечуване за жорстокістю вбивство сталося 15 лютого, на свято Стрітення у селі Ділок, що на Мукачівщині.

Зранку о 10 годині до правоохоронців зателефонувала стривожена жінка. Вона тремтячим голосом повідомила, що знайшла в будинку сусідів травмованих ґаздів. Одночасно вона викликала лікарів.

Поліціанти, які прибули на місце події у одній із кімнат хати виявили вже бездиханне тіло 57-річного чоловіка. На його тілі були ножові поранення, а всюди поруч виднілася кров. Та була у цій історії ще одна жертва – 89-річна жінка. Бабуся була живою, хоча й сильно понівеченою. Медики, які приїхали за викликом, негайно її доправили до лікарні. Стан жінки був важким, тож помістили її до реанімації.

Тим часом, поліція почала шукати винуватця, адже самі заподіяти собі травми потерпілі не могли. Уже невдовзі стало відомо, що бабусю та вітчима намагався зарізати онук. 37-річний чоловік ніде не працював, із дружиною розлучився… а ще й заглянути в чарчину любив. Тож і цього разу хильнув зайвого і почав доказувати, хто в домі господар.

Сміливця одразу ж заарештували і до суду він перебував під вартою.

Одним ножем напав на двох

У Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначено, що «15.02.2022 року близько 9 години 30 хвилин, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, у спальній кімнаті житлового будинку» чоловік «вступив у сварку з вітчимом, під час якої, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх караність, з метою заподіяння йому смерті, умисно наніс удари в область черева та шиї і спричинив тілесні ушкодження у вигляді колото-різаних ран».

Травми були страшними, бо мукачівець пошкодив чоловікові шию, грудну клітку, легені, печінку, плечі, ще й пальці рук… що спричинило шок і в результаті смерть.

Бабуся, яка стала свідком подій, намагалася перешкодити онукові, але натомість – ні зятя не врятувала, і сама мало не відправилася на той світ за ним…. Адже від п’яного родича їй дісталося не на жарт! Тим же ножем, яким калічив материного чоловіка, закарпатець напав на стареньку і наніс їй «множинні колото-різані рани в область її шиї, грудної клітки та рук, а руками та ногами побої по тілу».

Що відбувалося в той день?

На жаль, на момент суду старенька була вже мертвою, тож розповісти деталі цієї неймовірно страшної родинної трагедії не змогла.

Сам же винуватець різанини свою провину визнав лише частково. Зокрема, умисне вбивство вітчима не заперечував, а от із формулюванням іншої статті «Замах на вбивство» бабусі не погодився. Розповів лише те, що в той день знаходився вдома за місцем проживання, а от детальніше давати покази відмовився, мовляв, «психологічно боїться для себе згадувати, як таке могло трапитися». Також просив суддів не призначати йому занадто суворе покарання.

Син покійного чоловіка, якого позбавив життя пасинок запевнив, що деталей трагедії не знає, оскільки його там не було, але поділився деякими деталями із життя родини.

«Мені зателефонувала жінка, яка мешкає по сусідству з батьком і сказала, що Іван (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) зарізав батька. Що стало причиною, не знаю. Однак батько розповідав раніше, що між ним та Іваном нерідко виникали конфліктні ситуації. Коли ж Іван випивав, бив батька постійно. При цьому він 2-3 рази на тиждень зловживав спиртними напоями», – наголосив чоловік.

Доволі цікавими виявилися свідчення поліцейського, який у той день прибув на виклик.

«На робочий планшет надійшло повідомлення зі служби «102», яке було отримано від фельдшера, про нанесення ножових поранень жінці і чоловікові в с.Ділок Мукачівського району, – зазначив він. – Було годин 10. Ми виїхали на місце події. Коли зайшли у середину будинку, побачили, що на ліжку лежала в крові жінка віком близько 70-80 років, біля неї перебувала фельдшер та надавала допомогу. При вході ж до іншої кімнати стояв підсудний, у іншій кімнаті на підлозі ле6жало закривавлене тіло дідуся віком близько 70-80 років, який вже не дихав. При цьому, жінка, яка була при свідомості почала говорити, що: «Іван мене ударив ножем, він хоче нас всіх вбити, він дуже п`яний, п`є вже 3-4 дні». Через приблизно 7-8 хвилин приїхала «швидка» та слідчо-оперативна група. У бабусі нижній одяг був весь закривавлений»

Також інспектор додав, що в руках Івана на той момент нічого не було, від нього йшов різкий запах алкоголю і він нецензурно лаявся, знаходячись у кайданках, намагався вдарити жінку головою та казав, що «вони на то заслужили». Ніж лежав на підлозі між бабусею та ліжком в кімнаті, де лежала вона лежала.

Його колега теж дав власні пояснення побаченого:

«Прибувши на місце події, ми зайшли всередину будинку. Там побачили старшу жінку, яка лежала на дивані і була у крові. Через це я відразу надягнув кайданки на руки підсудного. При цьому він був одягнений у темний светр із якимось візерунком та штани, не переодягався, але руки в нього були в крові. Від чоловіка йшов різкий запах алкоголю. Він кричав, поводив себе неадекватно та, знаходячись у кайданках, намагався вдарити бабусю головою. Вже в іншій кімнаті лежав труп. Під ним було багато крові, тому я зрозумів, що людина є мертвою. Жінка, яка лежала на дивані, повідомила нам: «Онук нас порізав», кивнувши головою в бік Івана».

Свою версію подій виклала і фельдшерка, яка рятувала стареньку.

«У той день було свято і я була вдома. О 10 годині до мене прибіг Іван, який мешкає по сусідству. Він сказав: «Прийдіть до мене додому, бо в мене в будинку п`ять трупів». Вийшовши на вулицю, я побачила ще сусідів, яких покликала з собою. Коли зайшла у середину хати, побачила, що в кімнаті на підлозі лежав Микола. Він був у крові і вже мертвий. Бабка Марія лежала від нього десь за один метр на спині… також на підлозі і вся закривавлена. Було видно, що її лише нещодавно порізали. Проте жінка була при свідомості. На запитання, хто це зробив, вона відповіла: «Онук». Після цього я вийшла з будинку, пішла до себе додому, бо не мала із собою мобільного телефону. Вже із дому зателефонувала у поліцію та викликала «швидку». Коли ж повернулася на місце події побачила, що Іван вже переніс бабусю на ліжко в іншу кімнату. При цьому говорив, що то не він зробив, а хто наніс удари ножем, не знає. Іван був у збудженому стані», – заявила вона.

Також за словами жінки, чоловік і справді зловживав спиртними напоями.

І хоч прямих свідків події не було, а винуватець говорити не захотів, суд врахував усі факти та визнав чоловіка винним в умисному вбивстві вітчима, засудивши його до 10 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини