118952
16:40 2.032023

Поставив перед вибором: «Або я, або тітка». Закарпатка зарізала чоловіка

Події 8671

А посварилися через начинку у млинці

На жаль, нерідко родинні стосунки між подружжям вирішуються докорами, а потім закиди переростають у сварки і нерідко навіть закінчуються рукоприкладством.

Звичайний домашній конфлікт на Мукачівщині у листопаді 2021 року мав фатальну розв’язку, в результаті якої людини не стало. Що ж стало причиною поножовщини? Чому жінка зняла руку на чоловіка, фізично за себе сильнішого? Який вирок виніс закарпатці суд, що відбувся нещодавно?

Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Смерть наступила раптово

А все почалося з дзвінка до поліції увечері 24 листопада. Телефонували лікарі. Вони повідомили про смерть 30-річного чоловіка із села Червеньово Мукачівського району.

Правоохоронці прибули на місце події і в будинку виявили бездиханне тіло закарпатця. На цьому були сліди порізів. Нещасний помер ще до приїзду медиків.

«З’ясувалося, що між загиблим і його співмешканкою виник конфлікт, у ході якого 40-річна господарка оселі схопила ніж і завдала ним удар потерпілому у область серця», — повідомили у поліції.

Також правоохоронці додали, що закарпатка намагалася приховати сліди злочину, змила кров із себе та з тіла співмешканця, а ніж сховала у господарській будівлі на сіні. Жінку затримали і їй довелося за все відповідати у суді.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначено, що «24 листопада 2021 року, близько 19 години, знаходячись у кухонному приміщенні житлового будинку, в ході раптово виниклої сварки зі своїм співмешканцем», закарпатка «перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, діючи умисно», вирвала в чоловіка «кухонний ніж з рукояткою жовтого кольору, який взяла в свою праву руку та нанесла ним один удар в область верхньої лівої частини грудної клітки, в результаті чого завдала останньому тяжкі тілесні ушкодження, що небезпечні для життя в момент їх спричинення у виді: проникаючого колото-різаного поранення грудної клітки зліва з пошкодженням лівої легені, серцевої сорочки, серця, що супроводжувалося зовнішньою та внутрішньою кровотечами, лівобічним гемотораксом, гемоперікардом, ускладнилося травматичним та гіповолемічним шоком». Саме ці травми і стали причиною смерті нещасного.

Вбивство чи самозахист?

У суді Марія (з етичних міркувань імена дійових осіб у матеріалі замінено) зізналася, що Федір помер саме через її дії, однак запевняла, що позбавляти життя чоловіка не хотіла і діяла виключно з метою самозахисту.

«Того дня вранці о 9 годині я пішла до магазину, купила сигарети та пляшку горілки. Алкоголь, повернувшись додому ми з Федею розпили. Потім приготувала тітці поїсти та переодягла її. Увечері почала готувати млинці. Робила з сирною начинкою, як любить тітка. Але чоловік хотів із м’ясом, – заявила вона. – Це стало причиною конфлікту. Він обурився і сказав: «Вибирай. Вать син із тіткою, вать я», на що відповіла йому, що тітка та син мені дорожчі»

Відтак жінка додала, що її тітка хворіє, є прикутою до ліжка, тому потребує особливого догляду.

«Я мала намір забрати ще одну пляшку з водою, бо вода для двох інших вже підігрівалася. Цю воду я давала тітці, аби вона гріла ноги. Тому вийшла з літньої кухні до будинку. Вслід за мною полетіла сковорідка. Її у мене кинув Федір. Коли я повернулася, у відповідь вдарила його по обличчю. Після цього знову пішла в хату. Надворі почула на свою адресу погрозу: «Як повернешся на кухню, я тя вб`ю». При цьому, обернувшись, помітила, як він лівою рукою бере зі столу ніж. Далі ми почали рухатися один назустріч одному, зустрівшись на порозі коридору. У той момент коли Федір підняв ніж та направив його в мій бік. Сприйнявши його дії як реальність загрози життю, я вихопила в нього цей ніж правою рукою, нанесла ним удар йому в область грудної клітки. Згодом, як витягла ніж, чоловік упав на підлогу, безпосередньо в коридорі. Після цього, аби привести його до тями, взяла з кухні відро з водою та вилила на нього, зняла з нього кофту та майку».

Відтак жінка налякалася, загорнула ніж у ганчірку, яку знайшла на підлозі та заховала його в сіно, яке зберігалося на горищі в сараї. На той момент Федір ще дихав. І поки жінки не було, перебрався із коридору на кухню. Коли ж вона підійшла до нього, лише запитав: «Що ти наробила?» Марія не знала, що відповісти. Вона взяла відро води, облила нею чоловіка та почала мити підлогу. Через 15 хвилин прийшов її син. Його закарпатка попросила зателефонувати фельдшеру та батьку Федора.

Крім того, за словами Марії, раніше Федір їй неодноразово погрожував, систематично бив її, у тому числі приблизно за півтора роки до трагедії напав на неї з ножем, через що в неї на тілі залишилися два шрами від порізів, на животі та в районі плеча.

Пара прожила разом 4,5 роки. Незважаючи на бійки, що відбувалися між ними час від часу, до поліції раніше не зверталися обоє.

А що про сім’ю розповіли родичі та знайомі

Так, батько Федора зізнався, що про смерть сина дізнався, коли йому зателефонував син Марії.

«Я одразу приїхав туди. На кухні побачив тіло. Спитав у Марії: «Навіщо ти це зробила?» Вона відповіла: «Один в дурдомі, а другий у гробі». Раніше між ними були нормальні стосунки. І Федір, і Марія могли вжити спиртне. Але для чого таке? Якось перед Великоднем я приїхав до них і син сказав, що жінка хотіла його зарізати», – запевнив чоловік.

Син Марії також пояснив, свідком чого йому довелося стати.

«Коли я повернувся з роботи додому, було 19 годин 30 хвилин. Оскільки двері на огорожі були зачинені, переліз через паркан. На подвір`ї зустрів маму, яка саме вийшла з хати та спускалася по сходах, прямуючи до літньої кухні. Вона повідомила: «Федя вмирать» та попросила зателефонувати його батьку. Через незачинені двері літньої кухні я побачив труп. Федір лежав на підлозі поряд із ліжком з оголеним торсом. Тіло було напівзакритим покривалом. Від побаченого втратив свідомість. В подальшому, прийшовши до тями, зателефонував батьку Федора, а також викликав лікарів. До прибуття «Швидкої» мати перебувала на подвір`ї, була у сусідки, ходила туди-сюди. При спілкуванні з нею, вона не сказала, від чого помер Федя. Було помітно, що вживала спиртне, при цьому її поведінка була адекватною», – наголосив він.

Також за словами чоловіка, сварки між його матір`ю та її співмешканцем були систематичними, вони нерідко билися, але ініціатором конфліктів виступав Федір, бо полюбляв вживати алкогольні напої, постійно примушуючи жінку купувати їх. Марія, як наголосив її син, також вживала спиртне, проте в меншій кількості, не напиваючись. Він додав, що бачив, як співмешканець бив матір, навіть одного разу зламав їй носа, а іншим разом порізав руку та живіт.

«Федя неодноразово погрожував матері. Якось він навіть сказав: «Всіх Вас поріжу, коли спатимете», маючи на увазі мене, матір та тітку, в будинку якої всі ми разом і проживали», – запевнив закарпатець.

Знайома родини також висловила власну думку з приводу нещастя, що сталося у селі.

«Ми проживали по сусідству, – зазначила жінка. – Не раз бачила Марію з синцями та саднами на тілі та обличчі. Про агресію Феді до дружини у селі знали майже всі»,

Інші односельці, що зголосилися свідчити, також підтвердили її слова.

Тож що вирішив суд? Він визнав закарпатку винною в умисному вбивстві чоловіка і засудив до 8 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах