117641
17:31 25.012023

Закарпатки побилися через каналізаційну трубу, розбили телефон і пішли шукати правду до суду

Події 2294

Закарпатки – жінки запальні. Жона-огинь, – кажуть про деяких із них самі чоловіки. Якщо вони чимось невдоволені, дістатись може хоч кому… а якщо причиною неприємностей стає інша представниця прекрасної половини, то винуватиці може добряче дістатися.

Як свідчить статистика, найчастіше в хід кулаки закарпатки готові пускати через чоловіка, дітей та власне майно. «Не твоє – не лізь!», – головне гасло закарпатської жінки. Якщо її спокій не порушувати, вона може бути просто ідеальною дружиною. Та якщо щось піде не так – рятуйтеся, хто може!

Саме конфлікт через власність стався і між двома мешканками Хустщини. Їхня сварка довела жінок до лави підсудних… Тож через що молодиці побилися? Чому не вирішили між собою питання мирно? Чи сильно дісталося одній із них і яким було рішення суду щодо іншої? Чи помирился, врешті-решт, між собою дві ворогуючі родини?

Детальніше про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Хто кого побив насправді?

Справжні імена жінок – учасниць цього конфлікту із етичних міркувань називати не будемо. Мешкають вони обидві у селі Кіреші на Хустщині. Жодна з них раніше судимості не мала.

Скандал із побиттям між сім’ями розгорівся ще 2 грудня 2021 року, утім крапку над «і» суд у справі поставив лише нещодавно.

Тож що відбувалося між закарпатками у той день? Було близько 14 години. Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, конфлікт виник на земельній ділянці «на ґрунті довготривалих неприязних відносин». Тож одна із молодиць, «діючи умисно, усвідомлюючи протиправність, суспільно-небезпечний характер та карність своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків і бажаючи їх настання» підійшла до сусідки та «нігтями пальців рук подряпала їй обличчя, у результаті чого жінці було заподіяно тілесні ушкодження у вигляді: садна подряпин щоки, підборіддя по центру, які кваліфікуються, як легкі тілесні ушкодження, що не спричинили короткочасного розладу здоров`я чи незначної втрати працездатності».

У судовому засідання Марія свою провину не визнала і виклала свою версію подій, що розгорнулися між нею та опоненткою.

«Ми з чоловіком сиділи та дивилися телевізор. Загавкав собака. Глянувши через вікно, побачили, що сусіди зняли сітку на нашій ділянці і хотіли загнати трактора, щоб розсунути гравій на нашій частині. У тому місці є незаконно закопана каналізаційна труба. Цю каналізацію вони зробили нещодавно, десь рік-два тому. Аби дістатися до неї, потрібно проїхатися нашою територією. Отже, ми з чоловіком вибігли на подвір’я, аби не запустити трактор. Тракторист побачив нас і поїхав. Оксана зі своєю матір`ю почала тягнути мене на вулицю і била по голові телефоном. У той час там нікого не було крім листоноші, яка розносила пошту. Я сусідці ніяких ударів не наносила, до її обличчя не торкалася, лише оборонялася. Побої не знімала», – запевнила жінка.

Отже, хто тоді кого побив? Що насправді відбувалося між закарпатками? Ситуація виходить якоюсь заплутаною…

Що кажуть потерпілі та чи були свідки?

Аби «пролити» хоч трохи світла на події того дня, звернемо увагу і на показання потерпілої Оксани.

«Ми з мамою і батьком вийшли на ділянку щоб почистити каналізаційну трубу. Ця вигрібна яма знаходиться позаду хати, на нашій земельній ділянці. Але щоб дістатися до неї, треба зняти сітку для доступу трактора. У цей час вибігли сусіди з агресивними жестами та нецензурними словами. Я взяла телефон та почала їх знімати. Вони підійшли до нас і сусід напав на мого батька, почав його бити. Сусідка ж накинулася на мене, подерла мені щоку, ніс, підборіддя, вибила з рук телефон та розбила його. Втрутилася моя мати і бійка припинилася. Ми викликали поліцію та зняли побої. Під час конфлікту були присутні ми, сусіди та чоловік, якого ми найняли. Не було більше нікого, на крики з будинків люди не виходили», – запевнила вона.

Мати побитої жінки також дала свідчення.

«Ми хотіли почистити каналізацію. Разом із чоловіком та дочкою пішли зняти сітку, аби міг проїхати трактор. До цього 6 років ми так робили за потреби постійно. Та на це зі своєї хати з галасом вибігли сусіди. Марія з Іваном кричали, що то їхня земля і накинулися на нас. Сусід побив мого чоловіка, а сусідка – доньку. Вона била її руками, кулаками по обличчю, виривала з рук телефон. Я ледве відбила в Марії Оксану. Чоловік лежав побитий на землі. Бачила кров на його обличчі. Ми викликали поліцію, у нас взяли пояснення і дочка поїхала у лікарню. Коли почався конфлікт, тракторист поїхав геть», – наголосила вона.

Аналогічно виклав події того дня батько Оксани, але дещо доповнив розповідь новими деталями.

«Нам мали почистити каналізацію. Утім сусіди на прохід насипали гравій. Приїхала машина. Я вийшов відгорнути гравій та зняти сітку. У цей час побачив, що біжать Іван, нецензурно висловлюючись. Я там був з жінкою та дочкою, яка все знімала на телефон. Сусід накинувся на мене, а його дружина – на доньку. Марія почала Оксану бити по обличчю та в груди, дерти нігтями, товкти кулаками. Вирвала в неї телефон і розбила об дерево. Дочка упала на землю. Дружина їх розтягнула. Це все бачив ще один сусід, який проводив зварювальні роботи. Але він відмовився давати свідчення. Від місця конфлікту до вулиці було десь 3-4 м, однак поблизу в той час нікого більше не було», – запевнив чоловік.

Утім показання чоловіка Марії, який також був учасником конфлікту, суттєво відрізняються…

«Було близько 2 годин дня. Наш собака почав лаяти і я вийшов подивитися, на кого. Помітив сусідів. Вони знімали сітку, щоб запустити трактор та розгрібали гравій. Я забіг у будинок, покликав дружину і вибіг на подвір’я. Одразу сказав трактористу їхати геть. Тим часом прийшла Марія. Оксана почала все знімати на телефон. Жінка просила її, аби вона не знімала і почала виривати в неї телефон. Сусідка почала бити дружину по голові тим телефоном, штовхати її. Марія її не била. Конфлікт закінчився, усі розійшлися самі по собі. Під час сутички жінок я ставив сітку на місце. Потім сусід напав на мене і між нами почалася бійка. Однак це відбулося вже згодом і ми відійшли на бік. Потім приїхала поліція і всіх допитали», – заявив Іван.

Листоноша, що стала єдиною очевидицею «розбірок», яка погодилася давати свідчення зізналася, що бачила все, що відбувалося між двома родинами від початку до кінця.

«Я на велосипеді розвозила пошту. Побачила як Василь хотів запустити трактор у двір і почав відгортати сітку на межі. У цей час вибігли Марія з Іваном. Іван одразу підійшов до сітки і почав її ставити назад на місце. Василь ударив його. Іван наніс удар у відповідь. Оксана все знімала на телефон. Марії це не сподобалося. Вона відібрала у неї телефон і вдарила ним об дерево. Відтак між ними почалася бійка. Тракторист не вмішувався. Конфлікт закінчився тим, що всі просто розійшлися. Я стояла від них десь за метрів 15 й усе бачила», – запевнила жінка.

Здавалося б, несуттєві побутові дрібниці, але дві родини стали ворогами… і залишилися ними й надалі…

Суд визнав закарпатку винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 125 КК України (Нанесення легких тілесних ушкоджень) і призначив їй покарання у вигляді 850 гривень штрафу.

Звісно, сума невелика, покарання символічне, та чи послужить цей випадок установленню добрих стосунків між сусідами? Навряд чи… Хіба що конфлікти між ними стануть більш завуальованими… адже образи породжують ще більші образи і для примирення потрібно не судитися, а миритися…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах