117526
11:31 23.012023

Закарпатці, будьте обережні – шахраї!

Події 2420

Новий вид обману людей – це афера на дровах.

Схема діє таким чином. Спритники поміщають в соціальних мережах повідомлення, що готові завезти потенційним замовникам певну кількість дров за поміркованою ціною. Уже цей факт повинен насторожувати, адже навіть у держлігоспах не просто виписати деревину за фіксованою вартістю. Все ж довірливі, в основному літні люди, звертаються до сумнівних постачальників. Цьому спряють і так звані посередники, котрі рекомендують знайомим дану послугу. Наведу конкретний приклад.

Моїй сусідці шофер одного з магазинів заявив, що він вичитав на Інтернеті про можливість придбати дрова швидко та дешево. І вказав координати. Пенсіонерка вхопилася за ідею, зв’язалася з ніби-то потенційними заготівельками і домовилася про доставку десяток кубиків за 12 тисяч гривень. Не примусило задуматися й те, що липові лісівники вимагали передоплату.

“Без цього нас просто не випустяь з лісу,”- аргументували вони свою позицію.

Жінка віддала гроші вже згадуваному водію, щоб той вніс їх на вказаний рахунок. Ще й додала 250 гривень за послугу. Аферисти обіцяли завезти лісове паливо ще того дня, “годували” замовницю фразами типу “автомобілі вже завантажуються”, “просто тут теж черга” тощо. Зрозуміло, що бідна жінка не дочекалася товару ні того, ні наступного дня. Тільки тоді відчувши, що її обдурили, звернулася в поліцію, написала відповідну заяву. Прийшов дільничий, запротоколював усе й гірко посміхаючись, “порадував” пенсіонерку фразою: “не ви перші, не ви й останні, кого “кинули” таким чином.”

Через кілька днів до жінки навідалася й слідча райвідділу внутрішніх справ. Вона теж підтвердила, що справу буде розкрити не легко.

“Треба звернутися до суду, щоб отримати дозвіл на отримання від банку, де був відкритий рахунок, прізвища, хто це здійснив, Але, як правило, аферисти беруть паспорт у когось з бомжів і оформляють рахунок на нього,- пояснила дізнавач.- Якщо і знайдемо цю людину, від неї нічого не доб’ємося.”

Звичайно, справу спустили на гальмах, залишивши потерпілу в невіданні. Хоча, доклавши максимум зусиль, можливо, і з’явилися б шанси на викриття зловмисників.

Невідомо, скільки довірливих закарпатців, переважно найбільш ранимих літніх людей, “кинули” таким чином бездушні аферисти-нелюди, але що їх був не один десяток – це стовідсотково. Тому треба бути більш розсудливими і обережними, приймаючи подібні рішення. Ні в якому разі не перераховувати наперед кошти незнайомим особам, а краще платити готівкою безпосередньо при отриманні замовленого товару.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах