ko.net.ua

На Закарпатті цьогоріч виявлено 33 порушення у сфері охорони водних біоресурсів

З початку січня інспекторами Закарпатського рибоохоронного патруля викрито 33 порушення у сфері охорони водних біоресурсів.

Так, складено 27 протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП та 6 протоколів за ст. 90 КУпАП.

За цей період часу на порушників накладено 2 499 грн штрафу.

До прикладу, в ході рибоохоронного рейду 10 січня на р. Латориця м. Мукачево, інспекторами виявлено трьох громадян, які здійснювали лов риби з берега вудками. Дані особи порушили правила рибальства тим, що виловили підуста звичайного, який занесений до Червоної книги України. Загалом, у порушників виявлено 12 екз. забороненої до вилову риби.

11 січня на р. Боржава в околиці с. Довге та р. Уж с. Кам’яниця викрито аналогічні порушення. Погіршення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, є складом адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 90 КУпАП.

Загалом, інспекторами за період з 1 по 12 січня у порушників виявлено 20 екз. підуста звичайного.

Підуст звичайний занесений до ЧКУ відповідно наказу Міндовкілля від 19.01.2021 №29 «Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ), та видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ) ». Згідно вимог чинного законодавства, підуст звичайний (лат. Chondrostoma nasus) — риба родини коропових занесений до Червоної книги України (порядковий номер в ПЕРЕЛІКУ – 443).

Враховуючи вищенаведене, просимо дотримуватися встановлених законодавством обмежень, вживати заходи щодо збереження об’єктів Червоної книги України, в разі випадкового вилучення, – невідкладно вживати заходи для повернення цих об’єктів у природне середовище.

В Управлінні Державного агентства меліорації та рибного господарства у Закарпатській області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (098) 585-61-64. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства – прохання повідомляти за вказаним номером телефону.

Про це інформує Закарпатський рибоохоронний патруль.