Конфісковані на Закарпатті за рішенням суду Mercedes-Benz та Land Rover передано для оборони держави - Карпатський об'єктив"> Конфісковані на Закарпатті за рішенням суду Mercedes-Benz та Land Rover передано для оборони держави - Карпатський об'єктив" /> Конфісковані на Закарпатті за рішенням суду Mercedes-Benz та Land Rover передано для оборони держави - Карпатський об'єктив" />
117024

Елітна іномарка Land Rover та мікроавтобус Mercedes-Benz, котрі фігурували у справах про порушення митних правил України, вже допомагають українським збройним формуванням, що беруть участь у відсічі збройної агресії росії. Конфіскований транспорт передали відповідним військовим підрозділам після рішення Закарпатського апеляційного суду. Загальна вартість цих авто – біля 1,5 мільйона гривень.

Так, Mercedes-Benz використовувався для переміщення товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України. Цим мікроавтобусом громадянин України, що повертався з Італії, через пункт пропуску «Тиса» намагався ввезти три незадекларовані мотоцикли марки «KTM». Двохколісні транспортні засоби знаходилися у розібраному стані в спеціально облаштованому тайнику. За порушення митних правил прихований від оподаткування товар та мікроавтобус було вилучено, а справу скеровано до суду.

Місцевий суд визнав українця винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, та наклав на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі майже 980 тисяч гривень із конфіскацією мотоциклів і транспортного засобу, що використовувався для їх переміщення.

На постанову місцевого суду адвокати правопорушника подали апеляцію. Перевіривши матеріали справи й дослідивши зібрані в справі докази, апеляційний суд дійшов висновку про те, що підстав для задоволення апеляційної скарги не має.

Ще одну автівку – позашляховик Land Rover – конфіскували на користь держави у громадянина Бельгії. Іноземця місцевий суд визнав винуватим у порушенні митних правил, передбаченого ч. 6 ст. 481 МК України – перевищення встановленого строку (більше ніж на 30 діб) тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування. Наявні у матеріалах справи докази підтвердили, що упродовж майже двох років (а саме – від моменту ввезення позашляховика на митну територію України у лютому 2020 року і до моменту виявлення адмінправопорушення та оформлення протоколу про порушення митних правил у січні 2022 року) позашляховик не перетинав кордон.

Переглядаючи справу в апеляційній інстанції, суд також врахував відсутність в матеріалах справи даних про доходи правопорушника (іноземець є безробітнім, а Land Rover планував продати) та можливості сплатити ним штраф. Тому суд застосував адміністративне стягнення у виді конфіскації транспортного засобу, тобто в межах санкції статті, за якою кваліфіковано його дії.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах