116060
15:16 8.122022

Що витворяють закарпатці під дією наркотиків та до яких хитрощів вдаються, аби їх продати

Події 2990

Під дією наркотиків, як правило, люди втрачають пильність і контроль над собою, але в той же час залежність спонукає шукати кошти на придбання заборонених речовин, а це, у свою чергу, підштовхує до скоєння страшних злочинів. Досить згадати лише трагедію у Хусті, яка трапилася декілька років тому, коли донька-школярка та син-студент вбили рідну матір. На жаль, цей випадок не єдиний… утім найбільш резонансний.

Тож які ще протиправні дії скоюють наші земляки під дією наркотиків? Які найгучніші справи сталися в цьому році? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Викликав лікарів і вкрав «Швидку»

Цей випадок трапився 31 серпня цього року у Виноградові.

Як повідомили у пресслужбі поліції Закарпатської області, 28-річного чоловіка доставили до лікарні через передозування. Коли ж молодикові стало трохи краще, він забажав пригод. Адреналін так і «бив у голову» закарпатця!

Тож він вирішив вкрасти автомобіль «Швидкої допомоги».

«28-річний пацієнт, якого доставили у стані наркотичного сп’яніння, раптово почав поводитися агресивно, вибіг з приміщення, сів за кермо «Швидкої» та поїхав у невідомому напрямку, – зазначила речниця поліції Ганна Дан.

Для чого це йому було потрібно, не розумів і сам, просто хотілося розваг. Тож лікарі, помітивши, що службову автівку поцупили, викликали поліціантів. І почалося щось схоже на американські бойовики.

Виноградівець тиснув на «газ», а правоохоронці його наздоганяли. Вимогу зупинитися, чоловік ігнорував і їхав далі. При цьому з керуванням впоратися не міг і врізався у паркан приватного будинку. Саме там його і затримали.

Наразі закарпатцю світить до 5 років позбавлення волі.

Двоє чоловіків вирощували коноплю у лісі

Винахідливість двох мешканців Берегівщини просто вражає.

Молодики 1991 та 1996 років народження вирішили влаштувати власний бізнес… щоправда, злочинний. Вони засадили у важкодоступному лісовому масиві неподалік річки Тиса земельну ділянку коноплями.

Як зазначили у Нацполіції, попередньо закарпатці ділянку розчистили від дерев, а потім обладнали усім необхідним для посіву та збору врожаю. Площа території – близько гектара. Аби більше заробити, з конопель планували зробити канабіс і продавати його аж в Угорщині, бо там дорожче. Дістатися до лісової «фазенди» можна було лише або на катері річкою, або на спеціальному транспорті горами. За збут «товару» ділки могли заробити близько 18 мільйонів гривень.

При цьому коноплі закарпатці вирощували не будь-які, а елітних сортів, насіння замовили собі через Інтернет. Свою плантацію без нагляду не залишили! Обладнали її камерами спостереження, аби «добро» не розікрали. За коноплями вони спостерігали цілодобово, радіючи, як вони швидко і буйно росли.

Мали навіть закарпатці для патрулювання ділянки навіть свій сервер, тепловізор, рацію, а також запаслися зброєю та набоями, аби непроханих гостей одразу атакувати.

Та у жовтні усі мрії про заробіток розтанули, як дим. Злочинців викрили правоохоронці. Наразі проти наркофермерів порушено кримінальну справу і вони можуть потрапити за грати на 12 років.

Двоє хустян регулярно продавали метамфетамін

Двох мешканців Хуста звинуватили у тому, що вони незаконно купували, зберігали та продавали метамфетамін. При цьому, займалися цим систематично.

Крім того, один із чоловіків уже мав судимість за крадіжки та зберігання зброї без відповідного дозволу.

Потрапили на гачок поліції обидва у липні-серпні. Злочинців зловили на гарячому. Один із них призначив зустріч клієнтам у себе вдома, інший – неподалік центру. При собі обидва мали згортки з наркотиками.

Далі «крапку» у справі повинен поставити суд. Чоловікам загрожує 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Мукачівець зберігав вдома не лише заборонені речовини, але й гранату

Великого розголосу нещодавно наробила справа 38-річного мукачівця.

У чоловіка вдома під час обшуків знайшли десятки згортків з метамфетаміном і канабісом, а також гранату. Подія сталася у травні.

За інформацією Закарпатської обласної прокуратури, він готувався до збуту наркотиків. Поруч із розфасованим у згортки канабісом та метамфетаміном було виявлено електронні ваги. Ще більший подив викликала придатна до вибуху ручна осколкова граната РГД-5, яку закарпатець зберігав у своєму помешканні.

Свою провину чоловік визнав. Суд засудив його до 6 років позбавлення волі з частковою конфіскацією майна.

Група наркодилерів збувала «товар» на базі відпочинку

Затримали «трійцю» у вересні. До складу групи входили троє закарпатців: 23-річний житель селища Вилок, а також 38-річний та 45-річна мешканці Виноградова. Кримінальне тріо підшуковувало собі клієнтів та регулярно продавало їм метамфетамін і марихуану.

Як розповіли у поліції Закарпатської області, затримали їх 17 вересня. Під час обшуків за місцем проживання, а також у одному з туристичних комплексів правоохоронці знайшли 15 пакетів та 6 зіп-пакетів із порошкоподібною речовиною метамфетамін, 2 люльки із залишками опію, шприци із залишками психотропних речовин та 400 грамів марихуани, електронні ваги, грошові кошти, отримані за продаж наркотиків, мобільні телефони, а також зброю та набої.

Загальна вартість вилученого «товару» склала приблизно 200 тисяч гривень.

Наразі відкрито кримінальне провадження і подальшу долю цієї «трійці» вирішить суд.

Які наркотики є найбільш розповсюдженими на Закарпатті

Варто зазначити, що загалом злочинність на Закарпатті з початком війни дещо знизилась, але все одно наркозлочини є.

Тож де їх у нашій області найбільше, а де найменше?

«За перше півріччя цього року у Рахівському районі зафіксовано найменше кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, а в Мукачівському – найбільше», – каже «Карпатському об’єктиву» речниця прокуратури Закарпатської області Катерина Хижняк.

При цьому, за її словами, більше половини фактів збуту заборонених речовин виявляють на Ужгородщині.

За словами головного лікаря Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василя Кручаниці, хто що б не казав, а показник поширеності наркоманії у нашому краї є одним із найбільш низьких у державі. Тим не менше, проблема з наркоманією таки є…

«Найбільш поширеними наркотиками на Закарпатті на сьогодні є канабіс, тобто психотропи, які отримують із коноплі. Цю рослину часто для власних потреб та для збуту самотужки вирощують наші земляки. Крім того, популярною на Закарпатті є і марихуана. Її пробувало відсотків 50 молоді. Загалом те, що на наркотики підсідають неповнолітні, дуже тривожно. Цього не хочуть ні батьки, ні вчителі, та до нас на консультацію щороку звертаються сотні дітей», – розповідає він. – Взагалі залежність є чимось значно більшим, ніж хвороба і позбутись її дуже важко. Передусім потрібно змінювати не лише звички, але й поведінку. Також у нас розповсюджені синтетичні наркотики з групи стимуляторів. Їх як завозять у наш край, так і виготовляють у домашніх умовах. Використовують і опіати – похідні із маку. Ці речовини можуть бути як рослинними, так і синтетичними. Але винахідливість наркозалежних також не перестає дивувати. Вживають вони і галюциногени, а навчились їх отримувати навіть із грибів, що ростуть в наших лісах. Також маємо багато так званих спайсів, або дизайнерських наркотиків, які завозяться на Закарпаття під виглядом інших речовин, скажімо, солей для ванни. Це дуже хитра штука, бо для того, щоб визначити, чи людина їх вживає, наразі в нас немає навіть тестів».

Загалом проблема наркоманії – не нова і побороти її дуже непросто. Залишається бути пильними і стежити, аби оточуючі не підсідали на «сумнівні задоволення».

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Ужгородку судитимуть за організацію незаконного грального закладу
09:11
Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку області
09:01
МЗС пояснило, як чоловіки за кордоном отримуватимуть консульські послуги після 18 травня
08:30
Всі новини