113793
16:28 10.102022

Чому закарпатці розбещують дітей і чи завжди їх за це суворо карають?

Події 17953

Днями Закарпаття сколихнула страшна новина про те, що закарпатець систематично ґвалтував двох власних доньок – 12 і 15 років. У поліцію на горе-батька заявила молодша. Дівчинка не мала більше сил терпіти знущання. Наразі проти чоловіка відкрили кримінальну справу. Він знаходиться під арештом без права внесення застави, а діти – у безпечному місці. Здавалося б, село не без болота. Та біда в тому, що подібні випадки є далеко не поодинокими у області. Тож як наші земляки розбещують дітей і чи завжди за це їх суворо карають? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Познайомились в інтернеті

У червні закарпатські правоохоронці оприлюднили страшну новину – 51 річний іноземець розбещував 14-річну дівчинку. У якому саме куточку області це відбувалося, з метою безпеки дитини та конфіденційності інформації, поліціанти не повідомили. Відомо лише, що чоловік точно на щось сподівався.

Чому його потягнуло на малолітню дівчинку – це з’ясовуватиме слідство. А між тим, також залишається загадкою, чому дитина погодилася на зустріч із ним. Збоченець познайомився з закарпаткою в інтернеті і запросив до себе додому.

Протягом певного часу між ними велося листування через одну із соціальних мереж. Він схиляв дитину до близькості, вів із нею непристойні бесіди, одним словом – поступово готував до втілення в життя свої підступні плани. Силу до неї не застосовував, розраховував на простодушність. Однак… прорахувався!

Поки що у цій справі триває слідство і яким буде вирок – вирішить суд. Чоловік перебуває під домашнім арештом і може на 5 років потрапити за грати.

Загалом інтернет нерідко стає найбільш доступним для того, аби заманити жертву на свою територію. Випадки таких знайомств між неповнолітніми дівчатами та дорослими чоловіками нерідко закінчуються насильством. Тож батькам варто говорити про це з дітьми і попереджати, чим усе може закінчитися. Саме бесіда з дівчинкою може вберегти її в подальшому від необміркованих дій і зґвалтування.

Двоє дорослих чоловіків знущалися над 11-річною дитиною

Про інші два випадки сексуальних злочинів на Закарпатті повідомили у Офісі Генерального прокурора.

У обох справах суд уже виніс рішення і злочинці отримали по 15 років позбавлення волі.

Обидва злочини пов’язані між собою і скоєні у межах одного кола.

Зловмисники знайомі між собою і обоє ґвалтували одну дитину. Слідству відомо про мінімум 10 таких випадків.

У першій справі насильство над власною 11-річною донькою скоював 47-річний мешканець Закарпаття. Він розбещував та ґвалтував беззахисну дівчинку. А його молодший, 27-річний товариш, очевидно, брав приклад зі свого «наставника». Але цей не тільки скоював із дитиною дії сексуального характеру, але ще й фотографував оголену дівчинку. Світлини молодик розповсюджував у інтернеті і заробляв на них чималі гроші.

На душі цього «грішника» є ще й інші провини. З’ясувалося, що правоохоронці його вже розшукували, щоправда, у іншій справі – за проникнення до чужого житла. Чоловіку було про це відомо і він переховувався від слідства в горах у чужій хатинці. Думав, ніколи не знайдуть… Але не так сталося, як гадалося! Саме у лісі його і «застукали» поліціанти… та й не одного… а разом із потерпілою дівчинкою.

Цікаво, що обидва ґвалтівники свою провину заперечували, ні в чому не хотіли зізнаватися. Перед стражами порядку, щоправда, вони вже не були такими героями, як перед нещасною дитиною. Утім за скоєне вони уже відповідають, отримавши максимальне покарання.

Запропонував прогулятися посеред ночі

Ще один випадок, який мало не закінчився трагедією, трапився на Тячівщині.

Як зазначається у Єдиному державному реєстрі судових рішень, чоловік зустрів дівчину на вулиці. Було приблизно 22 години. Він підійшов до неї і почав схиляти до інтиму. Поруч була лісосмуга і жодної живої душі неподалік.

Дівчина, хоч і не сподівалася на чиюсь допомогу, але почала кричати. Чоловік повалив її на землю, почав роздягати і роздягнувся сам. Не довго думаючи, вона вкусила його за палець. Такого нахаба не очікував і це його дуже розлютило. Він кілька разів вдарив дитину по обличчю, від чого в неї ліве око залилося кров’ю.

У суді чоловік пояснював, що того вечора вийшов на вулицю покурити. У той час поруч проїжджав товариш і зупинився поговорити. До них підійшла дівчинка і також долучилася до розмови. Згодом знайомий поїхав, а він запропонував школярці прогулятися. Під час мандрівки, за словами закарпатця, дівчинка його обняла і поцілувала.

«Потім ми почали цілуватися, – запевняв він. Далі я хотів зняти з неї штани, за її згодою. Але вона зняла їх сама. Ми лягли. Однак у кущах щось зашаруділо і дівчина почала кричати, мовляв, щоб я зліз неї. Я був у азарті і не хотів. Вона почала психувати і вкусила мене за палець. Я два рази вдарив її у голову. Із пальця текла кров. Потім ми вибачилися одне перед одним і я провів її додому».

Сама ж дівчина повідомила, що коли вона підійшла, чоловік справді купив на вулиці. Під час розмови сказав, що чекає подругу і запропонував піти з ним.

«Весь цей час він говорив по телефону, – заявила вона. – Коли ж договорив, повалив мене на землю і почав зривати одяг та бити. Із себе зняв штани, труси та ліг на мене. Я подряпала йому шию, вкусила за палець, вирвалася та втекла».

Суд визнав закарпатця винним і засудив до трьох років позбавлення волі, але звільнив від покарання замінивши реальний термін двома роками іспитового строку…

Не всі хочуть заявляти про злочини

Як свідчить статистика, протягом минулого року кількість правопорушень проти дітей зросла на 20 відсотків. Даних за цей рік поки що немає. Однак злочини сексуального характеру проти неповнолітніх є й тепер. До суду при цьому доходить лише мізерна кількість справ. Далеко не завжди батьки заявлять на злочинців навіть до поліції.

Цей випадок трапився у Хусті кілька років тому.

Ірина (із етичних міркувань ім’я дівчини замінено) вирішила поділитися своєю історією із «Карпатським об’єктивом».

«Тоді мені було 15. Зараз – 21. Я була неповнолітньою і сама нікуди не зверталася. Мене зґвалтував дядько. Із батьком мати розлучилася, коли мені було 3. Із того часу живе без чоловіка, але з рідним братом та бабусею. Я тоді також мешкала з ними. У дядька психічне захворювання, але рідні все йому спускають із рук і він робить, що хоче.

Того вечора бабусю забрала «Швидка» і мати поїхала з нею до лікарні. Її прихопило серце. Ми з Антоном залишилися у будинку одні. Спочатку я готувала йому їсти, потім пішла до себе у кімнату. Він поїв і прийшов до мене. За вечерею випив пляшку горілки. Від нього смерділо. Дядько зайшов і без слів грубо повалив мене на ліжко. Я опиралася. Він почав мене бити. Потім силою зірвав із мене одяг, зґвалтував.

Коли повернулася мати, усе їй розповіла. Вона сильно на нього кричала, але мені наказала ніколи нікому про те, що трапилося не розповідати, мовляв, бабуся і так нездорова, не витримає, якщо Антона посадять. Я дуже образилася, хотіла сама йти у поліцію, писати заяву. Однак мати сказала, що якщо таке зроблю і бабуся помре, вона мені не вибачить, тай я сама проведу життя з почуттям провини на душі.

Вирішила мовчати. У 16 років поїхала вчитись до іншого міста. Ні дядька, ні матір я так і не пробачила. Вони обоє «поламали» мою психіку», – зізналася дівчина.

Після того випадку жити з рідними вона не хоче. Навчається, підробляє і винаймає житло в Ужгороді. До родичів приїжджає дуже рідко, каже, що боїться свого ґвалтівника і не хоче з ним пересікатися.

Як бачимо, далеко не завжди винні у розбещенні дітей відбувають покарання. І, як не прикро, нерідко насилля трапляється саме в межах родини, яка й прикриває зловмисників.

Самі ж жертви потім довгі роки страждають від пережитого, бо ж навіть до психолога звертаються далеко не з кожною дівчинкою.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах