ko.net.ua

МП «Тиса» відвідав перший заступник Голови держмитслужби Олександр Щуцький

Про поточну ситуацію на українсько-угорському кордоні, обсяги експорту та імпорту, а також оформлення гуманітарної допомоги за спрощеною процедурою, запобігання митним правопорушенням – доповіли першому заступнику Голови Держмитслужби Олександру Щуцькому керівники митного посту «Тиса» Володимир Коцур та Володимир Лазорик.

Посадовці зазначили, що відколи в Україні запровадили воєнний стан, всі підрозділи Закарпатської митниці, зокрема м/п «Тиса», працюють у посиленому режимі. Інспектори посту забезпечують оформлення товарів і транспортних засобів, виявляють порушення митних правил, а також сприяють, в межах компетенції, першочерговому оформленню гуманітарних вантажів.

Наразі черг перед пунктом пропуску немає, спостерігається значний спад охочих виїхати до країн Євросоюзу.

Що стосується вантажопотоку, то у березні на в’їзд в Україну оформлено та пропущено 3454 великогабаритних транспортних засобів, з яких 969 – гуманітарні вантажі (14 365 тонн). На виїзд з України оформлено 3974 фур. Всього по вантажному напрямку в режимі «імпорт» оформлено 27963 тонн, «експорт» – 62950 тонн.

Серед значних виявлених фактів порушень митного законодавства – вилучення 45 000 доларів США та 90 000 євро, які громадянка України кілька днів тому намагалася вивезти за кордон в обхід декларування.

Олександр Щуцький акцентував увагу керівництва посту на недопущенні переміщення комерційного вантажу під виглядом гуманітарної допомоги та незаконного вивезення валютних та культурних цінностей. На жаль, є випадки, коли недобросовісні «благодійники» намагаються завезти брендові товари у комерційних цілях. Так, минулими вихідними на митному посту «Лужанка» працівники Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби вилучили партію нового спортивного одягу відомої торговельної марки, яку намагалися завезти в Україну під виглядом гуманітарного вантажу.

Про це інформує Державна митна служба України.