101819
15:47 3.012022

Найбільш резонансні злочини Закарпаття 2021 року

Події 14507

2021 рік добігає свого кінця. І поряд із знаковими політичними подіями та соціально-економічними «землетрусами», які набули значного резонансу, були і правопорушення та свідомо злочинні дії, що буквально спричинили ефект інформаційної бомби.

Проте перед тим, як перейти до них, для початку погляньмо на загальні цифри. Так, згідно з інформацією пресслужби Закарпатської обласної прокуратури, за підсумками 11 місяців 2021 року на території області загалом спостерігається тенденція щодо зменшення кількості кримінальних правопорушень (8 172 проти 8 876 торік, або -7,9%). Знизився і рівень кримінальних правопорушень на 10 тис. населення: він становить 65,5 проти 70,9 минулого року. Найбільше правопорушень обліковано на території Ужгородського району – 2901, схожа ситуація і в Мукачівському – 2153. Найменше ж зафіксовано на Рахівщині – «усього» 349.

За категорією тяжкості більшість із зареєстрованих за цей період правопорушень становлять кримінальні проступки (2 815), далі – нетяжкі (2 676) та тяжкі (2 433) злочини. Із загальної кількості облікованих в області найбільше вчинено кримінальних правопорушень проти власності (2 854). Переважають крадіжки – їх зафіксовано 1876.

За 11 місяців значно активізувалася робота в напрямі охорони довкілля. Було зареєстровано 208 проваджень цієї категорії, трохи більше половини з яких становлять саме повідомлення про факти незаконної рубки дерев (120 проваджень за ст. 246 ККУ).

Водночас за рік бачимо суттєвий спад зафіксованих на Закарпатті умисних убивств (14, або -39% порівняно з аналогічним періодом минулого року), випадків заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого (23, або -84%) та злочинів проти статевої свободи (11, або -65,6%).

А тепер оглянемо конкретні злочини та протиправні дій, які, на нашу думку, викликали найбільший резонанс у 2021 році.

Убивства. Цьогоріч на Закарпатті, на відміну від минулого року, загальна кількість убивств є меншою, проте кілька з них були дійсно жахливими. Наприклад, 6 січня в одному із розважальних закладів Тячева п’яний чоловік посварився зі своєю 35-річною співмешканкою. Разом із жінкою в закладі були і її 9-річна дочка та дворічний син. У ході сварки 30-літній зловмисник завдав співмешканці й дітям тілесних ушкоджень. Від отриманих травм малолітні померли на місці події, а їхню матір із важкими травмами доставили до медзакладу.

2 жовтня в селі Паладь-Комарівці, що на Ужгородщині, нетверезий вітчим побив прийомну дочку, внаслідок чого дитина померла. Зателефонувавши близько 5-ї години ранку 3 жовтня на лінію «102», сам 34-річний заявник зізнався, що напередодні ввечері, перебуваючи в нетверезому стані, побив 10-річну дитину. А вранці знайшов її на ліжку без ознак життя.

Контрабанда. Практично щотижня ЗМІ публікували інформацію про значні обсяги контрабанди на кордонах Закарпаття та країн ЄС. І йдеться не тільки про нелегальне переправлення тютюнових виробів за допомогою різних схем, у тому числі й популярних останнім часом дронів. Тут і брендовий одяг та взуття, і мобільні телефони та оргтехніка, і зброя та її комплектуючі, дорогоцінні метали та антикварні предмети тощо.

Так, наприклад, у лютому Служба безпеки України заблокувала діяльність транснаціонального організованого угруповання, яке займалося нелегальним переправленням підакцизної продукції до країн Євросоюзу. За оперативними даними, щомісячний обіг контрабанди становив десятки тисяч євро.

А в жовтні тільки за одну добу на митному посту «Лужанка» було вилучено незадекларованих новеньких айфонів на суму в понад мільйон гривень. Так, 6 жовтня українські митники під час огляду водія мікроавтобуса та його шести пасажирів виявили 14 мобільних телефонів iPhone 13 Pro різних моделей та IMEI загальною вартістю майже 563 тис. грн, а вже 7 жовтня водій легкового автомобіля «Ауді» й троє пасажирів також «забули» про те, що в їхніх кишенях та особистих речах є телефони iPhone 13 Pro Max Gold на загальну суму понад 671 тис. грн.

Нелегальний перетин кордону. Особливості географічного положення Закарпатської області, зокрема сусідство з чотирма країнами Європейського Союзу, роблять її одним із найпопулярніших транзитних коридорів для нелегалів з Азії, Близького Сходу і навіть Африки.

У квітні на Рахівщині затримали нелегалів з Афганістану та їхніх переправників. А в середині червня на Закарпатті заблокували міжнародний канал нелегальної міграції з країн Азії до ЄС. Так, під час масштабної спецоперації правоохоронці встановили, що саме закарпатець був організатором злочинної групи та контролював усі процеси, житель столиці, який є вихідцем з Афганістану, займався пошуком іноземних клієнтів, а мешканець Чернівців відповідав за транспортування нелегалів на Закарпаття для подальшого переправлення через «зелений» кордон до країн Європейського Союзу. Ціна, за яку зловмисники вчиняли злочин, становила від 3500 до 6000 доларів. Правоохоронці одночасно провели 9 обшуків у різних куточках України.

Незаконний видобуток природних ресурсів. На початку березня Служба безпеки України викрила та заблокувала незаконний видобуток корисних копалин на Закарпатті. Дії комерсантів завдали державі збитків майже на 9 млн грн. Організував оборудку засновник і директор одного з агропромислових господарств області, який налагодив незаконний видобуток піщано-гравійної суміші у водоохоронній зоні річки Уж під виглядом поливу сільськогосподарських культур. Ініційована СБУ судова інженерно-екологічна експертиза підтвердила факт видобутку понад 10 тисяч кубометрів копалин. У межах кримінального провадження було задокументовано факт заподіяння державі збитків на суму 1,7 млн грн. Крім того, за результатами розрахунків екологів, установлено, що сума збитків за незаконний видобуток піску сягає 7,3 млн грн.

А в червні стало відомо, що на Хустщині незаконно видобували андезит і державі завдано збитків на 38 млн грн. Так, директор місцевого ПАТ здійснював видобуток, не маючи для цього ні спеціального дозволу, ні інших необхідних документів. До протиправної діяльності було залучено найманих робітників товариства, його техніку та устаткування.

І напевно рекордним є вересневе викриття СБУ одного із керівників управління державного водного господарства, який прикривав тіньовий видобуток піщано-гравійної суміші під виглядом розчистки та регулювання русел гірських річок. Збитки держави від протиправної діяльності тільки цього чиновника оцінено в понад 56 млн грн. За даними слідства, посадовець погодився заплющити очі на певні речі. До слова, раніше, за матеріалами СБУ, було повідомлено про підозру його спільникам – п’ятьом керівникам приватних підприємств. Збитки держави від їхньої «підприємницької діяльності» оцінюються в понад 76 млн грн. (423)

Дорожньо-транспортні пригоди. Ця категоріязлочинів маєнадзвичайнорізноманітна, адже щодня правоохоронці фіксують ті чи інші порушення правил дорожнього руху. Проте і тут є випадки, які стали відомі для більшості громадян нашого краю.

Так, найбільш резонансною стала аварія, яка трапилася 15 жовтня близько 4-ї години ранку в селі Великі Лучки Мукачівського району й забрала життя чотирьох осіб. Тоді водій автомобіля Renault зіткнувся з евакуатором, що саме чіпляв автівку, котра кількома годинами раніше на цьому ж місці потрапила в ДТП – в’їхала на узбіччі в електроопору. Одразу після зіткнення автомобіль Renault загорівся. Пожежу локалізували співробітники ДСНС, але врятувати людей, які перебували в палаючому легковику, не вдалося. Відомо, що керував автомобілем співробітник Управління патрульної поліції в Закарпатській області, його пасажирами були військовослужбовець Чопського прикордонного загону та двоє дівчат віком 17 і 18 років. Усі загиблі – мешканці Чопа. Численні травм зазнав і 44-річний водій евакуатора. Його госпіталізували до районної лікарні.

Наркотики. Для початку зазначимо, що наркозлочини також щороку підтверджують свою «популярність». Ідеться як про місцеве вирощування та збут, так і про транзитний аспект. Наприклад, у лютому стало відомо, що іноземець (громадянин однієї з країн Близького Сходу), який намагався провезти 31 кг героїну через КПП «Лужанка», отримав 9 років української в’язниці. Співробітники СБУ затримали його під час спроби переправити до ЄС партію цього наркотику на понад мільйон євро.

А 29 вересня слідчі Головного управління поліції Закарпаття спільно з оперативниками Управління боротьби з наркозлочинністю за силової підтримки бійців Роти поліції особливого призначення провели дуже вдалий обшук в одному із прикордонних сіл Виноградівщини. Як повідомляло тоді інтернет-видання zakinfo.com.ua, накрита поліцією в селі Ботар підземна нарколабораторія на 5 мільйонів гривень розташовувалася на земельній ділянці чиновника Берегівської райдержадміністрації.

За кілька тижнів також на Виноградівщині в наркоторговця вилучили майже 300 кілограмів коноплі. Так, за оперативною інформацією співробітників кримінальної поліції Виноградова, 23 жовтня було проведено санкціонований обшук за місцем проживання фігуранта наркозлочину, в ході якого виявлено цілу плантацію для вирощування коноплі.

Незаконна вирубка лісу. Загалом у 2021 році слідчі ТУ ДБР у м. Львові розслідували 92 кримінальні провадження, пов’язані з незаконною рубкою, зберіганням та збутом лісу. Найбільше з них у Закарпатській (35) та Тернопільській (18) областях. За результатами досудового розслідування цього року до суду вже скеровано 18 обвинувальних актів щодо 34 осіб. Розмір установлених збитків – понад 37 млн грн. Уже під час досудового розслідування майже половину суми – 16 млн 850 тис. грн – було повернуто в державну скарбницю.

А найбільшу незаконну порубку було виявлено за матеріалами держпідприємства «Довжанське ЛМГ» після проведення ревізії обходів лісових ділянок, що перебували в користуванні ДП «Іршавське ЛГ». Масштаб рубки вражає – це 3380 куб. м деревини. Для порівняння: такий об’єм вміщують 45 вагонів вантажного потяга. Розмір завданих державі збитків становить 30,2 млн грн.

Махінації із землею. «Земельна» тема також щороку демонструє свою «популярність». Так, наприкінці квітня оперативники СБУ встановили, що одну із земельних «схем» організував колишній в.о. начальника ГУ Держгеокадастру. Він залучив до справи новопризначеного очільника установи та деяких керівників структурних підрозділів. У підсумку виявилося, що було незаконно надано дозвіл на «прихватизацію» 26 ділянок загальною площею майже 54 га.

А в травні стало відомо, що Служба безпеки України викрила факт незаконного заволодіння землями ужгородської громади на понад 15 мільйонів гривень. Ділки провели оборудку за сприяння екскерівництва Держгеокадастру в Закарпатській області та одного з держпідприємств. Оперативники спецслужби встановили, що колишнє керівництво облуправління Держгеокадастру допомагало вивести з комунальної власності земельну ділянку в Ужгороді. Її площа становила 1,6 га. За версією слідства, ділянку нелегально переоформили в користування на фізичних осіб під подальшу забудову.

Корупція та підробка COVID-сертифікатів.

Наприкінці березня стало відомо, що Служба безпеки України викрила керівників структурних підрозділів Ужгородської дирекції залізничних перевезень на корупції під час транзитного перевезення іноземних товарів. Оборудка завдала державі збитків на понад 5 млн грн. За попередніми даними слідства, посадовці організували незаконний механізм одержання грошей від представників експедиторських компаній, які супроводжували переправлення продукції з РФ до однієї з країн Євросоюзу. Під час обшуків за місцями роботи і проживання посадовців правоохоронці виявили фінансово-господарські документи з доказами протиправної діяльності.

І абсолютною новинкою серед цьогорічних кримінальних правопорушень виявилася фальсифікація довідок про результати ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів. Зокрема на початку цього місяця стало відомо, що правоохоронці викрили групу осіб з п’яти чоловік, яка пропонувала послуги з виготовлення підроблених міжнародних сертифікатів про вакцинацію, ПЛР-тестів та страхових полісів. Вартість їхніх послуг становила від 500 до 2500 гривень. Ціна фейкового сертифіката залежала від необхідності внесення відомостей до електронної системи з подальшою генерацією сертифіката в додатку «Дія».

У ході перевірки було виявлено й вилучено комп’ютерну техніку, на якій містилися бланки та міжнародні сертифікати про вакцинацію українського і словацького зразків зі згенерованими QR-кодами, бланки негативних ПЛР-тестів, готові для внесення змін з подальшим друком, мобільні телефони, жорсткі диски, печатки, незаповнені аркуші з проставленими печатками та близько тисячі незаповнених номерних страхових бланків з відбитками печаток і підписами. Під час попереднього огляду комп’ютерної техніки оперативники виявили клієнтську базу з персональними даними близько 4500 осіб, які вже скористалися незаконними послугами.

Підпал автомобілів місцевих журналістів. Для закарпатців підпал автомобіля не є чимось унікальним, адже «євробляхери» неодноразово демонстрували, що дуже добре вміють це робити. Але підпал журналістських авто наприкінці року вразив багатьох.

Так, 5 грудня в обласному центрі вогнем було знищено автомобіль марки Subaru Forester та частково Volkswagen Beetle, припаркований неподалік. Обидва транспортні засоби перебували в користуванні жителя Ужгородщини, який займається журналістською діяльністю. Як повідомив голова Спілки журналістів України Сергій Томіленко в соціальній мережі «Фейсбук», автівки належать закарпатському журналісту Павлові Білецькому та його дружині. У коментарі НСЖУ журналіст зазначив, що пов’язує підпал зі своєю професійною діяльністю.

Проте вже наступного тижня правоохоронці знайшли підозрюваного в підпалі авто, який під час допиту заявив, що справжнім мотивом скоєння злочину стали боргові зобов’язання потерпілого. Наразі тривають слідчі дії, а правоохоронці встановлюють усі обставини події та інших можливих фігурантів справи. (433)

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В УжНУ відбулася зустріч з координаторкою Національного Офісу Еразмус+ в Україні Світланою Шитіковою
15:30
Рахівський відділ Міграційної служби відновлює роботу за новою адресою
15:15
У Закарпатській ОВА відкрили благодійну виставку
14:59
На Закарпатті до місцевих бюджетів від ліцензування торгівлі підакцизними товарами надійшло понад 9 млн гривень
14:20
У Мукачеві відбувся міксовий турнір з волейболу
14:09
Військові Закарпаття продовжують традицію вшанування пам’яті воїнів, які загинули в боротьбі за Україну
13:37
Ужгородські баскетболісти фінішували шостими
12:59
У Закарпатській області зберігається значна сніголавинна небезпека
12:29
На Закарпатті виявили водія, який перевозив андезит, із невідповідностями у документах
12:22
Гірські рятувальники привели до тями та транспортували до місця проживання людину
11:50
Всі новини