ko.net.ua

Які зміни чекають краян за новими правилами адаптивного карантину

З 6 грудня 2021 року наберуть чинності зміни, внесені до Постанови КМУ №1236, щодо посилення карантинних правил в Україні. Насамперед ці зміни стосуватимуться невакцинованих громадян.

Що нового слід чекати українцям за цими правилами адаптивного карантину. У межах жовтого рівня буде заборонено:

Зелений рівень також оновлений додатковими нормами. Зокрема, додалась заборона регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів у міському та внутрішньообласному громадському транспорті у кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу.

Ця норма також буде чинна і на жовтому рівні. Тобто, якщо регіон перебуває на жовтому рівні, то громадський транспорт у конкретному населеному пункті має Водночас для будь-яких рівнів епіднебезпеки залишаються чинними такі норми:

Ці правила не скасовуються навіть за наявності COVID-документів.

Усі інші обмеження, передбачені жовтим рівнем, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із документів:

Тобто для роботи та відвідування закладів на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасову довідку 063-О, видану сімейним лікарем або лікарем, який проводив щеплення. Термін дії «жовтого» сертифіката зменшили до 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів.

Щодо  червоного рівня, то забороняється:

Важливо! Ці обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат, негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген (дійсний 72 години) або сертифікат про одужання. «Жовтий» COVID-сертифікат не буде чинним для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епіднебезпеки.

Інформує Держпродспоживлужба