137944
12:07 19.102024

Переселенки Донецької області обкрадали закарпатських пенсіонерок

Події 162

Орудували зловмисниці у Берегові та Виноградові. Для прикриття брали з собою дитину – десятирічного хлопчика. Дитину використовували для відвернення уваги. При цьому обирали самотніх жінок поважного віку, у яких нібито просили дати напитися води. Цікаво, що обидві жінки є багатодітними матерями і обидві раніше вже притягалися до відповідальності. Пенсіонерок вони обирали жертвами через те, що їх найлегше ошукати. При цьому діяли в парі, а коштами ділились. Орудували зловмисниці у різних закарпатських містах.

Деталі цієї кримінальної історії з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Входили в довіру і обкрадали

Грабіжниці мали за плечима кримінальний досвід і навіть притягалися до відповідальності за крадіжки, поєднані з проникненням у житло. Але навіть попри судові вироки способу життя не змінили.

Марія (імена дійових осіб із етичних міркувань у матеріалі замінено), уродженка Донецької області, є матір’ю 6 неповнолітніх дітей, а Оксана з Запорізької області виховує 5 наступників. Обидві молодиці ніде не працювали і були ласими до наживи за чужий рахунок. Тож жінки придумали собі чіткий план, як покращити свій фінансовий стан без особливих зусиль. Те, що обкрадали вони непрацездатних самотніх жінок, грабіжниць не надто хвилювало.

Одне з пограбувань скоїли правопорушниці у Виноградові. Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «30 квітня 2022 року приблизно о 15 годині 30 хвилин за попередньою змовою, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою незаконного збагачення за рахунок чужого майна, в період воєнного стану, під приводом прохання надати склянку води малолітньому сину» зловмисниці проникли до квартири старенької закарпатки. При цьому поки Марія відволікала увагу, знаходячись із господинею на кухні, Оксана «проникла до спальної кімнати, звідки таємно викрала з шафи грошові кошти – 17 500 гривень та 1 000 доларів США». Після цього грабіжниці «з викраденими грошима зникли з місця події».

Наступний злочин жінки стоїли вже за декілька днів –4 травня 2022 року приблизно об 11 годині 30 хвилин, обравши наступною жертвою 77-річну берегівчанку. Злодійки навідалися до неї додому з проханням нібито дати напитись води. Діяли за вже обумовленою схемою – одна «заговорювала зуби» господині, інша ж тим часом хазяйнувала у помешканні і шукала кошти. Цього разу грабіжниці поцупили у пенсіонерки 20 тисяч гривень. Утім «спалилися» на місці злочину. Хазяйка викрила злочинні наміри гостей і негайно викликала поліцію. Хоча з награбованим жінкам і вдалося втекти, але недалеко… За кілька годин правоохоронці їх таки «вирахували» і затримали у Чопі.

Згодом з’ясувалося, що «спритниці» не були настільки вбогими, аби не мати з чого прогодувати дітей. Вони роз’їжджали Закарпаттям на автомобілі «BMW», до злочину залучили племінника однієї з жінок, раніше ошукували закарпатців під приводом пошуку у них житла. А останнім часом, до переїзду у наш край, обидві жили на Донеччині.

Господині непроханих гостей впускали самі

А як жінки пояснили свої дії у суді? Що сказали на свій захист? Свою провину обидві визнали у повному обсязі.

Марія пояснила, що «30 квітня 2022 року вона разом із подругою та дитиною» зайшли до квартири, до якої впустила їх сама ж власниця.

«Там Оксана сама зайшла до кімнати, звідки викрала кошти. Однак суму я, на жаль, не пам`ятаю. Крім цього, 4 травня ми також зайшли до квартири, куди нас сама впустила господиня, жінка похилого віку. Подруга зі спальні взяла гроші, частину яких дала мені. Однак суму пригадати не можу», – запевнила молодиця.

Оксана ж, яка власне і шукала та привласнювала кошти, скільки саме їй вдалося «наполювати», пам’ятала добре і суми чітко називала.

«Кошти забирала саме я, – зазначила вона. – Марія тим часом відволікала увагу господинь різними розмовами. У обох епізодах власницями були літні жінки. Для того, аби викликати до нас більшу довіру, ми щоразу брали з собою щоразу дитину».

Суд визнав обох жінок у вчиненні крадіжок в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 185 КК України) і Оксану засудив до 5 років і 3 місяців позбавлення волі та штрафу у сумі 850 гривень, а Марію – до 5 років позбавлення волі, але вирок замінив їй на трирічний іспитовий термін. Також обидві жінки повинні сплатити по 1716 гривень за проведення різних слідчих експертиз.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах