67127
13:42 17.012020

Газовики попередили трагедію у багатоповерхівці на вулиці Собранецькій в Ужгороді

Події 3241

Вулиця Собранецька – найдовша в Ужгороді. Вона – одна з найстаріших. У одному з будинків на ній колись жив найвідоміший лікар Закарпаття Андрій Новак, який заснував в Ужгороді лікарню. Тут знаходився так званий королівський винний підвал, який у 1860-ті роки переобладнали під ресторан “Скала” із 5-ма залами. На Собранецькій збудували аеропорт. А кілька днів тому працівники АТ «Закарпатгаз» були змушені вжити кардинальних заходів, аби на цій вулиці в сторінки історії не закарбувався випадок з трагічними наслідками.

В квартирі однієї з багатоповерхівок був виявлений самовільно встановлений димохідний котел. Однак, сам будинок не облаштований димохідними каналами. Тому господарі не придумали нічого іншого, як вивести трубу у… вентиляційний канал.

Такі дії є надзвичайно небезпечними. Вентиляційні канали за своєю структурою не є герметичними. Через шпаринки чадний газ, який виділяється, може потрапити у будь-яку квартиру по стояку. У підсумку існує високий ризик отруєння великої кількості людей.

«Людина не ідентифікує появу чадного газу у повітрі, однак починає відчувати нездужання, запаморочення, сонливість. Концентрація цього газу у кількості 0,5% призводить до летальних випадків впродовж 20 хвилин, а у кількості 1% — всього за 1 хвилину. Отруєння наступає внаслідок критичної нестачі кисню в організмі», – зазначив головний інженер АТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський.

Згодом власники помешкання змінилися, але ситуацію так і не було виправлено. Працівники АТ «Закарпатгаз» цього тижня відключили котел від газопостачання і розповіли новим господарям, які дії треба вжити, аби не допустити трагедії у майбутньому. Наразі вони оформлюють відповідні документи і, за допомогою фахівців, усуватимуть проблему.

Нагадаємо, лише у період опалювального сезону 2018-2019 років від отруєння чадним газом загинуло 5 закарпатців. Усього ж в 13 випадках постраждали 28 людей. Як показала експертиза, причинами такого стану справ стали несправні димові та вентиляційні канали, а також неправильна експлуатація газових приладів.

Вся відповідальність за справність димових та вентиляційних каналів лежить виключно на власниках. Це прописано у Правилах безпеки системи газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №285 від 15.05.2015 року.

Враховуючи вищенаведену інформацію, АТ «Закарпатгаз» звертається до всіх громадян бути свідомими і не порушувати правила встановлення або експлуатації газових приладів та обладнання.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах