66817
10:59 11.012020

"Ранок не був добрим, але приніс правду". Зеленський відреагував на заяву Ірану про збиття ракетою літака МАУ

Події 1612
Президент очікує від Ірану повного визнання провини в катастрофі українського лайнера.
Україна чекає від Ірану цілковитого визнання вини у  Іран визнав, що збив ракетою український літак під Тегераномзбитті українського літака поблизу Тегерана.
Таку думку президент Володимир Зеленський висловив у своєму Тelegram.
“Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини”, – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що Україна очікує від Ірану готовності “до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах”.
Зеленський висловив сподівання, що розслідування у справі збиття літака МАУ відбуватиметься без штучних затримок і перепон.
Як повідомлялося, офіційний Іран заявив, що ракета “земля-повітря” вранці 8 січня збила літак МАУ поблизу Тегерана.
Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані  Під Тегераном впав пасажирський літак, який летів до Києва – ЗМІ Іранурозбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс “Тегеран-Київ”. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Усі 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України. РНБО опублікувала список загиблих. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.
МЗС України спочатку повідомило, що до падіння літака призвели технічні проблеми з двигуном, а версія теракту наразі не розглядається. Потім там змінили інформацію і заявили, що версії наразі все ще встановлюються. Літак впав майже одразу після зльоту з аеропорту імені Імама Хомейні.
Офіс генпрокурора розпочав розслідування катастрофи – справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.
Увечері в четвер, 9 січня, одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 “Міжнародних авіаліній України” був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З’явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії.
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон із посиланням на дані  розвідок та союзників країн повідомили, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря.
Президент США  Трамп назвав катастрофу літака МАУ під Тегераном “підозрілою”Дональд Трамп назвав катастофу літака “підозрілою”. Глава Білого дому, вважає, що літак міг розбитися не через технічну несправність, а через те, що “хтось на тому боці міг припуститися помилки”.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини