65533
11:41 6.122019

На Закарпатті розповіли про результати боротьби з наркоторгівлею

Події 2636

У прокуратурі Закарпатської області за участі керівників управління СБУ в Закарпатській області та Нацполіції в Закарпатській області проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів щодо протидії наркозлочинності в регіоні.

З початку 2019 року, за результатами послідовної і скоординованої роботи правоохоронних органів області на даному напрямі досягнуто ряд позитивних результатів, але при цьому, практика показує, що для подолання наркоторгівлі, як бізнесу, у першу чергу необхідно об’єднати зусилля не тільки прокуратури, СБУ та поліції.

Так, з початку року, правоохоронцями припинено роботу двох Інтернет-каналів у популярному месенджері, де зловмисники збували наркотичні засоби через систему так званих «закладок».

Також припинено роботу трьох організованих злочинних угрупувань у складі 14 осіб, якими було скоєно 22 кримінальні правопорушення, пов’язані з реалізацією наркотичних засобів та психотропних речовин. По двом злочинним угрупованням матеріали скеровано до суду.

Проводиться систематична робота щодо блокування транзитного переміщення наркотиків до країн Європейського Союзу. Так, у березні затримано іноземця, який намагався перемістити 31 кг героїну через митний пост «Лужанка». У подальшому, на Рахівщині затримано учасників ОЗГ, які зберігали вдома майже 124 кг героїну, очікуючи на сприятливий час аби його переправити до країн ЄС. Також нещодавно припинено спробу контрабанди 374 кг героїну через митний пост «Ужгород».

Разом із тим, існує низка проблем, які потребують вжиття додаткових заходів. Зокрема, мова йде про викриття каналів поступлення таких речовин на територію області, місць їх виготовлення та виробництва, а також викриття організованих злочинних угрупувань у вказаній сфері, адже такі системно ведуть боротьбу за першість на ринку реалізації наркотичних засобів.

Крім того, потребує значної активізації робота місцевих відділів та відділень поліції, оскільки наразі, ефективні і дієві результати видно тільки у роботі управління протидії наркозлочинності ГУНП в Закарпатській області.

Зокрема, на території Міжгірського району виявлено на 60% менше злочинів вказаної категорії, ніж аналогічний період минулого року, на 31,1% у м. Мукачево, на 20% у Воловецькому районі, на 26,7% в Іршавському районі, на 14,8% у Виноградівському районі, на 18,2% у Перечинському районі, на 11,8% у Свалявському районі, на 4,8 у Мукачівському районі.

Також незадовільною є робота підрозділів поліції у Мукачеві та Ужгороді щодо викриття наркозбутчиків. Саме в цих, найбільших містах області, де найінтенсивніша концентрація молоді та кількості населення, викрито усього по одному факту наркозбуту у Мукачеві, Мукачівському районі, три в Ужгороді та два в Ужгородському районі.

Виступаючи, керівник ГУНП у Закарпатській області поклав персональну відповідальність за виявлення і розкриття злочинів по наркозбуту на керівників місцевих відділів та відділень поліції. «Тут питання не в статистичних показниках, а в реальній оперативній обстановці. Не буде справжнього результату – будуть прийматись кадрові рішення», наголосив Олександр Канцідайло.

У теперішній час, наркотична залежність масово поширюється серед населення. Громадські місця, навчальні заклади, місця відпочинку та проживання, як правило, слугують комфортними осередками для розповсюдження та вживання наркотичних та психотропних речовин. Згідно оприлюднених даних Закарпатського обласного наркологічного диспансеру на обліку перебуває понад 300 наркозалежних повнолітніх осіб. Тому та кількість викритих нарколабораторій, роботу яких припинено цього року в Закарпатті, є очевидно неспіврозмірною реальній ситуації в регіоні.

Заступник прокурора Закарпатської області Олександр Василенко, акцентував увагу присутніх на реальній загрозі і проблематиці наркоманії. «Адже, майже в кожного з присутніх є діти, які підростають і в тій чи іншій життєвій ситуації, можуть потрапити під негативний вплив певних людей, що схилять їх до вживання наркотиків».

Так, заступником прокурора області звернуто увагу на тому, що саме правоохоронці мають реальні правові механізми для боротьби із цим негативним явищем. І в даному випадку, добре спрацює проста економічна формула про те, що зменшення попиту на наркотики, потягне за собою зменшення пропозиції, адже вирощування чи виготовлення наркотичних засобів та прекурсорів за відсутності покупця стане економічно невигідним. Власне, зменшення попиту залежить від ефективності роботи правоохоронних органів.

Крім того, учасниками вирішено проаналізувати та узагальнити судову практику по вказаній категорії справ. Зокрема, мова йде про стан підтримання державного обвинувачення, строки і тривалість розгляду вказаної категорії справ у судах та крім того – результати розгляду клопотань щодо обрання судами запобіжних заходів підозрюваним у наркоторгівлі.

За результатами наради учасники прийняли ряд інших узгоджених заходів, які сприятимуть максимальному подоланню та мінімізації незаконного обігу наркотичних засобів у регіоні, повідомляє пресслужба прокуратури Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах