63215
18:58 15.102019

Прокуратура Закарпаття: реальна боротьба із наркоторгівлею можлива виключно завдяки співпраці правоохоронних і судових органів

Події 1395

Чітко скоординована прокуратурою Закарпатської області нещодавня спецоперація по затриманню наркоторгівців, яка набула чималого резонансу не тільки на території області, а й України, на стадії викриття і затримання підозрюваних пройшла успішно і дала позитивні результати.

До проведення спецоперації  залучено  понад 150 спецпризначенців і правоохоронців відділу по боротьбі з контрабандою та організованою злочинністю УСБУ України в Закарпатській області, головного управління  Нацполіції в Закарпатській області та оперативники інших областей.

Загалом, у  трьох районах Закарпаття проведено більше 40 обшуків, у ході яких виявлено та вилучено наркотичні засоби та прекурсори, загальна вартість яких на чорному ринку становить понад 500 тисяч гривень.

Крім того, вилучено 11 тисяч доларів США, 10 тисяч євро та 70 тисяч гривень, бойову зброю та велику кількість набоїв. Відразу затримано дев’ятьох осіб. Їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України.

Уся спецоперація спланована і проведена у режимі дотриманням усіх можливих заходів задля запобігання витоку інформації. Саме у зв’язку із цим, відповідні експертизи проведено уже за результатами затримання підозрюваних, а не до того (хоча, відразу проведені експрес-тести показали, що вилучені речовини є наркотиками і психотропами).

Надалі, через обрання слідчим суддею Ужгородського міськрайонного суду сімом підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою, але з можливістю внесення застав – дана історія набуває резонансу. Розміри застав коливаються від 96 до 144 тис грн. Ще двом затриманим за підозрою у наркоторгівлі інший слідчий суддя цього ж суду обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Прокуратура області, яка у суді першої інстанції просила тримати затриманих під вартою, оскаржила усі 9 рішень. У результаті, шість із дев’яти апеляційних скарг прокуратури частково задоволені.

П’яти підозрюваним у наркоторгівлі скасовано діючі запобіжні заходи у вигляді  тримання під вартою з можливістю внесення застав від 96 до 144 тис грн та обрано нові, у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застав у розмірі від 153 до майже 580 тис грн.

Шостому фігуранту – скасовано діючий запобіжний захід у вигляді  цілодобового домашнього арешту та обрано новий, у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Стосовно трьох підозрюваних рішення взагалі залишено без змін, не зважаючи на доводи процесуальних прокурорів щодо суспільної небезпеки, яку складають злочини даної категорії справ та те, що підозрювані ніде не працюють і очевидно, що цей «промисел» є їх основним джерелом прибутку.

Сьогодні ж, 15 жовтня 2019 року, колегією суддів Закарпатського апеляційного суду  відмовлено у задоволенні апеляції прокуратури з посиланням на те, що підозрюваний не порушив умови домашнього арешту.

Наразі у даному провадженні триває подальше досудове розслідування. Проводяться експертизи щодо вилучених наркотичних речовин, по деяким – уже отримано результати.

Позиція прокуратури у справах пов’язаних із наркоторгівлею чітка: особам, які підозрюються чи обвинувачуються у наркоторгівлі запобіжний захід має обиратись виключно у вигляді тримання під вартою, а вироки у справах постановлятись у найбільш розумні строки. Саме на це орієнтують прокурори при розгляді відповідних клопотань.

Важливим є і те, що у разі звільнення наркоторгівця з-під варти, існує небезпека відмови потенційного свідка від подальших свідчень у суді.

Наразі, саме завдяки активній і принциповій позиції прокуратури області,  упродовж останнього року, судами області, з посиланням на відповідне рішення Європейського суду з прав людини формується практика,  яка дозволяє обирати за такими злочинами або дуже великі суми застави, або взагалі призначати виключно тримання під вартою.

Такі рішення вже виносились неодноразово, і сподіваємось, на подальшу, таку ж позитивну практику суду.

Саме така практика, яка активно використовується у сусідній країні – Угорщині, показала дієві результати. Адже за умови тримання особи під вартою, підозрюваний, найперше не продовжуватиме вчиняти аналогічні злочини у майбутньому і, звісно, не ухилятиметься від досудового розслідування і судового розгляду справи.

 

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини