61143
10:50 29.082019

Хвиля фейкових замінувань накрила Україну

Події 2992

Таких масових замінувань в Україні, як за останні місяці, ніколи не було. Вибухівку тепер шукають усюди: у велетенських торгових центрах, готелях, портах, на вокзалах і заправках, у навчальних закладах та садочках. Та що там, довелося її шукати навіть у пологових будинках!

Зазвичай листи аноніми надсилають електронною поштою. Пишуть, що в будівлі – бомба з таймером, а відлік часу починається після відкриття листа. Закінчується повідомлення іронічною фразою «Вдалого польоту».

За кожною адресою виїжджають екстрені служби: поліція, вибухотехніки, медики і пожежники. Із будівель евакуйовують усіх людей. На щастя, повідомлення виявляються хибними. І так щоразу.

Хвиля псевдозамінувань накрила більшість міст України. Закарпаття – не виняток. Протягом останніх кількох місяців у Мукачеві вкотре евакуйовували працівників ратуші та лікарень, у Берегові – ціле угорське консульство та інститут, а в Ужгороді – дитячі садки та пологовий будинок.

– До нас такі повідомлення надходять по кілька разів на місяць. Іноді доводиться дітей у спідній білизні евакуйовувати з приміщення. Адже неодноразово сигнал тривоги поступав перед сном. Також кілька разів ми виносили їжу на вулицю – обідали там чи вечеряли. Звісно, це справжній стрес для всіх: дітей, батьків, вихователів, – розповідає директор ужгородського НВК «Ялинка» Світлана Рибак. – Добре, що зараз літо. Евакуювати швидко дітей не так складно. А ось страшно уявити – коли почнеться школа, дітей стане в рази більше, та ще й буде холодно… Батькам взагалі морока. Псевдомінування їм уже стоять поперек горла.

– Буває, зранку відведу малого до дитсадка, прийду на роботу і доводиться відпрошуватися їхати за ним знову. І так майже через день. Взагалі не розумію, що це. Невже спеціальні служби не можуть навести з цим лад? – обурюється мама 4-річного Максима Наталка Чопей.

Часто псевдомінери б’ють по найвразливішому. З пологових у боксах евакуйовують немовлят. Породіллі – в шоці. Бо ж часто пологи припадають на пік повідомлення.

– Я так боялася, щоб перейми не почалися під час евакуації, – розповідає ужгородка Ірина, яка нещодавно народила. – На щастя, все обійшлося. Зараз згадую це усе жахіття. Мало того, що хвилювалася за пологи, а ще боятися за замінування. Це просто знущання якесь…

Цей пологовий мінують удруге, тому персонал уже добре знає, як треба діяти. Але ситуація екстраординарна, бо йдеться про евакуацію немовлят і ще слабких породіль.

Телефонний терор почався у червні й зараз справді перетнув межу. Ще у червні у МВС повідомляли, що йдеться про 15 тис. хибних замінувань за місяць. Такої масовості з точки зору і кількості об’єктів, і кількості міст за всю історію України ще не було.

– Повідомлення про замінування до поліції надходять від диспетчерів ДСНС України в Закарпатській області, на електронну пошту яких невідомі надсилають листи з відповідним змістом, – розповідає речниця відділу комунікації ГУ НП України в Закарпатській області Іннеса Манзулич-Іванова. – Вже рятувальники інформують про це поліцію, яка і здійснює подальшу координацію дій: створюються відповідні групи – з числа поліцейських, вибухотехніків, кінологів, рятувальників. Вони евакуйовують людей, огороджують територію та обстежують об’єкти. Поліція реагує на кожен виклик такого змісту, адже насамперед для нас важлива безпека громадян, збереження їх життя та здоров’я, а тому ігнорувати такі меседжі в жодному разі не можна. Над встановленням осіб, які повідомляють про замінування, працюють місцеві фахівці, а також київські правоохоронці, адже така проблема характерна не тільки для Закарпаття, але й для всієї України. Злочини кваліфікуються за статтею 259 Кримінального Кодексу України, тобто свідомо неправдиве повідомлення про загрозу життю та здоров’ю громадян.

Наразі силовики вимагають жорсткішого покарання для телефонних терористів. Тепер за фейкову звістку злочинцю може загрожувати вже понад 6 років за ґратами. Утім вирахувати зловмисників надзвичайно складно.

– Для розсилки такого масового характеру хибних повідомлень використовуються сучасні сервери і сучасні телекомунікаційні засоби, які унеможливлюють наразі, ну, певну блокаду цих повідомлень, – пояснив речник МВС України Артем Шевченко.

Більшість мінних повідомлень надходить інтернетом – як електронні листи чи повідомлення. Наша кіберполіція вважає, що йдеться про системну розсилку, яку доручають навіть не анонімам, а так званим штучним ботам. Сервери вдалося простежити до Росії або окупованих Донецької, Луганської областей, а також їх виявляли в анексованому Криму.

Поки правоохоронці шукають мінерів, країна щоденно зазнає чималих збитків від таких псевдозамінувань. Збитки за один хибний виклик по країні становлять у середньому від 40 до 50 тисяч гривень. Адже на місце викликають цілі оперативні групи: медиків, пожежних, СБУ і т. д. Помножте на 15 тисяч повідомлень – виходить 600 мільйонів гривень лише за один місяць. І це тільки прямі збитки.

Окрім того, як заявляють у МВС, основні торговельні підприємства зазнають величезних збитків через необхідність зупиняти торгівлю в замінованих супермаркетах або торгових центрах. До речі, мінування у таких закладах можуть траплятися по декілька разів на день.

– Одне з таких великих підприємств повідомило нам про збитки в розмірі 56 мільйонів гривень за певний період тільки з причини зупинки продажів, евакуації покупців і персоналу… – коментує ситуацію Артем Шевченко.

Тож про хуліганство вже не йдеться. А про справжній політичний терор, який обходиться країні в десяток мільярдів гривень на рік.

Утім правоохоронці дають поради: зберігати спокій, не панікувати та з розумінням ставитися до усіх незручностей, пов’язаних із мінерами.

А нам тільки залишається сподіватися, що незабаром увесь цей хаос припиниться.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
Всі новини