580
21:35 12.042016

В Ужгороді студенти-іноземці поставили запитання поліції. ФОТО, ВІДЕО

Події 2777

12 квітня в Закарпатській обласній клінічній лікарні ім. А. Новака, у великій медичній аудиторії відбулася зустріч керівництва УжНУ, представників правоохоронних органів та Державної міграційної служби зі студентами-іноземцями, які навчаються в університеті.

IMG_3848

Зустріч ініціювали внаслідок резонансного вбивства двох студентів із Індії, яке сталося 10 квітня в Ужгороді.

Володимир Смоланка, ректор Ужгородського національного університету виступив перед студентами-іноземцями, яких в залі зібралося близько трьох сотень. «ми приділяємо величезну увагу тій ситуації, яка склалася. Ця зустріч вже друга за останні дні. У студентів маса запитань, на які ми намагаємося дати вичерпну відповідь. Нами запрошено представника національної поліції, який дав чітку відповідь по скоєному злочину та перебігу розслідування. Студенти могли задати запитання, які їх хвилюють й отримати кваліфіковану, ґрунтовну відповідь в рамках закону. Особливо підкреслюю той факт, що приводом цієї трагедії виключений факт расової ненависті або інші моменти, які би вказували на те, що це були іноземні студенти. Ужгород є і був одним із найспокійніших обласних центрів, де мирно спів мешкають різні національності». За словами ректора УжНУ буде проводитись ряд зустрічей та організовано спільні програми для того, щоб жителі Закарпаття могли познайомитися з культурою, звичаями тих країн, звідки прибули студенти, а вони в свою чергу ближче пізнали закарпатців. Володимир Смоланка наголосив: «Важливо, щоб студенти-іноземці краще розуміли українську мову. Отримання довіри у жителів Ужгорода до іноземців і навпаки має бути взаємним процесом».

IMG_3816

Олег Тупчій, заступник начальника карного розшуку Ужгородського відділу поліції зазначив: «11 квітня проводилася робота з тими особами, які скоїли злочин. Призначені всі можливі експертизи, по деяких вже отримані результати. Крім інформації про хід розслідування важливо було донести до свідомості студентів, що злочин скоєно не у зв’язку з расовою чи національною приналежністю. Слід зазначити, що загалом спостерігається достатньо халатне відношення до ситуації. Тут маю на увазі контакти з незнайомими особами, вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин». Поліціянт підкреслив, що під час розмови з підозрюваними вони в усній формі визнали вживання слабих та важких наркотичних речовин, яке супроводжувалося розпиванням алкоголю. Під час затримання їх поведінка була зовсім не адекватна й оцінку своїм діям дати не змогли. Олег Тупчій також повідомив, що один із злочинців раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності й знаходився в місцях позбавлення волі.

IMG_3830

Студенти задавали велику кількість питань представнику правоохоронних органів. Молодь питала про застосування перцевих або газових балончиків, сили у випадку самозахисту, куди іноземні студенти можуть звертатися в разі погроз, вимагання у них коштів. Деякі студенти розповідали про те, що їх зупиняли представники міліції для перевірки документів і прямо вимагали гроші, і що необхідно робити в таких випадках. Студенти висловлювали своє хвилювання щодо уникнення покарання злочинцями та обурювалися жорстокістю скоєння злочину. На всі запитання вони отримали вичерпні відповіді від заступника начальника карного розшуку Ужгородського відділу поліції.

Марія КЕСЛЕР

Фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах