57873
12:14 21.062019

Закарпаття накрило епідемією «мінувань»

Події 5818

Вже два тижні підряд Закарпаття потерпає від повідомлень про «мінування». Зловмисники не гребують повідомляти про мінування навіть стаціонарних відділень лікарень, пологових будинків, диспансерів, дитячих садочків тощо. І це в дні, коли на вулиці температура б’є рекорди. Містами Берегово, Ужгород та Мукачево вже прокотилася ціла хвиля «мінувань» і продовження триває. Так, сьогодні зранку у Берегові вже «замінували» всі супермаркети.

Для «Карпатського об’єктиву» ексклюзивно ситуацію щодо міста Берегово прокоментувала речниця Національної поліції Закарпаття Інеса Манзулич-Іванова, яка зазначила наступне: «19 червня до нас надійшло два повідомлення про замінування у місті Берегово. Черговий отримав перше повідомлення об 11.40, у якому було зазначено, що заміновано в Берегові кілька державних установ, зокрема, це Консульство Угорщини, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та ЗОШ №4. На місце одразу виїхала слідчо-оперативна група, яка обстежила дані об’єкти. Але ніяких підозрілих предметів виявлено не було.

Про те, вже о 14.20 надійшло повторне повідомлення про те, що в місті Берегово заміновано все. Тобто не біло вказано конкретних об’єктів. Саме тому було проведено колосальну роботу з огляду об’єктів. Наразі у справах визначається правова кваліфікація.

Ми зобов’язані реагувати на всі такі виклики. На місці працювало керівництво ГУНП, працівники поліції, вибухотехніки, працівники кінологічного центру та особовий склад Берегівського ВП у повному складі. Під час огляду будівель вибухових пристроїв не було виявлено. Було обстежено 180 об’єктів – районна поліклініка, районна лікарня, обласна психіатрична лікарня, міська рада, районна рада, сім ЗОШ, сім ДНЗ, авто- та залізничний вокзали, відділення Укрпошти, РАЦС, ЦНАП, відділення Пенсійного фонду тощо. Евакуйовано близько 500 осіб.

Кіберполіцією було встановлено, що електронний поштовий веб-сервіс з якого надходять повідомлення зареєстрований на території іншої країни. Такий принцип використовується для анонімізації користувачів сервісу. Тобто знайти того, хто відправляв ці повідомлення практично неможливо. Анонімайзери, які використовуються у даному випадку унеможливлюють виявлення зловмисника».

Жителі Берегова вкрай занепокоєні цими подіями. Так, Микола Келемен зазначив наступне: «Хто це робить? Ці провокації? Підняли на ноги все місто, поліція оглядає кожен будинок, перекрито доступ до державних установ, неможливо щось зробити, взяти довідку із ЦНАПУ. Хтось має відповісти за цю ситуацію. Правоохоронні органи мають докласти максимум зусиль, для того щоб виявити зловмисників і покарати їх. Це вже неможливо – пацієнти лікарні мають на вулиці чекати у таку жару!».

Вже вчора весь Ужгород був піднятий на ноги – правоохоронні органи разом із спецтехнікою та кінологічною службою обстежували всі медичні заклади міста, зокрема і пологовий будинок. Люди шоковані і не розуміють для чого це робиться. Так, відвідувачка пологового будинку Оксана Плеша, яка прийшла провідати подругу-породілю заявила: «Це взагалі якийсь жах – на вулиці температура 35 градусів, душно, всюди чути плач немовлят, лікарі та медсестри у паніці. Я прийшла до подруги, а тут просто шок! Всіх вивели і вивезли на вулицю, правоохоронці працюють із спецтехнікою і собаками. Як так можна? Хто це робить? Треба жорстоко покарати тих, хто причетний до цього!».

Інформація про замінування всіх дитячих садочків Ужгорода надійшла згодом. Правоохоронці реагують на всі ці повідомлення, але просять всіх не панікувати, бо саме цього і добиваються ті, хто провокує цю ситуацію.

Крім того, подібне відбувається і в інших областях країни, зокрема, Рівненькій, Харківській, Львівській, Київській. Вчора «замінували» навіть Центральну виборчу комісію. Так, голова ЦВК Тетяна Сліпачук повідомила про два «мінування» очолюваної нею установи. Перше повідомлення прийшло о 12 годині, а друге об 18.00. «У звʼязку з необхідністю перевірки зазначеного повідомлення доступ до приміщень ЦВК було тимчасово припинено. Відповідна служба Управління державної охорони провела перевірку приміщень адмінбудівлі на предмет виявлення вибухонебезпечних предметів, а вибухотехнічна служба МВС – прилеглої території. В результаті обстеження адмінбудівлі та прилеглої території вибухонебезпечних предметів не виявили» – зазначила пані Тетяна.

Наразі поліція та СБУ з’ясовує, хто причетний до псевдомінувань. Поки відомо, що повідомлення надсилають електронною поштою за допомогою VPN-анонімайзерів, тобто IP-адреса, з якої надходять повідомлення, змінена на закордонну. Людей просять зберігати спокій.

«Карпатський об’єктив» продовжує слідкувати за цією ситуацією і буде повідомляти своїх читачів про її перебіг.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини