57818
15:07 20.062019

Справа щодо ужгородської «Корони» набирає нових обертів

Події 2568

Вже кілька років в Ужгороді не стихає скандал навколо пам’ятки архітектури «Корона». І це й не дивно, адже протягом кількох століть легендарна будівля була справжнім серцем міста. Їй вдалося пережити війни, зміни режимів і влади. Утім за часів Незалежності «Корона», якою милувалися ужгородці протягом століть, перетворилася на руїну. Допоки можновладці виборювали свої права на неї, вона повільно «вмирала».

Протягом останніх років навколо цієї будівлі розгорталися запеклі баталії. Та остання подія неабияк збурила громадськість і набула загальноукраїнського розголосу.

Хоча з часу того інциденту пройшло вже три роки, але події так і не знайшли логічної розв’язки. Нагадаємо, інцидент стався на території скандального ресторану «Корона» у травні 2016 року. Тоді серед білого дня депутат Ужгородської міської ради Іван Волошин (який приватизував собі цю пам’ятку архітектури) під час сварки підстрелив помічника свого колеги Євгена Рахімова. За підсумками сутички останнього з місця події забрала «швидка» з пораненою ногою. Тоді ж було відкрито кримінальне провадження.

– Справа на Закарпатті розслідувалася близько 2,5 року. За цей час щодо неї не було зроблено взагалі нічого. Вона просто тихенько припадала пилюкою, – розповідає один із фігурантів справи, депутат Ужгородської міської ради Роман Богуславський. – За цей час нас навіть не викликали на допити. Тільки коли справу (за нашої ініціативи) передали до Києва, вона зрушила з мертвої точки. На сьогодні у цій справі ми залишаємося потерпілими, а Івану Волошину оголошена підозра. Після першого його приїзду в Ужгород, після повернення зі США, він вправно ховався від слідчих. Утім йому таки вручили підозру і оголосили в розшук, відповідна інформація розміщена на сайті МВС України. Взагалі ми сподіваємося на конструктивний розвиток подальших подій.

За словами помічника депутата Євгена Рахімова, який власне був підстрелений у цій сутичці, події почали розвиватися задовго до конфлікту, який мав місце у травні 2016-го року.

Мова про втрату Ужгородом «Корони».

– Ми, як маленька частина активної громади, намагалися дати опір незаконній приватизації цієї пам’ятки архітектури. Стрілянина в «Короні» стала безпрецидентним випадком нападу на депутата (Романа Богуславського) при виконанні його службових повноважень. І на мене, як на журналіста та помічника депутата. Пройшло вже три роки з часу цих подій. Дуже сподіваємося, що головний фігурант цієї справи (Іван Волошин) буде покараний. Він зараз знаходиться у Всеукраїнському розшуку і переховується за кордоном. Що він намагається зробити у свою чергу? Політизувати цей процес. Тобто перевести площину кримінального переслідування у площину політичного. Не важко здогадатися, що в тому разі, якщо для нього це все закінчиться погано, він буде просити політичного притулку за кордоном. Він обманув інвесторів, накрав грошей, і навіть та ж сама «Корона» невідомо коли буде добудована. Зараз Іван Волошин заручився підтримкою голови своєі партії Миколи Катеринчука, який зараз вирішує його «питання», щоб ці справи були нівельовані. Але, так чи інакше, ми маємо надію, що ця особа буде засуджена і понесе покарання згідно з буквою закону. Варто нагадати, що паралельно, окрім стрілянини, було відкрито пару кримінальних проваджень щодо незаконної приватизації і виведення з комунальної власності цієї пам’ятки. На сьогодні маємо ситуацію, коли Іван Волошин переховувався за кордоном і повернувся сюди тільки під гарантії Миколи Катеринчука, що всі кримінальні справи відносно нього будуть закриті. Але по факту цього не сталося.

Наталія Майстренко, правозахисниця, яка не один рік брала участь у захисті цієї пам’ятки архітектури, розповіла, що усі події об’єднали в одне кримінальне провадження.

– Дії вчинені на території зруйнованої «Корони» 18 травня 2016 року і факт незаконного придбання і набуття у власність об’єкту не є позв’язуваними. Але їх чомусь поєднали в одне провадження, – розповідає Наталія Майстренко. – Мене допитали, я отримала статус потерпілої. Відтак справа на довгі два роки залишилася в такому латентному стані. Щоправда, я була приємно вражена, що на кожного рейдера знайдеться свій антирейдер. Ми бачили, як працювали фахівці у стінах міськради, як проводилися слідчі дії. Тож справа зрушила з мертвої точки.

На жаль, об’єкт культурної спадщини «Корона» для міста Ужгорода втрачений. І це є факт, розповідає правозахисниця. Був знищений увесь фасад, окрім частини кладки фронтальної стіни. Хоча на власника покладалися обов’язки зберегти не тільки самі конструктивні елементи, але й інтер’єр.

Дещо інакше виглядає ситуація зі слів депутата Ужгородської міської ради Івана Волошина. Ще тоді він розповідав, що конфлікт у травні 2016 року виник тому, що на територію комплексу зайшли двоє чоловіків (Роман Богуславський і Євген Рахімов) та поводилися нахабно.

«Керівник будівельних робіт попросив активістів покинути територію, але у відповідь почув лайку й отримав удар у щелепу від депутата Богуславського. Ми підбігли на це. Нас було троє, їх двоє. Тут Рахімов витяг із кишені ніж. Моя реакція була закономірною. Я витяг зареєстровану зброю й вистрелив у повітря, а згодом зробив 3-4 вистріли по ногах. У цей час працівники скрутили Богуславського, а Рахімов утік, залишивши свого товариша на місці пригоди», – описував ці події ще тоді Іван Волошин.

Варто зазначити, що Міністерство внутрішніх справ України дійсно оголосило його у всеукраїнський розшук. Від органів досудового розслідування депутат переховується з 23 травня 2019 року.

Паралельно, з початком 2019 року, персоною Волошина зацікавилося НАЗК. Там прийняли рішення про перевірку його декларацій, які містили сумнівні відомості. Зокрема антикорупційний орган зацікавили дані про придбання Волошиним понад 20 квартир за наднизькими цінами, а також походження його мільйонних статків.

Сам же Волошин, який неодноразово писав у соцмережах, що перебуває у Маямі (США), заявив, що його замовили.

– Волошина оголосили в розшук! Доповідаю! Ось уже 6 місяців кілька людей, серед яких Робі Бровді (це той, котрого я на свою голову взяв у партнери), роблять спроби рейдернути мене на мої частки у ТРЦ Корона та ТРЦ Україна! Перша спроба була після того, як я з родиною поїхав у США, – написав на своїй сторінці у фейсбук Іван Волошин. – Друга спроба – після того, як я повернувся в Україну. Основний куратор цієї атаки, близький друг неошколованого генпрокурора Луценка, його соратник по партії БПП, смотрящий за вугільною промисловістю Сергій Трегубенко! Він спільно із ще кількома персонажами з НФ спланували та реалізовують цю атаку вже 6 місяців. Розуміючи, що Луценку залишилось кілька тижнів, і не лише йому, вони по сфабрикованій справі терміново взяли у знаменитому Печерському суді ухвалу про моє затримання! Основна мета – шантажем домогтися від мене передати їм майно, поки вони ще при владі!

Чи дійсно все так відбувалося, як розповідають причетні до цієї події, до сих пір залишається загадкою. Та й розбиратися у цьому повинні компетентні органи. Хоча, як би там не було, «Корону», яка була пам’яткою культурної спадщини місцевого значення і мала охоронний статус, уже не повернеш…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах