47054
21:59 18.112018

Упродовж найближчих 10-20 років на Закарпатті може статися потужний землетрус, - Інститут геофізики НАН

Події 2931

Регіон відноситься до сейсмоактивного поясу Землі

У найближчі два десятки років Закарпатську область може сколихнути глобальний землетрус через те, що цей регіон входить до зони сейсмічної активності. Про це заявив заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера, пише “Обозреватель“.

“Безумовно, є причина для хвилювань, тому що якщо ми подивимося на мапу сейсмічного реагування на території України, то там показано, що на Закарпатті можуть бути глобальні землетруси. Вони вже були. Місцеві ефекти навіть досягали 8 балів”, — розповів учений.

Закарпаття належить до сейсмоактивного поясу нашої планети, пояснює сейсмолог, тому землетруси вірогідні. Проте ніхто не може сказати, чи дійсно вони будуть і якої сили.

“Прогнози помилкові навіть на одну годину, на один день чи місяць. Чим більше років, тим, звичайно, відповідальність менша, тому що невідомо, що за цей час відбудеться. Прогнозувати час, силу і місце потужних землетрусів нині не вміє ніхто. Але інформація про те, що на Закарпатті були раніше землетруси, що вони можуть бути тепер, безумовно, вірна”, — вважає він.

А для того щоб землетрус не завдав серйозних наслідків, Кендзера радить дотримуватися норм будівництва в сейсмонебезпечних регіонах України, тоді коливання не завдадуть значної шкоди. “Знаючи, як будуть коливатися ґрунти при землетрусі, можна будувати такі будинки, які будуть дешевшими і сейсмостійкими”, — додав учений.

Відзначимо, 28 жовтня жителі Одеської області повідомили про те, що відчули землетрус. Пізніше було встановлено, що його епіцентр знаходився в “зоні Вранча” на території Румунії, магнітуда поштовхів там становила 5,7 бала, а в Україні – 2-3 бали, інформує 112.ua.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини