46716
13:59 12.112018

Стоматолога з Чопа, який опустив голку в горло дитини, не звільнили і направляють на курси підвищення кваліфікації

Події 4339

Інцидент у Чопі, який ледь не коштував життя 13-річному хлопчику, спалахнув скандалом на всю Україну.

Похід до стоматолога для дитини мало не закінчився трагедією. Лікар Ужгородської районної лікарні забув у горлі хлопчика 5-сантиметров у голку. Після такого лікування той майже одразу відчув у горлі сторонній предмет. Однак медик сказав, що це дія ліків.

Утім біль не зникав – поколювання в горлі були нестерпними.

– Стоматолог лікував моєму сину верхній зуб, а голкою виймав нерв, – розповідає мама Юрчика, Олена Марадик. – Дитину сильно боліло, і він майже одразу відчув, що його щось поколює в горлі. Щоправда, лікар нас запевнив, що все добре, сказав прийти через тиждень. Через годину після відвідин зубного нічого не змінилося – біль тільки наростав. Я подумала, що коли він свердлив зуб, то, можливо, відколовся шматочок зуба й коле в горлі. Тому через годину ми знову повернулися в поліклініку. Щоправда, лікаря там не застали. Того ж дня ми поїхали в Ужгород, де нам довелося пройти дев’ять кіл пекла, поки лікарі не встановили причину. Нас лікували від вірусу, алергії… Наступного дня додумалися направити в Центральну міську клінічну лікарню м. Ужгорода зробити рентген. І тут усі просто були в шоці… У горлі мого сина застрягла 5-сантиметрова голка!

Пізніше лікарі казали, що Юрчик народився в сорочці, адже якщо б голка впала нижче й потрапила в легені, то завершилася би ця історія трагедією.

Зараз хлопчику вже легше, але ще до сих пір від пережитого не може відійти ні дитина, ні батьки.

– Я підозрюю, що лікар знав, що накоїв. Бо наступного дня, коли я звернулася до нього, вів себе агресивно, – зазначає мама потерпілого. –  Казав, щоб ми більше не зверталися до нього. Тому зараз ми вимагаємо тільки одного: щоб його звільнили. Я не хочу, щоб його судили, хай це буде на його совісті. Я рада, що моя дитина жива і здорова, але не хочу, щоб від його рук постраждав ще хтось.

Натомість лікар-стоматолог Юрій Чопик своєї провини не визнає. Зі слів його колег, він наголошує на тому, що під час процедури не користувався голкою. Тож інструмент не його. Він далі продовжує працювати в Ужгородській районній лікарні в м. Чопі.

Ми з’їздили туди й застали стоматолога в його кабінеті. Щоправда, від коментарів нашому виданню він відмовився. Сказав, що вже написав пояснювальну, а зараз на нього чекають пацієнти…

Утім нам вдалося поспілкуватися із головним лікарем Ужгородської районної лікарні Олегом Голубом. Він розповів, що наразі створена комісія із залученням фахівця з Департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації щодо розслідування цього інциденту.

Поки не буде винесене остаточний висновок, доти стоматолог залишається на своїй посаді.

– Я особисто не спілкувався з лікарем. Спілкувався мій заступник, який виїжджав на місце. Стоматолог переконує, що під час роботи із пацієнтом Юрою Марадиком не користувався стоматологічним екстрактором.

Думаю, до кінця тижня комісія вивчить інцидент і винесе відповідне рішення. Мама дитини поки що до нас не зверталася. Утім ми повинні діяти в юридичній площині, тому потрібні пояснення з усіх сторін.

Наразі батьки хочуть тільки одного: аби лікаря звільнили і він більше ніколи не практикував. Адже через його халатність ледь не загинула їхня дитина.

P.S. Як стало відомо пізніше, комісія, яка вивчала цей випадок на чолі з фахівцем із Закарпатської обласної стоматологічної поліклініки дала заключення, що стоматолог не користувався стоматологічним екстрактором.

Такий висновок зробили фахівці, після огляду дитини. Мовляв канал зуба закритий, а нерв не видалявся. Стоматолог у своїй пояснювальній теж написав про те, що жодних подібних маніпуляцій він дитині не проводив.

– Ситуація досить делікатна. Наразі не зрозуміло, як стоматологічна голка потрапила в горло дитини. Нехай з цим розбираються правоохоронці, а також у Департаменті охорони здоров’я Закарпатської ОДА, – розповів нам у коментарі головний лікар Ужгородської районної лікарні Олег Голуб. – Зараз стоматолог продовжує працювати на своїй посаді. Згідно із Трудовим кодексом у мене немає підстав, аби його звільнити. Наразі ми його направляємо на курси підвищення кваліфікації.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах