404
20:01 7.042016

Пристрасті по-кошелівськи, або Чому звільнили сільського голову?

Події 2190

З початком весни не тільки почала пробуджуватися природа, піднялися ціни товари та послуги, але й загострилися стосунки між мешканцями Кошельова, що на Хустщині.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Власне все почалося ще раніше, але після конфлікту між очільником населеного пункту та секретарем, справа набула розголосу…

Довіра — недовіра?

Цими днями до редакції «Карпатського об’єктива» звернувся Кошелівський сільський голова Василь Чопей з проханням допомогти знайти істину і відновити його добре ім’я, адже під час сесії сільської ради депутати проголосували за відсторонення його від обов’язків. Дії місцевих народних обранців пан Василь вважає незаконними і заявляє, що готовий відстоювати власні права та свою посаду через судові органи. У цій ситуації найбільше дивує те, що вибори відбулися всього кілька місяців тому і з-поміж семи кандидатів громада Кошельова (разом з кількома присілками) обрала собі за голову саме Василя Чопея. Тож що змінилося за півроку? У чому причина різкої зміни настрою краян?

– Рада висловила мені недовіру. До речі, інші сільські голови мене попереджали про це. Справа в тому, що я несподівано виграв вибори, на яких за лідерство боролися два місцеві угрупування. Тому зараз не влаштовую ні керівництво районної ради, ні райдержадміністрації. Мені сказали наперед, що я тут робити не буду, бо проти мене будуть усі депутати. Вони ж, у свою чергу, не переймаються інтересами людей. А я допоміг замінити в селі 550 електричних опор. Завдяки цьому й обійшов попередню голову на 156 голосів, – запевняє пан Василь.

Зі слів Василя Чопея, сільські депутати йому не озвучили йому жодної з причин недовіри, просто під час чергової сесії встали і заявили, що хочуть відставки сільського голови, знехтувавши порядком денним.

– До сьогодні у сільській раді не зроблено інвентаризацію, бухгалтерія не хоче працювати, карти земель немає, податки не сплачуються, працівники на роботу запізнюються. Я звертався вже і у КРУ, щоб зробили перевірку, і в прокуратуру. А працівникам сільської ради, які є й депутатами, я оголосив догани. Тому вони ще більше обізлилися на мене та підбурили інших, – каже сільський голова.

Утім найбільш резонансною у цій справі є історія з побиттям секретарки.

– До мене прийшли четверо відвідувачів. Вони чекали секретарку, яка запізнилася на роботу. Я зробив їй зауваження, на яке вона не відреагувала. Відвідувачам запропонував написати акт про спізнення, та вони відмовились. Пані Марина видала їм довідки, а я сказав, що хай вона їх і завіряє, якщо порушує дисципліну. Після цього вона забігла до мене і почала кричати. Я встав із-за комп’ютера і направився забрати печатку. Та вона мені нігтями мало очі не видерла. Тому я притиснув її до стіни, щоб захистити себе. Вона ж усіх обдзвонила, мовляв, я її побив. Все фотографувала, викликала медичну службу, а насправді нічого й не було, – резюмував пан Василь.

Чи може більшість помилятись?

За поясненням ми звернулися й до секретаря Кошелівської сільської ради, тим більше, що наразі саме вона, згідно з законом про місцеве самоврядування виконує функції сільського голови.

– З Василем Чопейом ніхто не хотів працювати. Я в нього була аж третім секретарем (за півроку!). До речі, всіх працівників сільради він звільнив. І тільки наступна сесія поновила людей на роботі. Його цікавило досьє на односельців, доступ до інформації. Саме через це він і балотувався. А виграв вибори тому, що згідно з державною програмою у селі змінили електроопори. Та це не його заслуга. Однак він людям обіцяв, що допомагатиме. Тож дехто повірив. Раніше він працював вчителем, а потім 15 років – ніде. Дуже любить писати скарги, судився навіть з лікарями, які лікували його батька. Усім хоче щось довести, – каже Марина Лемак.

Щодо ситуації з побиттям, то жінка запевняє, що інцидент таки був.

– 1 березня я прийшла на роботу. Дві жінки просили завірити довідки про склад сім’ї. Я їх зробила, але голова не хотів підписувати. Казав їм, що спочатку мають щось підписати в нього. Він взагалі любить збирати всякі там підписи. Та люди відмовилися. Я зайшла до нього, а він – у крик. Раптом встав і почав мене притискати до стіни. Бив кулаками і придавив так, що впала. Я викликала 102, медсестру з амбулаторії. Тиск різко підскочив, мені було погано. Чесно – дуже перелякалась, – стверджує пані Марина.

Секретар переконана, що причиною відставки сільського голови є не що інше, як його ж бездіяльність. Саме через це, зі слів Марини Лемак, більшістю голосів, народні обранці проголосували за те, аби усунути керманича населеним пунктом від виконання обов’язків (за відсторонення Василя Чопея від роботи проголосували 16 із 17 присутніх на сесії депутатів).

У свою чергу, в Хустській районній раді запевнили, що конфлікт у Кошелеві справді є, однак вирішувати його працівники апарату не мають права, робити це повинні або представники громади, або Феміди.

Між іншим, на Хустщині це вже не перший випадок висловлення недовіри сільським очільникам. Раніше подібні інциденти вже були у Стеблівці та в Велятині.

Тож чим саме закінчиться Кошевлівська історія – перевиборами, або поверненням до роботи Василя Чопея, скоріш за все, вирішуватиме суд.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах