34999
22:14 6.032018

Зловмисників, які підірвали центральний офіс ГО «ТУКЗ – КМКС», знайшли та судять

Події 3584

27 лютого відбулася друга за місяць спроба підпалу офісу ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». Хоча востаннє це вже був не підпал, а значний вибух, що завдав серйозних пошкоджень: деякі приміщення центрального офісу організації згоріли вщент.

33333333333

І от 4 березня в ході спільної спецоперації Національної поліції та Служби безпеки України правоохоронці натрапили на слід зловмисників. За словами очільника Нацполіції Сергія Князєва, було затримано трьох осіб, причетних до вибуху в офісі ГО «ТУКЗ – КМКС»: одного – у Черкасах, ще двох – у Кропивницькому. Також установлено можливого керівника згаданих нападів, його пошуки тривають.

У зв’язку з цим губернатор Закарпаття Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті оприлюднив інформацію про те, що виконавці не є членами жодної політичної партії чи громадської організації, для них підпал офісу ГО «ТУКЗ – КМКС» став способом заробітку, а не якоюсь ідеологічною акцією. «Мета провокації була зрозуміла одразу – посварити українців та угорців. З прикрістю мушу констатувати, що серед затриманих є й учасники АТО, котрі пішли на цей ганебний злочин, спокусившись на гроші. Інша справа – організатор, особу якого теж установлено. Це мешканець Придністров’я, котрий одразу після злочину втік додому. За нашою інформацією, він співробітник МГБ (міністерства госбезопасності) Придністров’я. З огляду на статус цієї території зараз він недосяжний для українських правоохоронних і судових органів, однак ні в кого немає жодних сумнівів, що за другим підпалом офісу Товариства угорської культури Закарпаття стоїть ФСБ Росії», – заявив голова Закарпатської ОДА.

Крім того, губернатор розповів, що російські спецслужби намагалися підключити до підпалу місцевих «активістів» і тільки після того, як це не вдалося, задіяли виконавців із інших областей.

Уже через два дні після затримання, тобто 6 березня, в Ужгородському міськрайонному суді провели судове засідання, де ймовірним злочинцям мали обрати запобіжний захід. Прокуратура вимагала для підозрюваних тримання під вартою без призначення застави.

Нагадаємо, що поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 ККУ, тобто умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Стало відомо, що прокуратура перекваліфікувала справу з хуліганства на терористичний акт, а це значно збільшує відповідальність і терміни обмеження волі.

Так, двом підозрюваним суд уже обрав запобіжний захід – вони знаходитимуться під вартою два місяці, з 4 березня по 2 травня.

 «Громадяни Білобородько та Контратенко підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 194 і ч. 2 ст. 258, що вважаються тяжкими та особливо тяжкими. Відтак суд задовольнив вимогу слідчого й обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб без призначення застави», – зазначила суддя під час процесу.

Варто додати, що раніше у Варшаві були затримані двоє громадян Польщі, члени праворадикальної організації «Фаланга», які підозрюються в спробі підпалу 4 лютого. Суд Польщі обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 90 діб.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини