31658
11:15 16.122017

Рівень води в Латориці сьогодні може досягти історичного максимуму 2001 року

Події 1711

Перекрита траса Мукачево-Рогатин, підтоплені понад тисячу га угідь і близко 100 дворогосподарств.

p_196247_1_slidertop2

Унаслідок інтенсивних дощів, що з невеликими перервами йдуть на Закарпатті вже тиждень, вода в основних водних артеріях різко піднялася, область накрила третя паводкова хвиля.

Про це повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

Найбільш загрозлива ситуація склалася в низовині р.Боржава на Іршавщині та Виноградівщині. Вранці між с.Сільце та Вільхівка вода вийшла з берегів і перелилася через трасу «Мукачево – Рогатин». Підтоплено близько 150 метрів дорожнього покриття, автомобільний рух перекритий, об’їзд автотранспорту здійснюється через Іршаву – Довге – Липецьку Поляну та Хуст. У с.Вільхівка підтоплено близько 50 підвалів житлових будинків, однак, оскільки вода в Боржаві продовжує підніматися, під загрозою підтоплення ще близько сотні дворогосподарств. Відучора на місці працюють пересувні насосні станції, для мінімізації подальших підтоплень водники та рятувальники укріплюють дамби мішками з піском.

Нижче за течією Боржава також вийшла на заплаву, підтоплені парникові ділянки в Заріччі й Великих Ком’ятах на Виноградівщині. На лівобережжі В.Ком’ят виникла загроза підтоплення житлових будинків, тому водники спецтехнікою прорили дамбу на правому березі й пустили воду на сільгоспугіддя. Сьогодні об 11.00 дорога «Заріччя – В.Ком’яти» буде перекрита до кінця дня, об’їзд транспорту (в тому числі великовагового) здійснюватиметься через Берегово та Виноградів, а також через Іршаву – Довге – Липецьку Поляну та Хуст.

Загалом по області місцевими стоками підтоплено понад тисячу гектарів сільгоспугідь, на відкачці води працюють 17 насосних станцій.

Станом на 9.30 вода в Латориці не досягає всього 60 см до історичного максимуму катастрофічного паводка 2001 року і все ще продовжує прибувати. До вечора історичний максимум може бути досягнутий. Запас дамби є до 1 метра, тому, сподіваємося, обійдеться без серйозних наслідків. Про надзвичайну ситуацію попереджені наші сусіди в Угорщині та Словаччині, куди прямує паводкова хвиля.

У гірській місцевості області дощ перейшов у сніг, який поступово рухається в низинні райони. Дорожникам дано доручення зробити максимум для забезпечення нормального проїзду через перевали на адміністративній межі Закарпаття.

Починаючи з ночі, температура по всій території області понизиться, на дорогах з’явиться ожеледиця. Опади триватимуть ще кілька годин і припиняться в суботу увечері. Паводкова ситуація знаходиться під постійним контролем органів державної влади, рятувальників та водників.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах