29002
20:09 11.102017

Генпрокурор Юрій Луценко на Закарпатті: «кришування» грального бізнесу, незаконної вирубки лісів та покарання корупціонерів

Події 2144

Сьогодні, 11 жовтня Генеральний прокурор України Юрій Луценко дав прес-конференцію в рамках свого робочого візиту до Закарпаття. Генпрокурор приїхав ще вчора та вже встиг відвідати Тячівську місцеву прокуратуру, керівника якої підозрюють у зловживанні службовим становищем.

IMG_6566

Так, Юрій Луценко розповів, що керівник Тячівської прокуратури вчора був затриманий та доправлений до Ужгорода. Причиною такого рішення стало «кришування» ним незаконного грального бізнесу та покривання незаконної вирубки лісу.

«Те що в 10-титисячному місті відкрито функціонують 200 гральних апаратів вже дає повну картину ситуації. Зараз проводяться слідчі дії та службове розслідування щодо заступників тячівського прокурора», – додав Юрій Луценко.

Під час перебування в Ужгороді генпрокурор вручив державні та відомчі нагороди до Дня юриста. Ними Президент відзначив працівників Закарпатської обласної прокуратури.

«Я зі свого боку зробив все те, що обіцяв прокурорам – жоден з них може не боятися іти проти будь-якого кримінального правопорушника з будь-якої установи, будь-якої партійності та з будь-якими зв’язками. Прокурори забезпечені серйозною заробітною платою, яка в сільській місцевості є однією з найбільших серед держслужбовців. З іншого боку, якщо прокурор на своїй території не бачить нелегальних ігрових автоматів, вирубки лісу, видобутку копалин буде зніматися зі своєї посади. Це моя принципова позиція!», – наголосив Юрій Луценко.

IMG_6575

Генпрокурор також висловив свою позицію щодо розгляду корупційних справ заступника Ужгородського міського голови Іштвана Цапа та міського голови міста Чоп Валерія Самардака. Обидві ці справи наразі розглядаються в суді.

«На скільки я бачу, обвинувачені не дуже поспішають в суд, вони по черзі хворіють, по черзі зникають адвокати – раз в місяць хтось не приходить. Я не можу критикувати дії суддів, хіба можу порадити – суддя має бути головним в процесі. Він має нав’язувати обом сторонам процесу правила спільної швидкої поведінки для встановлення істини. Будь-які очевидні спроби затягнути слідство мають присікатися і це стосується більшості справ в Україні. Кожен хабар – це ракова клітина, що з’їдає країну», – констатував Юрій Луценко.

Протягом останнього року в Україні зафіксовано понад 7 тисяч корупційних дій, з них 4200 справ знаходять в судах. На жаль, конкретних рішень судів про засудження шляхом позбавлення волі є лише десятки.

Зокрема, генпрокурор розповів, що є плани щодо викриття інших резонансних справ, але це не кінець того, що має зробити правоохоронна система Закарпаття.

Юрій Луценко висловився щодо функціонування грального бізнесу: «Кожен гральний заклад, який має агентську угоду з ліцензованою компанією може працювати без проблем. Всі інші поза законом. Всі хто хоче займатися гральним бізнесом – прошу до ліцензії, всі хто без ліцензії – чекайте прокурора. Я не проти такого виду бізнесу, але, будь-ласка, ліцензія, податки та офіційні звіти мінфіну, іншого допустити неможна».

Також, під час брифінгу підняли питання безкарного руйнування пам’яток архітектури міста Ужгород.

«Щодо двох відомих мені інцидентів з історичними пам’ятками відновлені кримінальні впровадження та замовлені експертизи. Хоча реальність постає такою, що державна експертиза Міністерства юстиції має величезну чергу і нам обіцяють розпочати експертизу в першому кварталі 2018 року. Я не можу впливати на швидкість та якість експертизи», – зауважив генпрокурор.

Юрій Луценко зокрема наголосив на важливості збільшення суддівського штату та експертів. Яскравим прикладом цього є те, що на всю Західну Україну є один експерт з незаконної рубки лісу. «Чому їх не можна мати 10 для мне загадка!», – додав генпрокурор.

Разом з тим Юрій Луценко запевняє, що на Закарпатті значно зменшилася кількість нелегальних лісопилок, адже більшість перейшла у легальну площину. Сприяє цьому і програма Угорщини щодо кредитування етнічних угорців, що проживають на території Закарпаття, адже вони розгортають переробку лісу – це є позитивним моментом.

Генпрокурор зачепив й таке актуальне питання для Закарпаття як нещодавно прийнятий закон «Про освіту»: «Не володіючи державною мовою бути успішним в Україні неможливо. Тому коли держава пропонує угорській нацменшині вчити українську мову – це правильно. Тут з’являється інше питання, як швидко ви готові забезпечити виконання вимог закону. Чи готові угорськомовні вчителі викладати українською? Підозрюю що ні. А Міністерство освіти і науки України готове фінансувати такі навчання? Я категорично підтримую необхідність вивчення української мови у всіх освітніх закладах, хоч при цьому потрібно подбати, щоб це було реальністю».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах