27670
14:07 9.092017

На Рахівщині через сказ собаки встановлено 2-місячний карантин

Події 1855

21317548_1667111083309509_6256294059406273117_nУ селі Кваси на сказ захворіла безпритульна тварина. Здійснюються заходи щодо ліквідації захворювання

У зв’язку із ускладненням епізоотичної ситуації, 7 вересня проведено чергове засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рахівській районній державній адміністрації.

На порядку денному розглянули питання накладання карантинних обмежень та проведення заходів з ліквідації захворювання сказом собаки в с. Кваси. Встановлено, що в населеному пункті Кваси, захворіла безпритульна собака, яка контактувала з джерелом збудника сказу – ймовірно з лисицею. Це стало відомо зі слів мешканця с. Кваси, який підібрав хвору тварину.

29 серпня господар доставив собаку для лікування до ветеринарної клініки,,ОЛВЕТ” м. Івано-Франківськ, де та загинула. Комісією отримано звіт про результати дослідження патологічного матеріалу № 001363 п.м./17 від 05.09.2017 р. про підтвердження лабораторного діагнозу на сказ загиблого собаки.

На даний час ветеринарними спеціалістами району проведено першочергові протиепізоотичні заходи щодо ліквідації даного захворювання (вимушена вакцинація тварин в господарстві та дезинфекція місця утримання). Працівниками Рахівської районної філії Державна установа, Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України проведено першочергові протиепідемічні заходи, а саме: спільно з ветеринарними спеціалістами встановлено контактних осіб — 4 чоловік, троє з яких (господарка, її чоловік та дочка) отримують антирабічну вакцинацію в м. Івано-Франківськ, а ветлікаря, який попередньо оглядав тварину у селі вакцинація проведена в Рахівській районній лікарні.

За підсумками засідання вирішено встановити інфіковану зону – дворогосподарства у якому утримувалася хвора собака в с. Кваси та прилеглі до нього території. Затверджено план комплексних заходів щодо ліквідації захворювання сказом собаки в с. Кваси. Карантинні обмеження щодо сказу собаки зняти через два місяці з дня останнього випадку захворювання або падежу тварин на сказ і виконання заходів, передбачених планом та інструкцією про заходи щодо боротьби зі сказом тварин, а також організувати зниження чисельності червоних лисиць на територіях, прилеглих до села Кваси та мисливських угідь, інформує відділ агропромислового розвитку Рахівської РДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах