24587
19:54 29.062017

В Угорщині обговорили протипаводковий захист басейну р.Тиса

Події 2736

26-28 червня в м.Солнок, Угорщина, в рамках впровадження проекту JOINTISZA «Посилення співробітництва між плануванням управління річковим басейном і попередженням паводкового ризику задля покращення стану водних ресурсів басейну р.Тиса» відбулося засідання Наглядового комітету та семінар-тренінг «Підготовка експертів з планування», в якому взяла участь делегація БУВР Тиси в якості Асоційованого партнера проекту.

viber-image_1-1024x768

Під час засідання Наглядового комітету розглядалися досягнуті результати впровадження проекту, підготовка звітних документів та планування заходів проекту.

На семінарі-тренінгу були представлені основи ефективного залучення громадськості до процесу прийняття рішень у сфері водного господарства, методологія, інструменти та засоби, проводилися навчальні вправи.

Цільову аудиторію семінару склали експерти з п’яти країн тисайського басейну, які в майбутньому будуть реалізовувати інтегрований План управління басейном р.Тиса і будуть займатися залученням зацікавлених сторін до цього процесу, як цього вимагають директиви Європейського Союзу у сфері водної політики.

viber-image2-1024x768

Довідково.

Проект JOINTISZA «Посилення співробітництва між плануванням управління річковим басейном і попередженням паводкового ризику задля покращення стану водних ресурсів басейну р.Тиса» стартував у січні 2017 року. До впровадження проекту залучені 5 країн Тисайського басейну, 17 партнерських організацій, з яких Україну представляють як Асоційовані партнери Державне Агентство водних ресурсів України і Басейнове управління водних ресурсів р.Тиса.

Проект фокусується на взаємодії двох ключових аспектів – управління річковим басейном і протипаводковий захист, беручи до уваги відповідні зацікавлені організації, які відіграють основну роль у процесі планування управління річковим басейном Тиси. Головна мета проекту – покращити надалі інтеграцію заходів з управління водним господарством і попередження паводкового ризику в наступному циклі Плану управління річковим басейном, згідно відповідного законодавства ЄС. Проект втілюється спільними зусиллями п’яти країн (Україна, Словаччина, Угорщина, Румунія, Сербія), що поділяють басейн р.Тиса. Основним результатом проекту буде спільний транснаціональний стратегічний документ, в якому будуть окреслені заходи для посилення гармонізації відповідних національних відносин, в результаті чого буде розроблено оновлений Інтегрований План управління басейном р.Тиса.

Тривалість проекту – 30 місяців, до 1 липня 2019 року.

Проект фінансується Європейським Союзом.

Проект JOINTISZA

(розроблений Робочою групою з питань Тиси МКЗД з іншими організаціями

для розробки 2-го 6-річного Плану управління басейном р.Тиса згідно ВРД)

Назва проекту – Посилення співробітництва між плануванням управління річковим басейном і попередженням паводкового ризику задля покращення стану водних ресурсів басейну р.Тиса.

Тривалість – 30 міс.

Бюджет проекту – 2 051 тис. Євро.

Головний Аплікант – Головне управління водного господарства, Будапешт, Угорщина.

Пріоритет програми – посилення транснаціонального управління водним господарством і попередження паводкового ризику.

Резюме проекту – надмірне використання, зміна водного режиму, забруднення і зростання паводкових подій, підсилене негативним впливом кліматичних змін потребує гармонізованих, інтегрованих заходів від країн, що поділяють річковий басейн. Проект буде фокусуватися на взаємодії двох ключових аспектів, управління річковим басейном і протипаводкового захисту, беручи до уваги відповідні зацікавлені організації, які відіграють основну роль у процесі планування управління річковим басейном Тиси. Головна мета проекту – покращити надалі інтеграцію заходів з управління водним господарством і попередження паводкового ризику в наступному циклі Плану управління річковим басейном, згідно відповідного законодавства ЄС. Проект буде втілюватися спільними зусиллями п’яти країн (Україна, Словаччина, Угорщина, Румунія, Сербія), що поділяють басейн р.Тиса. Основним результатом проекту буде спільний транснаціональний стратегічний документ, в якому будуть окреслені заходи для посилення гармонізації відповідних національних відносин, в результаті чого буде розроблено оновлений Інтегрований План управління басейном р.Тиса.

Партнери проекту – ЄС (10): Словаччина – 2 організації, Румунія – 3, Угорщина – 4, Австрія – 1.

Не-ЄС (2): Сербія – 2.

Асоційовані партнери (5) (без бюджету): Австрія – 1, Угорщина – 1, Сербія – 1, Україна -2 (БУВР Тиси, контакт.особа Ребрик С.), (Держводагентство, контакт.особа Боєва О.).

Головна мета проекту – укріпити підходи і співпрацю між відповідними діячами процесу управління річковим басейном, особливо діячами з протипаводкового захисту для покращення стану водних ресурсів басейну. Згідно ініціативи Дунайської Транснаціональної програми, результатів 1-го Інтегрованого Плану  управління басейном р.Тиса (ІПУБТ), а також мети Робочої Групи з питань Тиси МКЗД, мета проекту – посилити діалог між секторами, що займаються управлінням якістю води. Це також означає покращене інтегрування заходів з протипаводкового захисту в оновлений ІПУБТ. Проект зробить сильний наголос на залученні зацікавлених організацій з використанням корисних практик колишнього проекту SEE FLODDRISK, і як навчальної взаємодії, впровадження методу планування спільного бачення. Робочі пакети проекту повністю відповідають документам водної політики ЄС, в основному Водній Рамковій і Паводковій Директивам, включаючи основні елементи Плану управління річковим басейном.

Результати проекту:

1)      Проект розробляє навчальну платформу як сприяти кращому залученню зацікавлених організацій в процес управління річковим басейном, використовуючи метод планування спільного бачення. Проект розробляє базу даних, яка стане навчальним інструментом як гармонізувати дані в розподіленому річковому басейні. Пілотні заходи послужать для передачі знань в спеціальних областях, таких як гідрологічне управління містами та вплив кліматичних змін і посух на басейн р.Тиса.

2)      Основним результатом проекту є один спільний транскордонний оновлений план управління річковим басейном, який буде підготовлено із залученням п’яти країн басейну р.Тиса. Стратегічний документ буде включати Спільну Програму Заходів для досягнення доброго статусу вод в басейні р.Тиса.

3)      В рамках проекту вже існуюча база даних ГІС МКЗД буде далі розширена відповідною інформацією басейну р.Тиса і даними, що будуть використані під час розробки оновленого ІПУБТ. Цей інструмент і його інформаційна база можуть бути використані в майбутньому країнами.

4)      В рамках проекту два пілотні заходи будуть розроблені. Одна пілотна діяльність щодо гідрологічного управління містами сфокусується на розробці інструменту спеціального знання підтримки рішень, який буде процес-орієнтованим і можливим для транснаціонального використання. Другий пілотний захід дослідить проблеми пов’язані з посухами з точки зору кліматичних змін і розробить пропозиції для плану управління річковим басейном.

Цільові групи: Цей проект адресований чотирьом цільовим групам. Перша цільова група – національні органи водного управління, які можуть використати результати проекту як основу для оновлення національних стратегій управління водним господарством і протипаводкового захисту, також для зустрічей транскордонних Водних Комісій, заснованих на спільно узгоджених досягненнях. Друга група складається з представників водогосподарських дослідницьких інститутів, які можуть вибудувати результати в нових дослідницьких областях даючи можливість для передачі знань в новий проект або іншим дослідницьким інститутам поза Дунайським басейном або в іншому місці. Третю групу складають міжнародні організації, які можуть застосувати результати в своїй роботі. Четвертою групою є різні зацікавлені організації, такі як муніципалітети, фермери і місцеві управлінці, які можуть безпосередньо застосовувати досягнення проекту в своєму щоденному житті. Функціонування і оновлення веб-сайту проекту є обов’язковим, він буде встановленим і забезпечить постійну інформацію щодо результатів як «довідкова» служба.

Робочі пакети:

РП 1 – Управління проектом

РП 2 – Комунікаційна діяльність

РП 3 – Основні характеристики басейну – поверхневі води

РП4 – Кількісні питання водних ресурсів

РП5 – Управління паводками

РП6 – Синтез

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах