22016
16:50 7.052017

Солдати-строковики до участі в АТО не залучаються, - військовий комісар Закарпаття

Події 3408

На Закарпатті триває весняний призов на строкову службу. Молодих людей, віком від 20 до 27 років запрошують до військових комісаріатів для проходження призовної комісії та професійно-психологічного відбору. Проте виконувати свій військовий обов’язок поспішають далеко не всі.

unnamed (6)

Про особливості ходу призовної кампанії на Закарпатті розповів військовий комісар Закарпатського обласного військового комісаріату полковник Богдан Череміський.

– Наразі відбір молодих людей призовного віку та їх відправки до навчальних центрів у нас ідуть за графіком. У кожному районі області працюють досвідчені офіцери, завдання яких показати призовникам, що в сучасній армії для них немає нічого страшного – «дідівщини», бойових дій чи чогось подібного, – зазначив він. – Проте, не зважаючи на наші старання, не у всіх районах призов проходить гладко. Чимало юнаків вимушені їхати за кордон на заробітки, аби прогодувати свої сім’ї. Ще однією проблемою є доволі велика кількість так званих «ухилістів». Думаю, це передусім зумовлено недостатньо суворою відповідальністю за ухилення від служби. Коли людина відчуває безкарність своїх дій, у неї з’являються інші пріоритети.

За словами військового комісара, доволі серйозною проблемою є поширення чуток про залучення солдат-строковиків до антитерористичної операції. Зустрічаються випадки, коли юнаки, повернувшись зі строкової служби, показували посвідчення учасника бойових дій.

– Тут змушений ще раз нагадати – ті, хто проходить строкову військову службу, до території проведення АТО не відправляються і бойових завдань не виконують, – підкреслив Богдан Череміський. – Так, мали місце випадки, коли військовослужбовці строкової військової служби отримували статус учасника бойових дій в ході проведення антитерористичної операції. Але в більшості випадків ці військовослужбовці проходили строкову військову службу у військових частинах Національній гвардії України, що дислокувались на території Луганської та Донецької областей. Майже у всіх випадках це військовослужбовці, які призивались на строкову військову службу у 2013 році до початку конфлікту на сході України. Вони хоч і отримали статус учасника бойових дій, але безпосередньої участі у виконанні бойових завдань не брали та на передову лінію зіткнення не залучались.

Така категоричність щодо участі строковиків у АТО зумовлена дією рішення РНБО від 28.08.2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності» введеного в дію Указом Президента України від 24.09.2014 року №744. Відповідно до нього військовослужбовці строкової служби не залучаються до виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

На даний момент випадків примусового залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань у зоні проведення антитерористичної операції без їхньої згоди (укладення контракту з Збройними Силами України) не зафіксовано.

Група по роботі з особовим складом та громадськістю
Закарпатського обласного військового комісаріату

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини