20120
19:00 23.032017

Олег Воєводін: підступні плани агресора долаємо правовими методами

Події 2074

фотоХто прагне розхитати ситуацію в Закарпатській області, як українська спецслужба запобігає антиконституційній діяльності, чи насправді регіону загрожує сепаратизм і хто за ним стоїть, про резонансні викриття та пріоритетні завдання – напередодні 25-ї річниці Служби безпеки України говоримо з начальником її регіонального Управління Олегом Воєводіним.

– Олеже Володимировичу, наскільки області загрожує сепаратизм?

* Нещодавно область відвідав з робочим візитом Голова Служби безпеки України Василь Грицак. Спілкуючись із журналістами, він наголосив, що СБУ ретельно відстежує оперативну обстановку і зараз немає підстав бити на сполох. Очільник української спецслужби також відзначив, що Закарпаття –ласий шматок для багатьох країн, тому ефективно викорінювати будь-які спроби розхитати ситуацію – наше головне завдання.

– І що вже було зроблено, маєте результати?

– Об’єктивно, потенційна загроза сепаратизму в області здебільшого існує через вплив зовнішніх сил. Наприклад, торік ми задокументували діяльність агентурної мережі спецслужб Російської Федерації, куратори якої у Москві вербували місцевих заробітчан, відпрацьовували їм завдання, зокрема, проводити акції протесту під гаслами «автономізації» Закарпаття. Ми встановили замовника нестабільності в нашій області – громадянина РФ, який має відношення до російських спецслужб. Слідчі Управління розпочали кримінальні провадження за статтями 109, 110, 110-2 і 111 Кримінального кодексу України. Зараз готуємося скерувати матеріали в суд – для заочного засудження громадянина РФ.

– Російський вплив не завжди очевидний для пересічних громадян?

* Так. Фіксуємо зусилля країни-агресора зашкодити національній безпеці України різними способами, зокрема і через інформаційну сферу. Якщо пам’ятаєте, наприкінці минулого року в Інтернеті з’являлися повідомлення про нібито наміри автономізації Закарпатської області. Звісно, це були продуковані кремлівськими пропагандистами фейки. І мене тішить, що наших мудрих і свідомих краян, на яких розраховувалася така «новина», справедливо обурили сфальшовані повідомлення. Деякі мешканці зверталися до нашого Управління з проханням заблокувати сайти, що поширили цю інформацію. До слова, регіональні Інтернет ресурси не опублікували цю нісенітницю. Її підхопили лише фейкові, завуальовані під ніби «місцеві» сайти. Встановлено, що ці ресурси адмініструються з Росії. Отож, протидіємо планам агресора, нейтралізуємо його спроби розхитати ситуацію в регіоні й за допомогою громадськості.

* Розкажіть, будь ласка, про російські «плани» стосовно дестабілізації обстановки в Закарпатській області. Після їхнього оприлюднення у ЗМІ розпочалася дискусія про реальність втілення таких планів…

– Служба безпеки України раніше вже робила заяви стосовно цих документів, особливо в частині, що стосуються Закарпатської області. Так, «плани» стосовно нашого регіону – співвідносні з матеріалами, які співробітники нашого Управління вилучали під час обшуків. Ці документи – доказова база в кримінальних провадженнях про сепаратизм. Сценарій, подібний до кримських подій, агресор планував втілити в Закарпатській області в 2014 році. Служба безпеки України вчасно запобігла цим спробам.

* Тобто для Управління СБУ в Закарпатській області 2014 рік був гострим стосовно загрози сепаратизму?

– Саме так. Тоді ж наші співробітники попередили чергову спробу проголошення в області «республіки Підкарпатська Русь». Була розпочата низка кримінальних проваджень за злочини проти основ національної безпеки України. Замовники та виконавці нам відомі. Один із фігурантів цих проваджень – так званий прем’єр-міністр фейкової республіки, який тривалий час переховується в РФ. Наші слідчі влітку 2016 року скерували справу стосовно цього громадянина України до суду – для заочного засудження. Головне – викрито основні напрямки деструктивної діяльності фігуранта і антиукраїнських сил, що підтримують його.

Маємо ще одну справу, яку днями скерували до суду для заочного засудження громадянина України, котрий уже притягався до кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки. Він тривалий час також переховується від слідства в РФ і звідти пропагує ідеї від’єднання області, публічно виступає від імені «народної армії» за створення фейкової республіки.

Загалом впродовж 2014-го – початку 2017 року слідчим відділом Управління внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 28 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України. 10 кримінальних проваджень цієї категорії скеровані до суду, у шести з них законної сили набули рішення судів.

– Як іще можна боротися з деструктивною діяльністю агресора?

* Тримати руку на пульсі та запобігати можливим загрозам, викривати діяльність на шкоду Україні відповідно до чинного законодавства. Бо ми правова держава. Наприклад, днями наші співробітники викрили вихідця з Луганщини та місцевого мешканця, які налагодили ретрансляцію російських телеканалів через нелегальний сервіс. Ми вилучили у зловмисників спеціальне телекомунікаційне обладнання: комп’ютерну техніку, програмне забезпечення, мережеві комутатори, картки доступу до ТV-пакетів, програматори, ресивери, засоби радіозв’язку та серверне обладнання. Розпочато кримінальне провадження, розслідування триває.

– А в чому полягає суть офіційних застережень, які Управління періодично оголошує місцевим мешканцям?

* Основний метод нашої роботи – випередження будь-яких загроз, попередження вчинення злочину. Впродовж 2016-го – початку 2017 року Управління оголосило понад 40 офіційних застережень місцевим мешканцям.

Така робота проводиться для запобігання злочинам проти основ національної безпеки України, або сепаратизму, як кажуть у народі. Межа між намірами та вчиненням злочину – дуже тонка. За своєю суттю офіційне застереження – превентивний захід. Ефективність такої роботи дуже висока. Можемо констатувати, що більшість застережених нами осіб у подальшому не вчиняли таких злочинів.

– Оголошене СБУ попередження за «русинський триколор», вивішений 31 грудня 2016-го на флагштоці біля Закарпатської облдержадміністрації, та прапори національних меншин на державних установах – поясните різницю?

* У місцях компактного проживання національних меншин на державних установах поряд із Державним прапором України використовується національна символіка. Це не прапори іноземних держав. Її розміщення в місцях компактного проживання нацменшин визначене статтею 6 Закону «Про національні меншини України» та статтею 4 «Декларації прав національностей України». Ці норми гарантують громадянам України право використовувати свою національну символіку.

Стосовно встановлення «русинського триколору». Так, ми оголосили офіційне застереження та попередили місцевого мешканця, який і влаштував цю провокацію, про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки. Наскільки мені відомо, прапор Карпатської України був синьо-жовтим. Вивішування триколірного полотна було розраховано на провокування конфліктної ситуації. Ми чітко розрізняємо поняття самоідентифікації національних меншин та спекуляції чутливими для області темами. Тому вживаємо усіх заходів для попередження дестабілізації обстановки.

– Що загрозливого виявило Управління напередодні запланованої акції власників авто на іноземній реєстрації?

* Наші співробітники встановили місцевого мешканця, який через соцмережі закликав вийти на акцію зі зброєю та захоплювати адмінбудівлі. Провокатору було оголошено про підозру у вчиненні злочину за ч.2 ст.109 Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт стосовно нього скерований до суду.

* Деякі Інтернет видання повідомили, що Управління нібито відкрило справу на одного з організаторів акції так званих пересічників.

* Ні. Одному з організаторів акції ми оголосили офіційне застереження. Суть цієї процедури я вже пояснив.

* Тобто СБУ не перешкоджала проведенню масового заходу…

– Громадяни мають право на мирні зібрання. Ми, маючи відповідну інформацію, лише попередили можливі провокації. Завдяки превентивній роботі СБУ та інших правоохоронних органів акція власників авто пройшла мирно та без порушень законодавства.

* Торік в Україні були затверджені рівні терористичних загроз в регіонах. У нашій області був введений «СИНІЙ» рівень. Як це позначилося на роботі Вашого відомства?

* Дійсно, в нашій області, як і в інших, за комплексною оцінкою був визначений рівень потенційної загрози. Це міжнародна практика. Закарпаття –

прикордонна область, це багатонаціональний край, тут наявні кордони з чотирма європейськими державами. В нинішніх реаліях безпека кожного громадянина, державних кордонів – набуває особливого значення. Стосовно нашої роботи: посилилися заходи безпеки. Спільно з колегами з інших правоохоронних органів постійно проводимо навчання, надаємо рекомендації керівникам установ та організацій, цілодобово діють наші телефони гарячої лінії. Ретельно перевіряємо отриману інформацію та відповідно реагуємо. Проводимо антитерористичні навчання, умови яких максимально наближені до реальних. Цього вимагає від нас сьогодення.

* Які ще завдання бачите для Управління саме в Закарпатській області?

* Із поточних питань, звісно, це боротьба з корупцією та хабарництвом. До прикладу, з 2016 року і до сьогодні за нашими матеріалами викрито та затримано «на гарячому» 30 посадовців, у тому числі контролюючих, правоохоронних та органів місцевого самоврядування. Набрали законної сили і вироки судів у деяких провадженнях. Взагалі, роботу з викриття корупціонерів і хабарників ведемо системно. Її показники динамічні.

* Які ще результати роботи Управління можете навести?

– Трохи статистики. За останні три роки за матеріалами нашого Управління до державного бюджету було повернуто понад 7 млн гривень, попереджено заподіяння економічних збитків державі на суму 14,6 млн гривень. В межах компетенції реагуємо на протиправну діяльність в лісовій галузі – одній з пріоритетних для Закарпаття. Торік за нашими матеріалами органи поліції та прокуратури зареєстрували 6 кримінальних проваджень за незаконні вирубки. Окрім того, ми викрили схему легалізації 3,2 тис. кубометрів незаконно вирубаної деревини вартістю 2 млн гривень з використанням підроблених сертифікатів про походження лісоматеріалів. До оборудок була причетна низка підприємців. Трьом особам оголошено підозри, матеріали скеровані до суду.

У 2016 році СБУ ініціювала через Мінекономрозвитку України застосування до одного з експортерів деревини індивідуального режиму ліцензування зовнішньоекономічної діяльності. Ця спецсанкція була застосована до підприємства через експорт 800 кубометрів деревини за документами, що не підтверджували її законне походження.

Ще актуальні для нас теми – перекриття каналів контрабанди зброї та боєприпасів, протидія наркотрафікам, каналам нелегальної міграції, розшукуємо осіб, які перебувають у міжнародному розшуку. До речі, наприкінці минулого року ми викрили громадянина Туреччини, який на своїй батьківщині розшукувався за участь в терористичній організації. Наші співробітники спільно з прикордонниками передали іноземця турецьким правоохоронцям.

– Цікава інформація. Чому не повідомляли про це раніше?

* Не завжди можемо усім поділитися з громадськістю. Інколи працюємо тихо – без зайвої уваги. Вважаю, що перш за все люди мають відчувати спокій і стабільність. Ми робимо для цього все можливе.

– Майже три роки триває Антитерористична операція і співробітники Служби беруть у ній участь. Які завдання вони виконують?

* Із перших днів запровадження Антитерористичної операції співробітники Служби безпеки України виконують свій військовий обов’язок на Сході

України. На сьогодні третина наших військовослужбовців брали та продовжують брати участь в АТО. Завдання специфічні – здебільшого це викриття терористів та їхніх поплічників, виявлення схронів зі зброєю тощо.

– При Управлінні запрацювала Громадська рада. Це ще один крок до відкритості відомства?

* Я би сказав, що це нова форма діалогу. До складу Громадської ради при нашому Управлінні увійшли науковці, фахівці та експерти у різних галузях, представники громадських організацій. Таким чином, посилюємо двосторонній зв’язок із широким колом громадськості, напрацьовуємо пропозиції з питань, що стосуються компетенції Служби безпеки України.

* На тлі реформування правоохоронної системи Служба безпеки України видається сталою у цьому аспекті.

* Насправді Служба безпеки України кардинально змінилася за останні три роки. Значно посилено підрозділи контррозвідки, інформаційної безпеки. Крок за кроком ми наближаємося до найкращих європейських практик спецслужб. Особливо в питаннях демократичного контролю за діяльністю Служби. Водночас за цей час накопичено унікальний досвід протидії агресору у гібридній війні, який надзвичайно цікавий для наших зарубіжних партнерів.

* Цьогоріч Служба безпеки України відзначає 25 років. Що скажете про Ваш колектив, що побажаєте?

– Сьогодні у нелегкі для держави часи – бачу, що рівень патріотизму наших співробітників відчутно зріс. Пишаюся, що більшість наших військовослужбовців пройшли бойове хрещення в АТО. Військовий та громадянський обов’язки для них – не просто гучні слова. Напередодні 25-ї річниці вітаю весь колектив, наших ветеранів, усіх, хто вірою і правдою служить, залишається вірним військовій Присязі, захищає східні кордони України від агресора. Бажаю, аби з повсякденного ужитку українців назавжди зникли слова «війна» і «тероризм». Вірю, що спільними зусиллями Закарпаття і надалі залишатиметься безпечною, мирною, толерантною областю України.

Розмовляла Людмила Мазур

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини