1430
17:52 28.042016

Олег Воєводін: СБУ веде системну боротьбу з незаконною вирубкою лісу

Події 2305

фотоОстаннім часом чи не щодня з’являються повідомлення про незаконні вирубки лісу, нелегальне вивезення деревини за кордон, зловживання чиновників, яким держава ввірила функції контролю у цій галузі тощо. 

Для регіону, що час від часу потерпає від паводків, проблеми захисту лісів – тема чутлива.  Про ситуацію з незаконною вирубкою лісу, як органи держбезпеки протидіють зловживанням у цій сфері та про інші не менш важливі для регіону питання національної безпеки – говоримо із начальником Управління СБУ в Закарпатській області Олегом Воєводіним.  

 

– Олеже Володимировичу, як Ви оцінюєте ситуацію з незаконною вирубкою лісу в краю? 

– Ми відслідковуємо факти незаконної вирубки деревини, реагуємо на них адекватно. Хоча, ніде правди діти, в області вони поширені. Нерідко цій незаконній діяльності сприяють посадовці різних рівнів. І наше відомство систематично їм протидіє.

– Як саме?

– Буквально учора за нашими матеріалами військова прокуратура оголосила підозру керівникам одного з відділів прикордонного загону, які сприяли незаконній вирубці лісу вздовж українсько-словацького кордону. За попередніми підрахунками, державі завдано збитків більш, ніж на 20 мільйонів гривень. Нещодавно викрили районного начальника поліції й працівника лісогосподарського підприємства області, які за хабарі дозволяли незаконні порубки.

Якщо говорити про буденну роботу, то досліджуємо причетність посадовців до продажу деревини, привласнення державних коштів, підробку документів. Фіксуємо більш витончені незаконні оборудки у лісовій галузі. Маємо й інші напрацювання, але поки що вони не підлягають розголошенню.

– До слова, одна із топ-новин, – ситуація навколо вагонів із лісоматеріалом, що перебували на залізничному митному посту «Чоп».

– Дійсно, наші співробітники спільно з фахівцями Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства виїжджали до Чопа для перевірки повідомлення про можливий злочин. Оскільки вагони з лісом перебували в межах відповідальності митниці, ми додатково поінформували фіскальну службу та ініціювали розгляд цього питання у прокуратурі за участі всіх правоохоронних органів краю.

– Деякі представники громадськості закидали звинувачення на адресу Управління у нібито відмові відкрити кримінальне провадження стосовно цього факту…

– Хочу, щоб краяни чітко розуміли: наше відомство відпрацьовує усі питання, які можуть становити загрозу національній безпеці та зашкодити державним інтересам. Але є різниця між такими поняттями як компетенція та підслідність, що чітко визначені чинним законодавством. Розгляд ситуації навколо вагонів із лісом і встановлення можливо пов’язаних із цим незаконних вирубок деревини, належить до підслідності Національної поліції. Оскільки цей потяг перебував у зоні митного контролю – ініціювати експертизу, відкривати кримінальні провадження тощо – прерогатива Державної фіскальної служби. Ми в межах своїх повноважень готові надавати допомогу слідству.

– Днями окремі активісти мали намір влаштувати мітинг біля будівлі Управління, начебто через бездіяльність органу…

– Я зустрічався з представниками громадськості, однак не почув жодних конструктивних питань, зауважень, пропозицій чи звернень.

Україна – демократична держава, де кожному громадянинові гарантується право на вільне вираження своїх думок і поглядів. Служба безпеки, в тому числі покликана захищати права та свободи громадян. Це наші функції, визначені Законом.

Наголошую: ми готові до діалогу з кожним громадянином, навіть із колишніми фігурантами наших кримінальних проваджень. Якщо вони вважають за необхідне публічно зустрітися – будь ласка. Але все має відбуватися конструктивно. Інакше подібні зустрічі більше схожі на провокації.

­­– Одна із «гарячих» тем, яку також жваво обговорювали краяни, – рішення Закарпатської обласної ради, прийняте 5 квітня ц.р. Ви уже озвучували офіційну позицію відомства з цього питання. Можливо, з’явилися нові обставини?

– Як вже зазначалося: текст цього рішення не містить закликів до зміни меж території або державного кордону чи порушення порядку, встановленого Конституцією, а також публічних закликів чи матеріалів із закликами до вчинення таких дій, визначених статтею 110 Кримінального Кодексу України. Але ми продовжуємо перевіряти обставини, які сприяли прийняттю цього документу. Зокрема, у нас є кримінальне провадження, відкрите ще у 2014 році за статтею 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. В його рамках ми допитуємо усіх, хто мав стосунок до підготовки рішення та досліджуємо, чи не впливали на цей процес певні зовнішні сили.

Чи є сьогодні прояви сепаратизму? Як би ви оцінили ситуацію?

–Ми  постійно контролюємо обстановку в області. Працюємо більше на випередження, аби не допустити злочинів проти основ національної безпеки. З початку цього року ми оголосили 15 офіційних застережень громадянам України, дії яких могли зашкодити інтересам держави.

Час від часу в засобах масової інформації під гучними заголовками з’являється інформація про прапори іноземних країн на державних установах краю. Що скажете на це?

–  Закарпаття – багатонаціональний край. У місцях компактного проживання національних меншин на державних установах поряд із Державним прапором України використовується національна символіка. Її розміщення в місцях компактного проживання національних меншин визначене статтею 6  Закону «Про національні меншини України» та статтею 4 «Декларації прав  національностей України». Ці норми гарантують громадянам України право використовувати свою національну символіку. Але ми слідкуємо і за цим процесом, щоб попередити зловживання й не допустити провокацій.

– Тобто Ви відслідковуєте ситуацію в краї загалом…

– Саме так. Просто не завжди можемо поділитися здобутою інформацією. Або видати на загал тему нашого зацікавлення. Тому прошу краян із розумінням ставитися до цього. Навмисно ми нічого не приховуємо.

 

Спілкувалася Людмила Мазур

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Вокалісти Академії культури і мистецтв виступали у храмі в Угорщині
09:17
Всі новини