142
08:46 1.042016

На Тячівщині непритомного чоловіка поховали у погребі. ФОТО

Події 2085

Випадок, який трапився 11 березня на Тячівщині вражає своєю жорстокістю. І тут мимоволі запитуєш себе: яким треба бути звіром в душі, щоби так цинічно позбавити життя ні в чому не винну людину. І зробили це не чужі люди, а ті, хто знав потерпілого з самого дитинства.

Photo-0638

Житель с. Руське Поле Тячівського району 35-річний Юрій був з багатодітної сім’ї, яка завжди жила дружно. Його рідні любили й поважали, бо мав добру вдачу. І хоча раніше хлопець міг зазирнути у чарку, але згодом твердо вирішив зав’язати з алкогольною пристрастю. Вечірньої пори в п’ятницю Юрія викликали з будинку. Рідня спочатку подумала, що він десь на вулиці й за хвильку зайде в кімнату дивитися телевізор. Однак молодий чоловік загадково зник. Після того його більше ніхто не бачив.

– Мати розповіла мені, що ввечері Юркові подзвонили, – розповідає «Карпатському об’єктиву» брат потерпілого Ярослав. – Після цього він пішов з дому, був повністю тверезий. Пройшло хвилин двадцять, і мама стала хвилюватися, не знаючи куди її син подівся, бо він нікого навіть не попередив. Спочатку подумала, що Юра відлучися на хвильку, але його ніде не знайшла. Тоді мати подзвонила до сестри, але та відповіла, що брат до неї не приходив. Зателефонували Юрі на мобілку, але телефон не відповідав, а пізніше навіть зник зв’язок. Мати не на жарт стривожилася. Близько 23 години вечора телефон ненадовго включився. У передчутті поганого мати забила нас сполох: підняла на ноги усіх родичів, питала односельчан, чи хтось не бачив хлопця. Якийсь фатум долі! 8 березня Юра мені телефонував у Запоріжжя, але не зміг до мене додзвонитися. Прикро, що я так і не зміг з ним побесідувати. Брат дзвонив до дівчини в Пітер, обіцяв приїхати до неї після того, як все тут влаштує. Згодом довідався, що Юру повів до хати на околицю сусід Василь. Під час розмови цей чоловік повідомив, що в компанії виникла бійка, а він сів у авто й, узявши з собою ще одного приятеля, поїхав додому. Однак я йому не вірю.

– Юрій, вийшовши ввечері з дому, більше не повернувся, – розповідає сестра потерпілого Неля. – Мама подзвонила до мене, чи брат, часом, не зайшов у гості. Відповіла, що не приходив.  Згодом дізналася, що Юра з сусідом поїхали у бік лісу. На душі стало тривожно, відчула, що трапилося щось погане. Адже він зовсім не пив, ворогів не мав, ні з ким не конфліктував.

У село приїхала слідчо-оперативна група, яка стала вести розмову з рідними, щоби хронологічно відтворити обставини, за яких зник Юрій. Крім того, оперативники вирішили встановити коло осіб, які останнім часом контактували є цим чоловіком. Наступного дня Юрія теж не знайшли. Пошуки в селі нічого не дали. Хлопець наче у воду канув. З моменту зникнення пройшло три дні. Родичі серйозно взялися за пошуки чоловіка. Дізналися й про те, що Юра пішов з дому разом із односельцем Василем, який вже відбував покарання за злочини. Далі почули, що брата позбавили життя у п’яній бійці.

– Нам з дружиною повідомили, що в п’ятницю зник Юра, – розповідає родич потерпілого Роман. – Я поїхав у село і взяв своїх друзів. Дізнався, що родич останнього разу кудись пішов із Василем на прізвисько Титан, що жив по сусідству. Ми взяли його, щоби нам показав, куди вони поїхали з Юрою. Крім цього, з нами були й слідчі. Здивувало, як, приїхавши до будинку, Титан швидко знайшов ключі, наче у себе вдома. У пошуках зниклого Василь водив нас по дамбі та інших місцях. Зрештою, я не витримав і спитався його: скажи конкретно, куди подівся Юра? У відповідь почув: він далеко, там вже не живуть. Далі Титан повідомив, що тут є десь закинутий підвал. Ми зайшли у закинуту хату, в якій валявся матрац. Відтягнувши його, помітили закидану яму, яка зазвичай могла бути погребом. Там, крім глини було різне лахміття. Я стукнув ногою, і в ямі з’явився невеликий отвір. Тоді з дозволу правоохоронців приятелі стали копати. Вигрібаючи глину, спочатку побачили руку, далі спину…  До кінця нам його одразу не дали викопати. Після цього на місце пригоди приїхали працівники поліції, експерти, прокуратура. Далі хлопці дістали тіло з ями. Наскільки мені відомо, експертиза показала, що в родича гематома голови, на шиї зламані два-три хрящі, й він помер від переохолодження. Значить, у яму його кинули ще живим.  

– Василь нас привів на місце, де останній час був Юра, – ділиться враженнями односелець потерпілого Віктор. – Він спочатку наче водив то в один, то в інший бік, а далі навів на думку, де може знаходитися тіло зниклого. Під час розмови Титан нам сказав: ходіть обережно, бо тут бомба з АТО. На даху прибудови побачили якісь старі джинси, їх стягнули вниз. Зі штанів випав якийсь снаряд зеленого кольору, й ми розбіглися. На місце викликали саперів. Ця річ була схожа на протитанкову міну. Пізніше з’ясувалося, що це водокисневий патрон для танка, щоби дихати під водою… Коли розкопували, то побачили у ямі покривала, килими. Разом з хлопцями я діставав його з ями. Юра був роздягнутий до пояса, був в одних джинсах… Куди зник його верхній одяг – невідомо.  

За попередньою інформацією Юра з Василем прийшли на околицю села до будинку, де були власник зі співмешканкою та ще один односельчанин. Там стали пекти шашлики та пити горілку. Згодом виникла сутичка, під час якої Юра дістав тілесні ушкодження і знепритомнів. Не виключено, що його намагалися привести до тями й відливали водою. Далі, напевно, щоби прикрити сліди злочину, п’яна компанія вирішила похоронити тіло у закинутій хаті… Однак родичі Юрія стверджують, що потерпілий не вживав спиртного. Того дня падав дощ, то про які шашлики могла бути мова. Не вірять вони й у те, що Юра міг випити й з кимось битися, бо ніколи не був бешкетником. До слова, свого часу батько господаря у цій злощасній хаті зарубав свою дружину.

–  14 березня до нас звернулася рідня Юрія із села Руське Поле й повідомила про його зникнення, – коментує нашому виданню начальник слідчого відділення Тячівського відділу поліції Володимир Мателега. – У село виїхала слідчо-оперативна група, яка встановила, що в одному з будинків компанія розпивала спиртне. Під час гостини виник конфлікт, який переріс у бійку. Юрієві завдали тілесних ушкоджень, а згодом кинули в яму й закопали. Наразі затримано двох підозрюваних, одного з яких вирахували аж у Львові. За фактом навмисного вбивства відкрито кримінальне провадження. Наразі призначено низку судово-медичних експертиз. Розпочато слідство, яке повинно пролити світло на всі обставини у цій трагічній історії.

Іван ЛАДЖУН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини