99480
13:09 21.112021

На Закарпатті розслідують майже півтори сотні злочинів з фальсифікації COVID-документів

Події 2665

Із початку року у підслідності дізнавачів поліції знаходиться 147 кримінальних проваджень, що стосуються підробки документів про вакцинацію чи висновків ПЛР-тестування, з них впродовж листопада розпочато 38 справ. У чотирьох випадках суд вже виніс свій вирок.

Поліцейські Закарпаття продовжують працювати над викриттям злочинів, що пов’язані з фальсифікацією COVID-документів. Впродовж року дізнавачі поліції відкрили за такими фактами 147 кримінальних проваджень. Майже 25% із них відкриті впродовж листопада, а це 38 справ.

Серед правопорушників – як закарпатці, так і мешканці інших областей: Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської, Дніпропетровської, Одеської, Херсонської, Чернівецької та Київської.

Більшість із вказаних злочинів стосується саме використання підроблених довідок про вакцинацію та сертифікацію, що кваліфікується частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. І найбільшу частку з них складають випадки, коли громадяни пред’являють несправжні свідоцтва про вакцинацію чи довідки про негативні результати плр-тестування саме при перетині кордону, повертаючись в Україну.

Отримавши інформацію про факт використання фальсифікованих документів від працівників прикордонної служби, поліцейські у рамках відкритого кримінального провадження з’ясовують усі обставини справи. Отримавши достатню кількість доказів, дізнавачі повідомляють порушникам про підозру в злочині та направляють справу до суду, який і обирає правопорушникам міру покарання. Наразі на Закарпатті дізнавачами поліції повідомлено 21 підозру та 20 справ вже скеровано до суду.

До прикладу, один із таких випадків нещодавно був зафіксований на КПП «Вилок». Повертаючись на територію України, мешканець Виноградова пред’явив прикордонникам фальшиве свідоцтво про вакцинацію. Серед явних ознак підробки були і вигадані чоловіком дати вакцинації, які збігалися з періодом, коли він саме відпочивав в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Справу розслідують дізнавачі поліції Виноградова, чоловікові вже повідомили про підозру.

Необхідно наголосити, що подібні протиправні дії не лише передбачають кримінальну відповідальність за підробку документів, але й несуть пряму загрозу життю та здоров’ю як правопорушників, так і тих, з ким вони контактують.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах