98872
12:58 29.102021

Сума збитків від незаконної рубки дерев на Закарпатті становить майже 6,5 млн грн

Події 2707

З початку 2021 року ТУ ДБР Львова розпочало на Закарпатті 11 кримінальних проваджень, пов’язаних з незаконною порубкою та збутом лісу. Розмір встановлених збитків у скерованих до суду кримінальних провадженнях – понад 6,4 млн грн.

У суді вже 6 обвинувальних актів. Серед них – 3 щодо працівників ДП “Мокрянське ЛМГ” – майстра лісу, головного лісничого та працівника державної лісової охорони. Слідство встановило, що ці посадовці не забезпечили належної охорони та захисту лісу на ввіреній їм території та допустили самовільну рубку невстановленими особами майже півтисячі дерев – буки та ялини. Це завдало збитків на понад 4,5 мільйони гривень. Тож їх судитимуть за службову недбалість (ч 2. ст. 367 КК України). Передбачене статтею покарання – від 2 до 5 років позбавлення волі.

Кримінальні провадження щодо незаконних рубок відкривають за матеріалами правоохоронних органів, які отримують інформацію з власних джерел або ж за результатами перевірки екологічної інспекції. Розповідає заступник начальника 5 слідчого відділу (з дислокацією в Ужгороді) Володимир Базалюк. “Часто про незаконні рубки правоохоронцям повідомляють місцеві мешканці. Щоб зафіксувати злочин, необхідно провести заміри на ділянці, де відбулася незаконна рубка. Спеціаліст Державної екологічної інспекції має надати висновок про обсяг незаконно зрубаного лісу, його вид та сортність. Далі визначається шкода, завдана лісу, на яку нараховуються штрафні санкції. Підтвердити висновок має інженерно-екологічна експертиза, під час якої і буде встановлено остаточну суму збитків”.

У цілому, у 2021 році слідчі ТУ ДБР у м. Львові розслідували 92 кримінальних проваджень пов’язаних із незаконною порубкою, зберіганням та збутом лісу. Найбільше з них у Закарпатській – 35 та Тернопільській – 18.

За результатами досудового розслідування у цьому році до суду вже скеровано 18 обвинувальних актів стосовно 34 осіб. Розмір встановлених збитків – понад 37 млн грн. Вже під час досудового розслідування майже половину суми – 16 млн 850 тис. грн було повернуто в державну скарбницю.

Про це інформує Державне бюро розслідувань.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах