98593
10:57 23.102021

Поліція Закарпаття почала майже 70 кримінальних проваджень за використання підроблених COVID-документів

Події 2376

З початку видачі в Україні спеціальних свідоцтв про щеплення на Закарпатті поліція розслідує 81 кримінальне провадження, що стосується підроблених свідоцтв про вакцинацію чи ПЛР-тестів.

При цьому 85% від загальної кількості справ, а це 69 кримінальних проваджень, стосуються саме користувачів таких документів. І в переважній більшості випадків порушників виявляють при спробі перетину кордону.

Для військовослужбовців Державної прикордонної служби виявити ознаки підробки є справою кількох хвилин. Далі на місце події прибуває слідчо-оперативна група поліції, яка документує факт вчинення особою злочину передбаченого ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України (використання підроблених документів, печаток, штампів), і винні обов’язково несуть за це відповідальність.

Так, до прикладу, Ужгородський міськрайонний суд уже виніс вирок щодо двох таких правопороушників.

Один із випадків стосувався нехтування закону мешканкою села Есень, що на Ужгородщині. Повертаючись із Угорщини в Україну, на міжнародному пункті пропуску жінка пред’явила інспекторам фальшивий документ, який засвідчував про негативний результат ПЛР-тестування. Таким чином жінка розраховувала уникнути самоізоляції на території України. За ухвалою суду жінку визнали винною та призначили покарання у вигляді штрафу.

Ще 4 кримінальні провадження за аналогічними злочинами з обвинувальними актами скеровано до суду, а двом особам дізнавачі поліції повідомили про підозру. Найближчим часом вони теж постануть перед судом.

Поліцейські вкотре наголошують: кожна спроба отримати підроблений документ про вакцинацію чи результати ПЛР-тестування – не лише порушення Закону та марна трата грошей, але й вкрай небезпечне нехтування власним здоров’ям та здоров’ям оточуючих.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах