97923
19:43 7.102021

Закарпаття незабаром може опинитися у червоній зоні

Події 20315

Кількість хворих на коронавірус на Закарпатті невпинно зростає. За останню добу в області підтвердили понад 200 нових випадків COVID-19. 44 з них – в Ужгороді. Троє пацієнтів померло. Разом з тим, серед хворих все більше дітей. 

Про це нині під час брифінгу розповіла Ольга Чемет, заступниця директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

– Дуже загрозливим і тривожним є сигнал, коли коронавірус діагностуємо у дітей. Сьогодні цей показник сягнув 28 випадків. Дуже прикро, що у той період часу, коли було мало хворих, закарпатці дуже пасивно вакцинувалися. Маємо один із найнижчих показників вакцинації дорослого населення, – зазначила Ольга Чемет.

За її словами, зараз в області дев’ять закладів охорони здоров’я приймають хворих на COVID-19, розгорнуто 940 ліжок. 

Завдяки розгалуженій мережі Центрів вакцинації та пунктів щеплення на Закарпатті щоденно можна проводити 7 тис. щеплень від коронавірусу.

– Якщо аналізувати перебіг кампанії, то змушена визнати, що у вересні вона була не дуже вдалою. Якщо у серпні ми показали високі результати, то минулий місяць показав, що у населення немає зацікавленості у вакцинації від коронавірусу. Щотижня фіксуємо зниження темпів, а минулого – зафіксували рекордний спад аж на 13%. За 7 днів ми зробили трохи більше 15 тисяч щеплень, на противагу попередньому тижні із показником 18 тисяч, – прокоментувала під час брифінгу, головна епідеміологиня краю Вікторія Тимчик. 

Загалом на Закарпатті 182 464 особи отримали першу дозу щеплення від коронавірусної інфекції, ще 121 040 людей отримали дві дози вакцини. 

– І навіть попри те, що у загальній кількості вакцинованих враховані також 20 тисяч закарпатців, котрі вакцинувалися в Угорщині, рівень охоплення щепленнями становить всього 15% населення області.

За її словами, Закарпаття у повному обсязі забезпечене сертифікованими і рекомендованими ВООЗ вакцинами. Їх на вибір зараз є три: AstraZeneca, Pfizer та CoronaVac. Усього на складах області зберігається понад 140 тисяч доз вакцин. 

 – Разом з тим хочу нагадати, чим ризикують невакциновані особи. По-перше, ідеться про важку форму хвороби. Серед госпіталізованих киснево-залежних пацієнтів – саме невакциновані. По-друге, йдеться про так звані постковідні ускладнення. Всі, хто перехворів, знають про них і про важку реабілітацію та відновлення, які можуть тривати кілька місяців. У вакцинованих не буде таких ускладнень. І третє – це смерть. У нас нема летальних випадків серед вакцинованих. Важко хворіють і помирають саме невакциновані, – наголосила Вікторія Тимчик.

Як зазначив директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Михайло Поляк, зараз завантаженість ліжок на Закарпатті сягає 40,1%. Окрім цього, уже помітна негативна динаміка щодо кількості захворілих та летальних випадків. 

– Станом на сьогоднішній ранок в інфекційній лікарні заповненість ліжок уже 85,7%, а в КНП «Центр легеневих хвороб» – 52%. Найбільше госпіталізованих у Мукачівській ЦРЛ. В Ужгороді ж реанімаційні відділення у двох закладах, де приймають хворих на COVID-19, повністю заповнені. Середній та важкий стан виявляють тепер в осіб різного віку – як у старшого населення, так і серед людей, котрим 30 – 40 років, – повідомив Михайло Поляк.

Тож за словами фахівців, зважаючи на таку невтішну статистику Закарпаття вже незабаром може опинитися у червоній зоні. А це призведе до економічних втрат для підприємств, закладів харчування, магазинів області. Водночас держава дає можливість працювати навіть у червоній зоні, якщо всі відвідувачі та працівники вакциновані. І це повинно стати мотивацією для всіх.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах